SOSYAL MEDYA AHLAKI

SOSYAL MEDYA AHLAKI
Namazlar kılınmıştı, sahabe-i güzin efendilerimiz mescidi nebevide kainatın serverinin huzurunda tarifi imkansız bir huzurla “hale” olmuş oturuyorlardı. Kapıdan bembeyaz elbiseler içerisinde biri girdi, Peygamberimizin dizine...

Namazlar kılınmıştı, sahabe-i güzin efendilerimiz mescidi nebevide kainatın serverinin huzurunda tarifi imkansız bir huzurla “hale” olmuş oturuyorlardı. Kapıdan bembeyaz elbiseler içerisinde biri girdi, Peygamberimizin dizine dizini dayadı, ve sorular sormaya başladı.

İlk sorusu “iman nedir? Sonra islam nedir?” Ama ilginç bir durum vardı.soruyu soran cevabı aldıktan sonra “sadakte” doğru söyledin diyerek soruları tasdikliyordu. Belli ki bu sorular öğrenme amaçlı değil öğretme amaçlı idi sahabi efendilerimiz büyük bir edep dairesi içerisinde “durumu”takip ediyorlardı.akabinde üçüncü soru geldi” ihsan nedir?” Allahı görüyormuşçasına ibadet(hareket) etmendir sen onu görmesende o seni görmektedir” diyerek cevaplıyordu peygamberimiz(sav).

Evet kaynaklarımızda “Cibril hadisi” olarak geçen bu hadise dinimizin iman, islam ve ahlak esaslarını veciz bir şekilde ortaya koymaktadır. Günümüz çağı “dijital çağ” olarak adlandırılmakta. Özellikle Pandemi süresince tanıdıklarımız ve yakınlarımızla iletişimi bilgisayar ve cep telefonu gibi cihazlar aracılıyla sağlamaktayız. Ayrıca İnternet ortamında ki dünya artık “küçük bir köy “olarak ifade edilmekte. Oturduğumuz yerden dünyanın herhangi bir yerindeki kişiler ile rahatlıkla iletişim kurabiliyoruz, bu iletişim kurduğumuz sanal meydana sosyal medya diyoruz. Dünya artık daha hızlı değişiyor zaten değişim hayatın değişmeyen bir olgusu. Hayatta her şey değişiyor ama bazı şeyler ise değişmiyor biz buna sabiteler diyoruz. İşte bu değişmeyen şeylerden biri de güzel ahlaktır. Her konuda olduğu gibi bu konuda da örneğimiz Yüce Kitabımız Kur'an, ve “üsve-i hasene” olan peygamberimiz aleyhisselamdır. Buna göre Sosyal medya kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı ahlakı hususları şu şekilde maddeleştirebiliriz.

· Mahremiyet.

Sosyal medyada dikkat edilmesi gereken ahlaki unsurların belki de en önemlisi mahremiyettir. Mahremiyet özel hayata hürmet göstermek demektir.

“Mümin erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar. Bu onlar için daha arındırıcıdır. Allah onların bütün yaptıklarından haberdardır. Mümin kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar.”(Nur/30-31.)

· Tecessüs ve Gıybet

Dinimizde kusur araştırmak manasında “tecessüs” ve bir kimsenin gıyabında olumsuz beyanda bulunmayı ifade eden “gıybet” yasaklanan hususlar arasındadır.

Bu hususta Kur'an da “Ey iman edenler! Zannın çoğundan sakının; çünkü bazı zanlar günahtır. Gizlilikleri araştırmayın, birbirinizin gıybetini yapmayın; herhangi biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? Tabii ki bundan tiksinir! Allah'a itaatsizlikten de sakının. Allah tövbeleri çokça kabul etmektedir, rahmeti sonsuzdur.”(Hucurat/12.) buyrulmuştur. Sosyal medya kullanırken bu hususlara özellikle dikkat edilmesi gerekir.

· Vakit

Peygamber Efendimiz (s.a.s), “İki nimet vardır ki, insanların çoğu onları değerlendirme hususunda aldanmıştır: Sağlık ve boş vakit.”( Buhârî, Rikâk, 1.) buyurmuştur.

Yapılan araştırmalar internette ortamında geçirilen sürelerinin giderek artığını göstermektedir. Bu surelerin büyük bir çoğunluğunu sosyal medya platformları yer almaktadır. Tabi ki bu durumu tamamen olumsuz değerlendirmek yanlış olacaktır. Artık birçok önemli toplantı, sempozyum vb birçok bilimsel faaliyetler sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus sosyal medyayı faydalı işlerde verimli bir şekilde kullanmaktır.

Ez cümle günümüzde diğer insanlarla iletişimizde çok önemli bir fonksiyon üslenen internet ve sosyal medya hesaplarını kullanırken saygıyı merhameti vb. ahlaki ön planda tutmamız elzemdir. Sosyal hayatta olduğu gibi sosyal medyada her anımız kaydedildiğin bilincinde olarak, rabbimizin bizi gördüğünü bunun için” ihsan” şuuru içerisinde hareket etmemiz gerekir. Selametle..

Salih Rifat ŞEN

Milas İlçe Vaizi

Bu haber toplam 357 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.