Söz Meclisten İçeri

Söz Meclisten İçeri
İletişim, "Genel olarak insanlar arasındaki düşünce ve duygu alışverişi olarak ele alınmaktadır." Diğer bir tanıma göre bizim başkalarını, başkalarının bizi anlaması sürecidir. Bunu gerek meslek hayatımızda gerekse normal...

İletişim, "Genel olarak insanlar arasındaki düşünce ve duygu alışverişi olarak ele alınmaktadır." Diğer bir tanıma göre bizim başkalarını, başkalarının bizi anlaması sürecidir. Bunu gerek meslek hayatımızda gerekse normal yaşantımızda uygulama konusunda ne kadar başarılıyız?

“Merhaba” bir iletişim sözcüğüdür ama iletişim kurmada ileri seviye gerektirir. Cümlenin en başında “hı hı”, “tamam” diye bir iletişimde başlangıç değil, iletişimin bitişinde kullanılan kelimeleri iletişim eğitimi almış ve bu almış olduğu eğitimdeki bilgi ve becerilerini aktardığını iddia eden bir kişiden duymak gereksiz boş laf üretmekten başka bir şey değildir.

Daha iş arkadaşları ile doğru düzgün bir diyalog dahi kuramayıp kendi derdini bile anlatmayı başaramayan bir kişi düşünün, sırf mezun olmuş olduğu bölüm iletişim olduğu için “etkin iletişim mezunuyum” diyen. Hiç kimse lisans öğrencisi olarak mühendislik fakültesi ya da tıp fakültesinden mezun olduktan sonra sıfatı direk yüksek mühendis veya profesör olmaz. Mezun olduktan sonra kaç yıl o işi yaparlarsa yapsınlar, yüksek lisans eğitimi almadıkları sürece bu unvanlara sahip olamazlar. Özel sektörde sadece etkili iletişim dersi verdiği için kendisine iletişim uzmanıyım diyen kişi de var. Tabi bir de bu dersin ne kadar etkili olduğunu öğrencilere sormak lazım. Madalyonun diğer tarafından da bakmak lazım.

Etrafta iletişim uzmanıyım diye gezinen kişinin daha yüz yüze “merhaba” dışında bir iletişim kuramayıp sosyal mecralardan anonim olarak insanların arkasından yalan yanlış cümleler kurması akıllara şu soruları getiriyor, sosyal mecralardan yazılan yazıları kendisi mi yazıyor yoksa bu konuda da yetersizliğini kabul edip başkalarına mı yazdırıyor?

Günlük çıkan bir gazetenin 3’te 2’si haber olması gerekiyor. Bu da en az 13 – 14 haber olması demektir. Yani bir gazetenin günlük düzenli olarak çıkması için basın mensubu arkadaşların en az 3’er haber bulması gerekiyor da diyebiliriz. Gazetecilik konusunda 20-25 yıllık deneyimi mevcut olan kişi söz arasında “Bir gazeteyi tek başıma çıkarıyorum” dedikten sonra bir mail haberini dahi üç dört gün sürede düzeltebilmesi aslında kurduğu cümlelerin sadece laftan ibaret olduğunu veya günlük bir gazeteyi değil de aylık bir gazeteyi anca çıkarabileceği anlaşılıyor.

Benim örnek almış olduğum bir gazetecinin çok güzel bir lafı var; “Vatandaşa sıradan bir haber vermek, kokmuş haber vermekten daha iyidir.” Gazetecilikte, çalışmakta olduğunuz gazeteyi diğer gazetelerden ve kendinizi diğer çalışanlardan farklı yapmak istiyorsanız bu etkili ve ses getiren haberleriniz ile mümkün olur. Gazetecilik vatandaşın sorunlarını dile getirmek ve halkın bilmesi gereken durumlardan haber etmektir. Fakat bazı gazeteciler haberleri zamanında yapma yeteneği olmamasından, vatandaşın sorunları çözüldükten sonra veya bilmesi gerekilen durumları olay bittikten sonra haberleştirebilmesinden kaynaklı ‘kokmuş haber’ niteliğinde haber yaptıklarına tanık olduk. Yapılan bir röportajın deşifresinin yapılıp yayına verilmesi de on beş gün gibi uzun bir süre olmaması gerektiğini bilenlerdeniz en azından.

“Ben 20-25 yıllık gazeteciyim” diyerek iş arkadaşlarının tecrübesini ve seviyesini kendisinden aşağıda gören bir insanın daha bir haberi bir haftada anca düzenleyip vatandaşa sunabilmesi aslında bunca yıllık süreçte kendisini geliştiremediğinin ve iş arkadaşlarının sayesinde basında bu kadar süre kalabilmesinin kanıtıdır. Bu kişinin aslında ne gazeteci ne de iletişimci olmadığını görmek zor değil.

İki üç cümleyi birleştirerek gazeteci ve iletişim uzmanı olduğunu iddia eden zatı muhterem, bilesin ki okuma ve yazma ilkokul birinci sınıfta öğretiliyor. Ve son olarak diplomalar eksik kalan insani elzemleri maalesef doldurmaya ve kapatmaya yetmiyor.

Bu haber toplam 531 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.