Seçimden önce ihale iptal edilmişti: İztuzu Plajı yeniden ihale ile verilecek

Seçimden önce ihale iptal edilmişti: İztuzu Plajı yeniden ihale ile verilecek
 HABER MÜDÜRÜ
MUÇEV’in Avrupa'nın en iyi 10 plajı arasında yer alan Muğla Dalyan'daki 4,5 km uzunluğundaki İztuzu Plajının işletmesini 31 Mayıs’ta ihale ile vereceği öğrenildi.

MUÇEV Ortaca Belediyesi tarafından işletilen Avrupa'nın en iyi 10 plajı arasında yer alan Muğla Dalyan'daki 4,5 km uzunluğundaki İztuzu Plajının işletmesini 31 Mayıs’ta ihale ile verecek.
Dünyanın en büyük seyahat sitelerinden TripAdvisor kullanıcıları tarafından Avrupa’nın en iyi 10 plajı arasında gösterilen Muğla Dalyan'da 4,5 km uzunluğundaki İztuzu Plajı, deniz suyu ile tatlı su arasında bulunan ender plajlardan biri. Plaja, Caretta caretta'ların yumurtalarını bırakmasından dolayı 'Kaplumbağa Plajı (Turtle Beach)' da deniyor.
Yaz sezonunda adeta turist akınına uğrayan İztuzu Plajının karadan ulaşılan kısmı Ortaca Belediyesi, Denizden ulaşılan kısmı ise MUÇEV Tarafından işletiliyor.

CHP'li Ortaca Belediye Başkanı Evren Tezcan, 31 Mayıs'ta MUÇEV ile yaptıkları sözleşmenin süresinin bittiğini belirterek, "Ortaca Belediyesi olarak bizde İztuzu'nu almak istiyoruz. O tarihte yapılacağı bilgisini aldığımız ihaleye bizde gireceğiz " dedi

whatsapp-image-2024-04-24-at-11-18-58.jpeg

İŞLETMESİ 31 MAYIS’TA İHALE İLE VERİLECEK
İztuzu Plajının karadan ulaşım sağlanan kısmı 31 Mart seçimleri öncesinde MHP’li Ortaca Belediyesi tarafından işletiliyordu. Plajın 31 Mayıs’ta yapılacak ihalesine Yeni göreve gelen CHP’li Ortaca Belediyesi’nin de gireceği öğrenildi.
Yaz sezonu öncesinde plaja giriş rakamları da güncellendi. Yeni güncellemeye göre, plaja girişte motosikletle giriş 30TL, Otomobil 100 TL, Minibüs 120 TL, Otobüs 200 TL olarak belirlendi.

dddd.png

İHALE SEÇİM ÖNCESİ İPTAL EDİLMİŞTİ

MUÇEV, 13 Mart'ta Dalyan mahallesi İztuzu mevkii’nde bulunan toplam 46.371,54 m²’lik alanın 5 yıl süreyle kiralamak için ihaleye çıkmıştı. Ancak, şirket 22 Mart'ta yapılacak ihaleleri iptal ettiğini duyurmuştu.

İZTUZU PLAJI VE DENİZ KAPLUMBAĞALARI
Dünya denizlerinde yaşayan deniz kaplumbağası türlerinin hepsi yayılış alanlarının tamamında veya önemli bir bölümünde nesli yok olma tehlikesinde olan "Tehlike Altındaki Türler" ya da yakın gelecekte muhtemelen tehlike altında olacak "Tehdit Altındaki Türler" kategorisinde bulunmaktadır. Uluslararası Doğal Hayatı Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayınlanan kırmızı listede Türkiye'nin Akdeniz sahillerinde düzenli olarak yuva yapan iki türden Chelonia mydas ve Caretta caretta "tehdit altında" olan hayvanlar olarak tanımlanmaktadır, çünkü bu tür deniz kaplumbağalarının populasyonları, insan aktivitelerinin bir sonucu olarak farklı derecelerde büyük oranda azalmıştır.
Deniz kaplumbağalarının neslinin devamı, öncelikle üremek için kullandıkları kumsalların, beslenme, kışlama ve göç alanlarının doğal durumlarında korunabilmesine bağlıdır. Bu durumda deniz kaplumbağalarının korunması sadece bir tür koruması olmaktan çıkmakta, kara ve deniz habitatlarının kesiştiği kıyı ekosisteminin korunabilmesiyle mümkün olabilmektedir. Kıyı ekosistemini olumsuz etkileyebilecek her türlü faaliyet diğer canlı türlerine olduğu gibi deniz kaplumbağalarına da zarar vermektedir.
whatsapp-image-2024-04-24-at-11-18-59.jpeg

Bu kapsamda, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün görev ve sorumluluğundaki korunan alanlarda; nadir, nesli tehlikede, tehlikeye düşebilir bitki ve hayvan türlerinin bulundukları bölgelerdeki popülasyonların tespit edilmesi; bunlara yönelik tehditlerin belirlenmesi ve korunmalarına yönelik çalışmaların geliştirilmesi amacıyla projeler yaptırılmaktadır.
Bu önemli türlerden biri de Köyceğiz-Dalyan, Fethiye-Çalış, Belek, Patara ve Göksu deltası Özel Çevre Koruma Bölgeleri’ndeki kumsal alanlarında yuvalayan Caretta caretta ve Chelonia mydas deniz kaplumbağalarıdır. Bununla birlikte, Köyceğiz-Dalyan ve Göksu Deltası kumsal alanları Trionyx triunguis olarak bilinen Nil Kaplumbağası türü tarafından da yuvalama alanı olarak kullanmaktadır.
Kumsallarda her yıl bilimsel amaçlı yapılan çalışmalarda, yuvalama periyodu olan Mayıs-Ekim ayları içerisinde deniz kaplumbağalarını olumsuz yönde etkileyen faaliyetlerin minimuma indirilebilmesi, önceki yıllarda başlatılan popülasyon izleme çalışmalarının devamlılığını sağlayarak; koruma-kullanma dengesi içerisinde alınması gereken tedbirlerin uygulanması, bölgede turizm faaliyetlerinin ve deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı ile örtüşmesinden kaynaklanan sorunların eğitim ve bilinçlendirme yoluyla aşılmasını sağlamak amacıyla, sürekli izleme çalışmaları yürütülmektedir. Söz konusu izleme çalışmaları ile ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve ilgili protokollerin hükümleri ile eylem planlarının uygulanması amaçlı faaliyetlerde yerine getirilmektedir.

whatsapp-image-2024-04-24-at-11-22-56.jpeg

1990’lı yıllardan itibaren gerçekleştirilen tüm bu çalışmalar gerek yerli ziyaretçiler gerekse yabancı ziyaretçiler tarafından takdirle karşılanmış ve Dalyan, İztuzu kumsalı Kumsalı İngiliz "The Times" gazetesi okuyucuları tarafından 2008 yılında "Avrupa'nın En İyi Açık Alanı" unvanını kazanmıştı.

Bu haber toplam 323 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.