Simidin Oxford İngilizce Sözlüğü’ne Girmesine Muğlalı Simitçiler Memnun

Simidin Oxford İngilizce Sözlüğü’ne Girmesine Muğlalı Simitçiler Memnun
SİNEM KARAKAYA- Geçtiğimiz günlerde Oxford İngilizce Sözlüğü ’nün yayınladığı güncellemede, simit kelimesi İngilizce kelime haznesine eklenmişti....

SİNEM KARAKAYA- Geçtiğimiz günlerde Oxford İngilizce Sözlüğü ’nün yayınladığı güncellemede, simit kelimesi İngilizce kelime haznesine eklenmişti. Çok sayıda farklı kelimenin de yer aldığı listede simit, ‘Türkiye menşeli pekmeze bulanmış, susamla kaplı bir tür ekmek olarak’ olarak tanımlandı.

Simidin Oxford İngilizce Sözlüğü ’ne girmesinin ardından her il kendi simidini savunarak adeta yarış haline girmişti. Bizde Muğla Gazetesi olarak Muğla Simidinin özelliğini araştırdık.

Simidin Oxford İngilizce Sözlüğü’ne Girmesine Muğlalı Simitçiler Memnun

Muğla Simidinin Özelliği ‘Sıcak Pekmez’

Tüm yurtta çok sevilen simidin yapılışı ilden ile değişiyor. Muğla simidi de o güzel kokusuyla herkesi kendisine çekiyor. Muğla simidinin diğer simitlerden farkı ise kullanılan pekmezin sıcak ve malzemelerin yerli olması. Muğla’da 30 yıldır simit üreten Adnan Ünsal Muğla simidinin nasıl yapıldığını anlattı.

Çıraklıktan başlayıp hala daha simit yapımını devam ettirdiğini söyleyen Adnan Ünsal; “Simidin Oxford İngilizce Sözlüğü ’ne girmesine mutlu olduk. Artık illere özgü ve ülkemize özgü bir şey değil dünya tatlarına özgü bir şey olacak. Her ilde simit tartışması başladı ama tatbikî Muğla simidi bir başkadır. Muğla simidinin özelliği, başka illerde soğuk kazanlarda yapılırken Muğla’da sıcak kazanlarda yapılmasıdır. Lezzeti oradan gelir. Sıcak kazanlarda haşlanarak daha sonra susamlanarak fırına giriyor. Unu makineye döküyoruz. İçine şekerini, yağını, tuzunu ve mayasını ekliyoruz. 15-20 dakika sonra hamur haline geliyor ve daha sonra yarım saat dinlendiriyoruz. Sonra yuvarlıyoruz. Sıcak pekmeze batırıp susamını da ekleyip fırına veriyoruz. Peynirle, ayranla, çayla her şeyle tüketilir. Simit artık lükse giren bir şey. Sokak lezzetiydi önceden. Muğlalılar simidi sever. Biz bu durumdan memnunuz.” Dedi.

Öte yandan Muğla simidini yapan ustalar, diğer illerden sipariş aldıklarını söylüyor.

Bu haber toplam 743 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.