Şap Kampanyasında Sona Yaklaşılıyor

Şap Kampanyasında Sona Yaklaşılıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı büyükbaş hayvanlarda, 2018 Sonbahar Dönemi ‘Şap Aşı Kampanyası’nı 2 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanlarda 17 Eylül 2018 tarihinde başlattı.2014 yılında kurulan Seydikemer İlçe Tarım...

Tarım ve Orman Bakanlığı büyükbaş hayvanlarda, 2018 Sonbahar Dönemi ‘Şap Aşı Kampanyası’nı 2 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanlarda 17 Eylül 2018 tarihinde başlattı.

2014 yılında kurulan Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün genç ve dinamik Hayvan Sağlığı personelinin özverili çalışmaları 2018 Sonbahar Dönemi Şap Aşısı Kampanyasında İlçe olarak başarılı olmamıza ve hedefe ulaşmamızda çok etkili oldu. Seydikemer İlçesi yaklaşık 31.000 Büyük Baş ve 123.000 küçükbaş hayvan varlığı ile Muğla ilinde ikinci sırada yer almaktadır. Bölge olarak hem yayla hem de sahil yerleşimleri olması nedeniyle 200 km ‘lik mesafede bile hizmet verilme zorunluluğu vardır. Tüm bu zorluklara rağmen Hayvan Sağlığı biriminde görevli personelimiz kampanyada hedefleri olan 30.000 büyük baş aşılamasının yüzdedoksan beşini tamamlamış bulunmakta bitiş tarihi olan 30 Kasım 2018 gününe kadarda yüzde yüzünü gerçekleştirmeyi hedeflemişlerdir.

Şap hastalığı hakkında bilgi veren Birim Personelleri yaptıkları açıklamada; Şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşan bu hastalık; et veriminde % 30-45, süt veriminde % 15-35 arasında verim kayıplarına neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunma yolu ise hayvanların 6 ay aralarla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Ayrıca şap aşısı uygulanmamış hayvanların il ve ilçe dışına sevklerine müsaade edilmeyerek veteriner sağlık raporu verilmemekte, hayvancılık teşvik ve desteklemelerinden de faydalanmamaktadırlar. Her yıl bu kampanya sayesinde 4.000 baş buzağıya buzağı başına 350 TL destek verildiğini bununda yetiştiricilere katkısının yadsınamayacağını, Onlarında gerekli hassasiyeti göstererek kendilerine yardımcı olmalarını “ söyledi.

Konu hakkında açıklama yapan İlçe Müdürü Engin MARAŞLI ise; Müdürlüğünde görevli ve kampanyalarda özverili bir şekilde mesai mefhumu gözetmeden çalışan Veteriner Hekim ve Veteriner Sağlık Teknisyen ve Teknikerleri adına “Aylık Faaliyet Toplantısında “ Veteriner Hekim Gökhan ZENGİN ve Şefik ESEN’ e ayrı ayrı teşekkür etti .“Şap Hastalığı genel olarak gebe hayvanlarda yavru atma, özellikle genç hayvanlarda buzağılarda yüksek oranda ölümlere neden olurken süt ve et veriminde yüzde 10 ile yüzde 15 arasında kayba yol açıyor. Ayrıca, hastalık görülen hayvanların gelişmesinde gerilik yaşanıyor. Hastalıkla mücadele maliyeti ve hastalık nedeniyle hayvan hareketlerinin durması, içerde ve dışarıda ticaretin durması nedeniyle ağır ekonomik kayıplar meydana geliyor. Biz Müdürlük olarak bunun bilincindeyiz, Aşılanmamış tek bir hayvan kalmayana dek çalışmalarımızı ciddi bir şekilde sürdürmeye çalışmaktayız . Tüm bu çabalarımızın meyvesinide alıyoruz Bakanlığımızın hastalıktan ari bölge çalışması Seydikemerde etkin şekilde çalışmaktadır, Son beş yılda Seydikemerde şap hastalığı görülmemektedir.“ dedi.

Bu haber toplam 339 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.