Sarraf Rıfat; “En Güvenli Yatırım Altındır”

Sarraf Rıfat; “En Güvenli Yatırım Altındır”
1992 yılından bu yana kuyumcu “Sarraf Rıfat” yeni yerinde Muğlalılara hizmet vermeye devam ediyor.Muğla’nın Menteşe ilçesinde bulunan Zihni Derin...

1992 yılından bu yana kuyumcu “Sarraf Rıfat” yeni yerinde Muğlalılara hizmet vermeye devam ediyor.

Muğla’nın Menteşe ilçesinde bulunan Zihni Derin İş Merkezi’nin zemin katında faaliyetine devam eden Sarraf Rıfat, “İnsanlar geleceklerini güvenli hale getirmek için yatırım yaparlar. Altın ise en güvenli yatırım aracıdır” dedi.

Günümüzde en zor mesleğin esnaflık olduğunu ifade eden Sarraf Rıfat, “Her şeyden  önce sektörde bir anlaşamamazlık var. Birlik beraberlik yok. Herkes birbiriyle uğraşıyor, çatışıyor özellikle fiyat konusunda. Bundan bir kaç yıl önce sektörde 27 kişi vardı. Şu an ise 6-7 kişi kaldık. Bu da küçümsenmeyecek bir durum” şeklinde konuştu.

Sarraf Rıfat; “En Güvenli Yatırım Altındır”

Sarraf Rıfat ile röportajımız şu şekilde;

-Sizi Tanıyabilir Miyiz?

Ben Rıfat Bacak. Muğla Yatağan Bozüyük Mahallesi doğumluyum.

-Kuyumculuk Serüveniniz Nasıl Başladı?

Kuyumculuk serüveni 1992 yılında iki iş yerini kapattıktan sonra başladı. Bundan önce iki tane iş yerim vardı. Market ve pastane işlettim. Dönüşüm yaptırarak, yer değiştirdik, kuyumcu dükkânı olduk.

-Kendi işletmenizi ne zaman kurdunuz?

1992 yılında Muğla’da kuyumcu dükkânımı açtım. 1992 yılından beri kendi adımı taşıyan Sarraf Rıfat olarak Muğla halkına hizmet veriyorum.

-Sektörde En Çok Talep Edilen Ürün Nedir?

Daha önceki yıllarda işçilik ürünlerine talep geliyordu. Yüzük, küpe, kolye. Özellikle kadınlar bunları alıp takabiliyordu. Ama şimdi şu günlerde altın fiyatları çok yükseldiği için işçilikli ürünlerden bir kaçış durumu söz konusu. Pek fazla talep olmamaya başladı çünkü alıp sattığın zaman zarar söz konusu. Daha çok çeyrek, yarım, cumhuriyet, atalira gibi yatırma dönük altınlar daha çok rağbet görüyor. Çünkü artık inanlar geleceğini güvence altına alabilmek için zarar etmemek için bu tür yatırım altınlarını almayı tercih ediyor.

-Sizin Sektörün En Büyük Sorunu Nedir Sizce?

Dünya borsalarında altın fiyatlarının yani ONS yükseldiği zaman vatandaş yüksek tarifen altın almıyor. Altından uzaklaşıyor. En büyük sorun bu. Kurların yüksek olması. Tabiki bizim ülkeye bağlı bir şey değil. Dünya standartlarına bağlı yükselmesi. Altın dolara bağlı. Dolar yükselince altın da yükseliyor. Altın yükselince vatandaş hiçbir şey alamıyor.

-En Çok Satışı Ne Zaman Yapıyorsunuz?

En çok satış düğün sezonu döneminde oluyor. Nisan, Mayıs Haziran gibi yaz dönemi. Turizm dönemi. En çok yazın satış yapıyoruz. Tabi özel günlerde etkili oluyor. Yılbaşı, 14 Şubat, öğretmenler günü gibi zamanlarda haraketlilik oluyor. Ama son dönemlerde vatandaşın alım gücü düştüğü için alamıyor.

-Son Dönemlerde Altının Yükselişiyle İlgili Neler Söylemek İstersiniz. Sizi Nasıl Etkiledi?

Altının bu kadar yükselmesi işletmeci açısından olumlu bir durum değil. Çünkü fiyat çok yükselince vatandaş alışveriş yapamıyor. Ticaret nedir? Almak ve vermektir. Sirkülasyondur. Rakamların yükselmesi demek sirkülasyonun durması demek. Bu da esnafı kötü etkiliyor.

Altının yükselmesinin diğer nedeni ise, Çin’deki koronavirüsü her şeyi etkiledi. Çin’deki hayatı tamamen durdurdu. Yatırımlar olmadı, borsa işlem görmedi. İnsanlar çalışmadı. Ekonomi durdu. Borsaya giden para altına yöneldi. Altın fiyatlarının yükselmesine olumsuz durumlar etkiledi. Altın güvenli bir yatırım aracıdır. Ama para olmayınca yatırımda olmuyor.

-Sizce esnaflık zor mu? Zorlukları nelerdir?

Özellikle günümüzde en zor meslek esnaflık. Birçok olay yaşayabiliyoruz. Her şeyden  önce sektörde bir anlaşamamazlık var. Birlik beraberlik yok. Herkes birbiriyle uğraşıyor, çatışıyor özellikle fiyat konusunda.

Bundan bir kaç yıl önce sektörde 27 kişi vardı. Şu an ise 6-7 kişi kaldık. Bu da küçümsenmeyecek bir durum.

-Röportajımıza Eklemek İstediğiniz Bir Şey Var Mı?

Mesleğimizi iyi bir şekilde icra etmeye çalışıyoruz. Halkın ihtiyaçlarını karşılayabilmek, hedefimiz en iyi ve en güzel şekilde işimizi yapmak için buradayım.

Piyasaların bir an önce normale dönmesi en büyük temennim. Malum düğün sezonu yaklaşıyor, bizim Türk örf adetlerimize göre ev kuracak gençlere altın takarız. Piyasalar normale dönsün ki vatandaşlarımız düğünlerinde örf adetlerimizi yerine getirebilsin.

Ve son olarak şunu söylemeliyim ki: insanlar geleceklerini güvenli hale getirmek için çeşitli yatırımlar yaparlar. Altın ise en güvenli yatırım aracıdır.

Bu haber toplam 1047 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.