Süleyman Akbulut

Süleyman Akbulut

ŞEZLONG KİRALANACAKSA NEDEN ÜCRETSİZ HALK PLAJI?

ŞEZLONG KİRALANACAKSA NEDEN ÜCRETSİZ HALK PLAJI?

Haber merkezimizin genç muhabirlerinin kaleme aldığı “Cüzi ücretli ama 5 yıldızlı ücretsiz halk plajı” başlığıyla hazırlanan haberi okuyunca çok beğendim.

Bu haberi 15 Nisan Perşembe günü bünyemizde yer alan Muğla Haber Gazetesi’nde okuyacaksınız.

Genç arkadaşlarımın memlekette sadece var olan gündemi takip etmelerinin dışında, kendi yaratıcılıklarını ortaya koyar nitelikte, kamu yararı içeren haberleri yapıyor olmalarını fazlasıyla önemsiyorum.

Mesleğimde sürekli basın kartı sahibi bir gazeteci olarak, genç muhabir arkadaşlarımın önünü açacak yapıda bir yönetim anlayışı ile haberde perhize gidilmeyerek, onlara şans verilmesini ve bu yöndeki tecrübelerimiz ile bilgilerimizi paylaşmakta cimrilik edilmemesi gerektiğini her daim savunurum.

Kısacası bilgiyi de, yetişmekte olan genç meslektaşımı da kıskanmayıp, bilakis yetişmelerine her türlü desteği veren bir anlayışı benimsemişimdir.

Bu düşüncelerimiz de kenarda dursun diyelim ve başta sözünü ettiğimiz haberin içeriğini değerlendirelim.

Haber şöyle:

Marmaris İçmeler’de, Altın sahil olarak adlandırılan ve halk plajı olarak kullanılan yerde iş makinelerinin çalışmaları çevrecilerin tepkisini çekmiş.

İlçe belediyesi çalışmaya, “Çalışma Kültür ve Turizm Bakanlığının uhdesindedir” açıklamasını yaparken, Halihazırda halk plajı olarak kullanılan yerle ilgili AK Parti İl Başkanı Kadem Mete, “Bakanlığımız 5 yıldızlı ücretsiz halk plajı yapmaya başladı. Senelerdir atıl durumda olan yer, beş yıldızlı halk plajı olacak. Kişi ya da kurumlara verilmeyecek. Vatandaşlar cüzi bir miktara şezlong kiralayarak, ihtiyaçlarını giderebilecek” şeklinde görüş belirtmiş.

Bu açıklamayı Marmaris basınından bir arkadaşımız kaleme almış. Bizim haber merkezi de açıklamayı kopyalamak yerine basına etiğine uygun bir davranış sergileyerek, aynı açıklamayı kullanmak istediklerini belirtmek ve bunun yanında ilave etmek istedikleri başka bir husus olup olmadığını öğrenmek üzere Ak Parti Muğla İl Başkanlığını telefonla aradılar.

Tanıtım ve Medya Başkanı Şafak Uysal ile görüşen arkadaşlarımız, Sayın Uysal’dan açıklamayı kullanabilecekleri yönünde olumlu dönüş aldılar.

Ben de söz konusu açıklamayı köşemde de yer vermek istedim.

Açıklamasında, söz konusu yerin senelerdir atıl durumda olduğunu belirten Kadem Mete, “Bu alan daha önce 3-4 kafeterya tarafından işletiliyordu. Şahıs ve şirketlerin kullandığı bir alandı. Bu işletmeler dönemin İçmeler Belediyesi tarafından kira sözleşmesi vardı. Bu kira sözleşmeleri bitince arazinin asıl sahibi olan Milli Parklar Müdürlüğü’ne devir edildi. Milli Parklar bu alanları birçok kez ihaleye çıkardı. İhale de işletmeler çok yüksek fiyatlar verdi. Bu paralar işletmeler de çıkmayınca hepsi teminatlarını yakıp bıraktı. Daha sonra ihaleler yapılmasına rağmen giren olmayınca halk plajı olarak tabir edilen ama bir işe yaramayan atıl alanlar Milli Parklar elinde kaldı. Sadece Orka Oteller Grubu kendi konaklama tesislerine yakın alanları satın aldı. Geri kalan alanlar yıllardır atıl halde bekliyordu. Benim şahsi girişimimle Milli Parklardaki bu alanlar Kültür Turizm Bakanlığı’na devir edildi. Bakanlığımız Çeşme, Bodrum ve Antalya’da örnekleri olduğu gibi beş yıldızlı ücretsiz halk plajı yapmaya başladı. Bu projeye göre bu alan Marmarislilerin gönül huzuru içinde gidip denize girebilecekleri bir halk plajı olacaktır. Bu inşaatı devam eden halk plajı ile ilgili aslı astarı olmayan birkaç işletmecinin çıkardığı dedikodulara inanmayın. Bazı belediyeler halk plajı diye lanse edip ne şezlong ne tuvalet ne de bir hizmet veriyor. Bu yapılacak olan beş yıldızlı halk plajı dünyaya örnek olacaktır. Bu yapılacak halk plajı herhangi bir şirket veya kişiye verilmeyecektir. Halkımız güven ve huzur içinde çok cüzi rakama şezlong kiralayabilecek, her türlü ihtiyaçlarını giderecektir. Tekrar ediyorum bu halk plajı yapıldıktan sonra kimseye ihale edilmeyecektir. Belediyelerin vermediği hizmeti bu beş yıldızlı ücretsiz halk plajında vereceğiz. Marmaris için çok büyük bir artı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Marmaris Belediyesi ise, konuyla ilgili olarak, “Söz konusu çalışmanın belediye tarafından yapıldığına dair algı yanlıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılan tahsisin neticesinde oluşan bu düzenlemeye göre belediyemiz, bakanlıktan gelen talebe ve imar kanununa göre ruhsat düzenlemiştir. Çalışma tamamen Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uhdesindedir” açıklamasında bulunmuş.

Buraya kadar güzel ancak, Sayın Mete kimseye ihale edilmeyeceğini söylediği söz konusu halk plajındaki 5 yıldızlı hizmetin kimler tarafından verileceğini söylemeyi atlamış. Yani burada belediyenin veremediği hizmeti, kim ya da kimler verecek?

Mesela, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü mü, yoksa bir vakıf mı verecek?

Konuya ilişkin yeri gelmişken merak ettiğim birkaç soruyu da sıralamak isterim.

Ayrıca bu yer ücretsiz halk plajı olarak hizmet verecekse, plajdan yararlanacak olan halk neden cüzi de olsa şezlong parası vermek durumunda?

İşin içine şezlong kiralanmasıyla da olsa para giriyorsa, halk plajına rant karışmış olmuyor mu?

O zaman bu çalışmaya neden ücretsiz halk plajı adı veriliyor?

İlk başta sadece şezlong kiralama yöntemiyle alınacak ücretle verilecek hizmetin, yarın tuvalet ihtiyacının da ücrete dönüşmesi ihtimali var mıdır?

Bu sorulara verilecek cevapları da köşemden paylaşmak isterim.

Bu yazı toplam 999 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Süleyman Akbulut Arşivi
SON YAZILAR