Süleyman Akbulut

Süleyman Akbulut

SAYGI…

SAYGI…

Yaşadığımız kentte alışık olmadığımızdan mıdır nedir, yoksa görev tanımları ya da insani olguların uğradığı değişiklikleri hemen kabullenemeyişimizden midir nedir, sokakta yaşanan tuhaflıklar hemen gözümüze çarpıyor.

Tuhaf olmasa gerçekten tuhaf demem. Toplum yapısı her ne kadar değişikliğe uğrarsa uğrasın, değişmemesi gereken değişmeyecek olduğuna inandığımız olmazsa olmazlar var.

Saygı gibi…

İşte bunun tam tersi tutum ve davranışlara değişiklik deyip te kabullenmek inanın çok zor.

Kabullenemiyoruz, kabullenemeyiz.

Aslında başka bir konuyu ele alacakken, saygı kavramının yok olmaya yüz tutmuş görüntüleri karşısında konu başlığımız değişmiş oldu.

Salı günü sabah Saatlıkule Caddesi’nde yani tarihi Arasta bölgesinde, iki aracın yolun solundaki işyerlerinin önüne park etmesi sonucu trafik tıkandı.

Trafiğin tıkanmasına sebep olan da bir trafik ekip aracı vardı. Arkada biriken araçlara ve uyarıcı klaksonlara rağmen, yolun solundaki araçları sadece izleyen bir trafik ekibi ve bu izleyişin ardında biriken araç kuyruğu.

Yani sözüm ona, trafik akışını sağlayabileceğini düşünerek park edilmiş ama yasak bir alana park edilmiş iki araç ile geçebileceği halde geçmeyip, arkada biriken araçlara aldırış etmeden araçların sahiplerini bekleyen bir trafik ekibi.

Bu anlamsız bekleyişi anlamak mümkün değildi. Trafik polislerinin görevlerini yapıyor olduğunu düşünsek bile ekip aracı içinden tek bir anons sesi de yükselmiyordu.

Öylece bekliyorduk.

Ya da neden başka zaman ceza yazmaktan göz açtırmayan trafik ekiplerimiz, bu yasak parklar karşısında neden cezai işlem uygulamıyordu?

Anlamsız bir görüntü sabah sabah burnumuzun dibinde bitiverdi.

Hatta iş daha da komikleşti.

Yolun solunda bulunan işyerlerinin çıktığını düşündüğümüz bir kişi, polis aracının yolun sağından rahatça geçiş yapabileceğini, ekip aracı içindeki polis arkadaşlara mihmandarlık yapma niyetiyle izahatta bulunuyordu.

Yola gelişigüzel park etmiş iki araç ile o araçların kalkacağı zamanı merak edercesine bekleyen polis aracının arkada birikmiş araçlardan yükselen klakson seslerine kulak asmadan bekleyişleri Salı gününün en renkli görüntüsü olarak kafama kazınmıştı bir kere.

Neyse ki aracın birinin sahibine ulaşılmış ve araç bulunduğu yerden hareket etmişti ancak ikincisine ulaşılamadı ve nihayet trafik ekip aracından bir polis arkadaş inip, cezai işlem uygulamak üzere aracın fotoğrafını çekmeye yeltenmişti.

Bütün bunlar yaşanırken, arkadaki kuyruk artarak devam ediyordu.

Duruma şöyle de yorumlayabiliriz; “Trafik ekiplerimiz ceza yazmamak için direndi ama park sorunu yaşanan kentimizde her işini araçla görmeye alışık olan insanımız, gelişigüzel özensiz tutumlarıyla bu hoşgörüyü kuralsızlığa dönüştürebiliyor.”

Bakalım daha neler göreceğiz. Güne başlarken böyle bir yaşanmışlığı paylaşmadan edemedim.

Velhasıl kelam, her şeyin başı saygı.

Saygıyı uygulaması beklenen canlı türü de insan.   

 

Bu yazı toplam 700 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Süleyman Akbulut Arşivi
SON YAZILAR