Soba zehirlenmelerine dikkat

Soba zehirlenmelerine dikkat
Baca gazı kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat çeken Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, ‘sessiz katil’ olarak nitelendirilen...

Baca gazı kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat çeken Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, ‘sessiz katil’ olarak nitelendirilen karbonmonoksitin yarattığı tehlikelere karşı uyarılarda bulundu.

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan; yanlış kullanım ve ihmal yüzünden baca zehirlenmelerinin kış aylarında, özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığını söyledi.

Ceyhan; karbonmonoksit zehirlenmelerinin odun, kömür gibi ısınmak için olarak kullanılan maddelerin yanmasıyla ortaya çıkan gazdan kaynaklandığı belirterek: “Bu gaz solunduğunda akciğerlerden kana karışarak, kanda oksijen taşıyan moleküllere bağlanarak oksijenin dokulara taşınmasını engeller. Bunun sonucunda dokulara yeterli oksijen taşınamaz ve kişi hayatını kaybeder. Her yıl başta sobadan olmak üzere sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmeler yaşanıyor. Karbonmonoksit renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeniyle fark edilmediği için ‘sessiz katil’ olarak bilinmektedir. Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtiler baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı şeklinde görülmektedir. Genellikle bu belirtilerin ağırlığı, karbonmonoksit düzeyi ve maruz kalınan süreyle ilişkilidir. Ciddi zehirlenmelerde baş dönmesi, kusma, bilinç kaybı ve ölüm görülür” dedi.

Uzm. Dr. Ceyhan, karbonmonoksit zehirlenmesinden korunmak için, kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ceyhan, kullanılan yakıtın standartlara uygunluğunun da kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, “İzin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalıdır. Soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Sönmekte olan sobaya, asla tekrar tutuşması için güç yakıtları koyulmamalıdır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, soba alttan yakılmamalıdır” diye konuştu.

Ceyhan, lodoslu havalarda gece yatmadan önce sobaların söndürülmesi gerektiğini hatırlatarak, doğru yakılan sobaların ısıtacağını, yanlış yakılanların ise öldürebileceğini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 636 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.