Sandras’ta ÇED’e gerek yok

Sandras’ta ÇED’e gerek yok
Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunan Sandras Dağı’nda orman alanı içerisinde Mermer Ocağı Arama ve İşletme Projesi için “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi.Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde birçok doğa varlığına...

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunan Sandras Dağı’nda orman alanı içerisinde Mermer Ocağı Arama ve İşletme Projesi için “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi.

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde birçok doğa varlığına ev sahipliği yapan Sandras Dağı’na Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Otmanlar Mahallesi’ndeki 24,73 hektarlık alanda Mermer Ocağı Arama ve İşletme projesine “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi.

Köyceğiz’in Ağla Mahallesi’nde, Köyceğiz, Ortaca, Dalaman bölgesinin yanı sıra Muğla ve Denizli’nin su kaynağını oluşturan Sandras Dağı’nda maden ocağının kapasitesini artırmaya yönelik yapılmak istenen ÇED toplantısı, bölge halkının ve çevrecilerin tepkisi nedeniyle yapılamamıştı.

Köyceğiz Turizm ve Doğayı Koruma Derneği, Dalyan Turizm Kültür ve Çevre Koruma Derneği, Köyceğiz Eğitim Sen ve Doğayı Hayvanları Koruma Derneği gibi sivil toplum örgütlerinin bileşeni olduğu Sandras’ı Koruma Platformu üyelerinin katıldığı toplantıda, çevreciler ve yöre halkı, bu maden sahasının yaşam alanlarını ve su kaynaklarını yok edeceğini belirtilmişti. Maden sahasının genişletilmesine tepki göstermişlerdi.

ÇED toplantısı ile ilgili yapılan açıklamada, “Sandras Dağı’nda faaliyet yürüten maden şirketi, maden arama sahasını ormanlık alana doğru genişletmek istiyor. Bin 902 hektar büyüklüğünde bir alandan bahsediyoruz. Bu alan su kaynaklarını ve ormanlık alanları kapsıyor. Bu kadar büyük bir alanda yapılacak maden aramasıyla bu alanın tüm doğal yapısı bozulacak. Doğal su kaynakları kirlenecek. Mevcut durumda doğal su kaynaklarımız ve doğamız büyük bir tahribat yaşamış durumda. Şimdi bu maden alanın genişletilmesi çok daha büyük tahribatlara yol açacaktır. Sandras Dağı’nda maden dahil telafisi mümkün olmayacak doğa tahribatına sebebiyet veren tüm faaliyetler durdurulmalı, yeni ve kapasite artırım talepleri için ‘ÇED olumsuz’ kararı verilmeli ve izinler iptal edilmelidir.” denilmişti.

Köyceğiz Kaymakamlığı tarafından resmi internet sitesinde yayımlanan belgede ise, maden çalışmaları için “ÇED raporu” gerekli değildir kararı verildi.

ÇED RAPORU NEDİR?

ÇED’in amacı; ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın, çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında koruyarak, yeni proje ve gelişmelerin; çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini, ilgili tüm tarafların görüş, kaygı ve önerilerini de dikkate alarak işletme öncesi, işletme sırası ve işletme sonrasının da içine alarak değerlendirilmesinin, izlenmesinin ve denetlenmesinin yapıldığı bir süreçtir.

Bu haber toplam 670 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.