SULAK ALANDA TURİZM KENTİ KURULACAK

SULAK ALANDA TURİZM KENTİ KURULACAK
***Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Muğla İl Koordinasyon Kurulu, Milas’ın Dörttepe Köyü mevkiinde yapılması planlanan turizm kenti projesi için “ÇED olumlu” kararı verilmesine tepki göstererek itiraz davası...

***Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Muğla İl Koordinasyon Kurulu, Milas’ın Dörttepe Köyü mevkiinde yapılması planlanan turizm kenti projesi için “ÇED olumlu” kararı verilmesine tepki göstererek itiraz davası açtı.

*** TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu Temsilcisi Mimar Görkem Acar, “Yapılması planlanan proje tamamen doğal dengeye aykırı bir projedir. Arkeolojik sit alanları korunması söz konusu değildir” dedi.

BERİTAN YÜCEL

Milas’ın Dörttepe Köyü mevkiinde Tuzla Sulak Alanına yakın bir bölgede özel bir şirket tarafından yapılması planlanan turizm kenti projesi için “ÇED olumlu” kararı verildi.

TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu, flamingo cenneti ve sit alanı olarak bilinen bölgede turizm kenti projesi için “ÇED olumlu” kararı verilmesine tepki göstererek itiraz davası açtı.

Tuzla bölgesinin biyolojik çeşitliliğin çok fazla olduğu bir sit alanı olduğunu söyleyen Av. Didem Alaca, “Milas’ın Tuzla Bölgesinde şuanda bir projelendirme yapılıyor. Projelendirme ile ilgili ‘ÇED olumlu’ kararı verildi. Bu bir turizm kenti projesi. Tuzla bölgesi biyolojik çeşitliliğin çok fazla olduğu bir sit alanı. Burada bir turizm kenti projesi yapılıyor. TMMOB olarak bizde projelendirmeye dava açtık” diye konuştu.

“VATANDAŞLARIN BİLGİLENDİRİLMESİ GEREKİR”

Bu tür ÇED kararlarının alındığı zaman vatandaşlara duyurulması ve bilgilendirilmesini gerektiğini vurgulayan Av. Didem Alaca, “ÇED olumlu kararlarının askıya asılması gerekir. Anayasa Mahkemesi, İnsan Hakları Mahkemesi, Danıştay bu tür kararların vatandaşların görebileceği yerlere asılması ve bilgilendirilmesi gerektiğini söyler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise kendi web sitesinde bir tane duyuru yapıyor” dedi.

“CİDDİ YANLIŞLIKLAR VAR”

Turizm Kenti Projesi’nin 4 milyon metrekareden fazla bir alanda yapılmasının planlandığını dile getiren TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu Temsilcisi Mimar Görkem Acar, ÇED raporunda ciddi yanlışlıklar olduğunu söyledi.

Görkem Acar, “Milas Tuzla Sulak Alanında 4 milyon metrekareden fazla bir alanda özel bir şirket tarafından bir turizm kenti projesi yapılması planlanıyor. Bu proje kapsamında ÇED raporu hazırlanmıştı. Bu rapora Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, 2 Haziran tarihinde ‘olumludur’ kararını vermiş. Bizde ÇED raporunu inceledik ve bu bölgede yapılacak olan turizm kentinin o bölgeye getireceği her türlü zararın neler olduğunu kendi aramızda konuştuk. İlk çıkardığımız sonuç, ÇED raporunun içerisinde oldukça ciddi yanlışlıklar var” şeklinde konuştu.

HABİTAT BOZULACAK

Hazırlanan ÇED raporunun şuanda güncel imar planlarına uymadan hazırlandığını ifade eden Acar, “ÇED raporu şuanda güncel imar planlarına uymadan hazırlanmış. 7-8 sene öncesinin planına göre hazırlanmış bir ÇED raporu. Bu bölgede düşünülen golf sahaları ve turizm tesisleri ile ilgili buraya yapılacak müdahalelerle buranın habitatı bir şekilde bozulacak. Buradaki golf alanlarının deniz suyunun ters osmaz sistemiyle sulandırılması planlanıyor. Bu demek oluyor ki o sularla sulandıktan sonra oluşacak iyotların hepsi bu bölgeye akıtılacak. Bu bölgenin tamamen doğal dengesini bozulacak. Burada yaşan çok değişik canlılar mevcut. Bu canlılar yok olacak anlamına geliyor” dedi.

“DOĞAL DENGEYE AYKIRI BİR PROJEDİR”

Mimar Görkem Acar, planlanan projenin tamamen doğal dengeye aykırı bir proje olduğunu vurguladı. Acar, “Bu ÇED raporunda yer alan planlanan proje tamamen doğal dengeye aykırı bir projedir. İkinci olarak korunması gereken arkeolojik sit alanları korunması söz konusu değil. Aynı zamanda burada yapılması planlanan projeyle oluşacak yaklaşık ilçe büyüklüğünde bir nüfus var. Bu nüfus ile ilgili hiçbir altyapı, gelecekte ulaşım vs. oraya getirilecekler yeni oluşacak ilçe gibi büyüklüğün ne tür zararlar getireceği bu raporda değinilmemiş. Biz bu rapordaki olumsuzlukları gördüğümüz için ÇED raporuna dair verilen olumlu kararına itiraz davası açtık. Bu çalışmayı da Bodrum, Milas, Muğla İl Koordinasyon kurulları olarak birlikte hazırladık” diye konuştu.

Bu haber toplam 527 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.