Sibel İşler, Ev Yapımı Reçellerini Pazarda Alıcıyla Buluşturuyor

Sibel İşler, Ev Yapımı Reçellerini Pazarda Alıcıyla Buluşturuyor
Muğla’da biri engelli 2 çocuk annesi 51 yaşındaki Sibel İşler, evde kendi yaptığı reçelleri pazarda alıcıyla buluşturuyor. 50’ye yakın reçel çeşidi...

Muğla’da biri engelli 2 çocuk annesi 51 yaşındaki Sibel İşler, evde kendi yaptığı reçelleri pazarda alıcıyla buluşturuyor. 50’ye yakın reçel çeşidi yapan eczacılıktan emekli Sibel İşler, ev yapımı reçellerini pazarda satarak çocuklarının ve kendisinin geçimini sağlıyor. Çoğu gıdanın ziyan olduğu bu dönemlerde insanlara nasıl faydalı olabilirim arayışıyla bu işe başlayan İşler, 5 yıldır evinde reçel üretiyor.

Muğla’nın Merkez ilçesi Menteşe’de yaşayan emekli sağlık çalışanı Sibel İşler, yüzde yüz doğal ev yapımı gıda ürünlerini pazarda satarak geçimini sağlıyor. Aynı zamanda Zihinsel Engelliler Derneği kurucularından olan Sibel İşler; “ Emekli olduktan sonra kendi işimi kurdum. Şu anda reçel işiyle uğraşıyorum. 50’ye yakın reçel çeşidi yapıyorum. Ayva, nar, kaktüs, çağla, domates, gelincik, akasya, erguvan, karabaş otu, kahveli kabak, karlı karadut, limon, mandalina, kabak, keçiboynuzu, nar, ayva bu üçünden karışımda yaptığım oluyor. Hemen hemen her şeyin reçelini yapmaya çalışıyorum.” Dedi.

‘Hiç kimseden Destek Almıyorum’

Sibel İşler, Ev Yapımı Reçellerini Pazarda Alıcıyla Buluşturuyor

Hiç kimseden destek almadığını dile getiren Sibel İşler; “ İşlettiğim bir dükkânım vardı ama yaşadığım bazı olumsuzluklardan dolayı kapatmak zorunda kaldım. İnsanlar şekerden uzak durmak istedikleri için reçele çok yanaşmıyorlar. Fakat ilgisini çeken insanlar, değişik tatlar denemek isteyenlere çok reçel sattığımda oluyor.  Beni tanıyan, güvenen insanlar hiçbir katkı olmadığını bilenler alıyor. Muğla’da bu kadar çeşit reçel yapan benden başka yok.” Dedi.

5 yıldır bu işle uğraşan, topluma faydalı olmak için çabaladığını dile getiren İşler; “Her meyvenin özelliği farklı. Mesela bir cevizle bir çileği aynı ayarda yapamazsın. Çünkü cevizin çok işlemleri var. Cevizin toplanma aşamasından tutun da kaynama aşamasına kadar çok farklı aşamalardan geçiyor. Ceviz zehirli bir bitkidir. Eğer güzel işlenmezse Allah korusun insanları zehirlemeye kadar varabiliyor. Başka bir bitki de kapari. Türkiye’de çok bilinen bir bitki değil.  Bu bitki İspanyolların bir numaralı bitkisi.  İspanyollar fabrika kurmuşlar ve bizim ülkemizde trilyonlar kazanıyorlar. Biz kaparinin daha ne olduğunu bile bilmiyoruz. Kapari, Ege ve Akdeniz bölgesinde dünyanın en kaliteli bitkisi olarak yetişiyor. Kapari reçeli kansere karşı koruma sağlıyor. Kansızlığa birebir etkilidir. Türkiye’de Gebere olarak biliniyor ve ilaç sanayisinde kullanılan bitkiler arasında. Konum itibariyle birçok sebze ve meyveye ulaşabilen bir iklimdeyiz. Bazı ürünler doğada kendiliğinden yetişiyor. Doğa bu konuda bize çok cömert davranıyor.” Dedi.

Acı Biberin Bile Reçeli Var’

Birçok çeşit reçel üreten Sibel İşler; “Acı biberin bile reçeli yapılıyor. Çok farklı, eğlenceli bir reçeldir. Tatlı ve acı lezzet bir arada. Ben ona aşk reçeli diyorum. Beni tanıyanlar aşk reçeli var mı diye alıyorlar çoğu zaman. Bütün aşklar tatlı başlar sonra biraz acılaşır. Bu yüzden adını aşk reçeli koydum” Dedi.

Ev yapımı reçellerin yanında yine ev yapımı elma sirkesi, nar ekşisi, erişte (ev makarnası), salça ve kahvaltılık acı sos da tezgâhlarda yer alıyor.

Sinem KARAKAYA

Bu haber toplam 665 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.