Sorumlular Nerede Sayın Valim?

Sorumlular Nerede Sayın Valim?
Geçtiğimiz hafta yeterince hareketli geçti. Önce 1 kasım seçimlerinin Muğla yansımaları ardından da silahlı saldırıya uğrayan Muğlaspor’lu kaleci...

Geçtiğimiz hafta yeterince hareketli geçti. Önce 1 kasım seçimlerinin Muğla yansımaları ardından da silahlı saldırıya uğrayan Muğlaspor’lu kaleci ve okullarında yedikleri yemekten zehirlenen 157 taşımalı öğrenci.

***

4 kasım gecesi haber ajanslarına düşen haberin ardından 5 kasım günü yerel ve ulusal medyada yer bulan, yedikleri öğle yemeğinden zehirlenen taşımalı eğitim gören 157 öğrenci. Haber merkezlerine öncelikli düşen haberlerde 15 ardından 20, 30, 57 ve sonunda 157 öğrencinin zehirlenme olayı. Olayda tek sevindirici durumun ise zehirlenen öğrencilerin hiçbirinin hayatını kaybetmemesi.

***

Zehirlenme olayının ardından her gazeteci olayla ilgili detaylı bilgi alabilmek için zamanla yarıştı. 5 Kasım günü öğleden sonra Vali Amir Çiçek’ten yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada Vali Çiçek, “04.11.2015 tarihinde Muğla Sıtkı Koçman Eğitim Araştırma Hastanesine 41, Kavaklıdere Devlet Hastanesine 19, Datça Devlet Hastanesine 36 ve Yatağan Devlet Hastanesine 61 kişi olmak üzere 157 kişi bulantı kusma şikâyetleri ile belirtilen hastanelere başvuru yapmıştır. Konuyla ilgili Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi, Çevre ve Çalışan Sağlığı Şubesi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordineli olarak yerinde inceleme ve araştırma yapmıştır. Bu hastanelerimize başvuruda bulunan kişilerin durumlarının iyi ve stabil olduğu, vakaların çoğunun ayaktan tedavileri yapılarak taburcu edilmiştir. Ayrıca olayın çıkış noktasının tespiti için Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü birimlerince ilgili yemek şirketine gidilerek çevre sürüntü örnekleri, su ve yemek numuneleri alınmıştır. Alınan numunelerinin analizleri ilgili kurumlarca yapılmaktadır. Olayın meydana gelişinde kusurlu olan varsa gerekli idari ve cezai işlemler ivedilikle yapılacaktır”  demişti.

***

Bugün 12 Kasım olayın üzerinden 8 koca gün geçti. Görevlendirilen Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi, Çevre ve Çalışan Sağlığı Şubesi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordineli olarak yerinde inceleme ve araştırma yapıp, ilgili yemek şirketine gidilerek çevre sürüntü örnekleri, su ve yemek numuneleri alınarak analizleri yapılacaktı. Alınan bu numunelerin analiz sonuçları ne oldu? Bununla ilgili henüz bir açıklama yok.

***

Şimdi akılları meşgul eden sorulara gelelim. Taşımalı eğitimde yemek ihaleleri yapılmasının ardından belli koşullar olmazsa olmaz kabul edilir ve sözleşmede yer alır. Sıcak yemek servisleri yapılması zorunlu olup çelik tabldot ve çelik kaşıkla servis edilmelidir.

Peki, okullarda öğrencilere çelik tabldot ve çelik kaşıkla mı servis yapılıyor? Yoksa köpük tabldot ve plastik kaşıkla mı?

Yemek ihalesini alan firma en uzak 70 km’ye kadar servis yapabilir 70 Km’yi aşan mesafeler için ek mutfak kurma zorunluluğu vardır. Firma Menteşe ilçesi Bayır Mahallesinde üretim yapıyor. Buradan Datça’da yemek verilen okullar kaç Km? 70 Km aşması durumunda buralarda ek mutfakları var mı?

Yapılan yemek ihalesine kaç firma girmiş ve hangi standartlar aranmıştır. İhaleyi kazanan firmanın daha önce başka bir isimle yine bu ihalelere girerek yaşanan bir zehirlenme olayı sonrası ihaleye giriş yasağı bulunmakta mıdır?

Taşımalı eğitimde yemek servislerinin yapılacağı okullarda da görevli idareci ve öğretmenler tarafından yemeklerden numune alınarak 24 saat saklanma zorunluluğuna uyulmakta mıdır?

Eğer uyuluyorsa neden zehirlenme vakalarının olduğu okullarda bulunan numune kapları incelemeye alınmamıştır?

***

İşte bunlar cevapları merakla beklenen sorular. 04 Kasım tarihinde yaptığı yazılı açıklama ile  “Olayın meydana gelişinde kusurlu olan varsa gerekli idari ve cezai işlemler ivedilikle yapılacaktır” diyen Vali Amir Çiçek’ten bir vatandaş olarak cevap bekliyorum.  Sorumlular Nerede Sayın Valim?

NOT:  1 şubat 1997'den bu yana yayın yapan gazetemiz bu günden itibaren yeni yüzü ile sizlerle buluşuyor. Yıllardır süründürdüğü objektif yayın akışına yeni yüzüyle devam ediyor. Bizi takip etmeye devam ediniz.

Bu haber toplam 519 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.