Sürdürülebilir Turizm Muğla’da Hayata Geçirilecek

Sürdürülebilir Turizm Muğla’da Hayata Geçirilecek
Türkiye'nin dört bir yanında yerel değerleri turizme kazandıran ve yerel kalkınmaya katkı sağlayan Gelecek Turizmde'nin 2020 yılında destekleyeceği üç...

Türkiye'nin dört bir yanında yerel değerleri turizme kazandıran ve yerel kalkınmaya katkı sağlayan Gelecek Turizmde'nin 2020 yılında destekleyeceği üç yeni proje belli oldu.Muğla, Sinop ve Kars’ta sürdürülebilir turizm fikirleri hayata geçirilecek.

2007 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde'nin 2020 yılında destekleyeceği üç proje belli oldu. Türkiye'nin dört bir yanında yerel değerleri ortaya çıkaran, koruma altına alınmasını sağlayan ve Türkiye'nin turizmine kazandıran Gelecek Turizmde'nin 13. yılında, "Kars Peynir Rotası" (Kars), "Aromatik Bitkiler Evi Köyceğiz" (Muğla, Köyceğiz) ve " Ayancık'ta Ketenin Yolculuğu" (Sinop, Ayancık) projeleri hayata geçirilecek.

Bugüne kadar 16 sürdürülebilir turizm projesini hayata geçiren Gelecek Turizmde, 2020 yılında destekleyeceği projeleri seçmek üzere, bölgelerin doğasını, kültürünü, tarihi yerlerini ve ürün çeşitliliğini turizme kazandırmayı hedefleyen başvuruları değerlendirmeye aldı. Seçilen üç proje, "Kars Peynir Rotası", "Aromatik Bitkiler Evi Köyceğiz" ve "Ayancık'ta Ketenin Yolculuğu" oldu.

Aromatik Bitkiler Evi Köyceğiz (Muğla, Köyceğiz)

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde toplum temelli turizmin geliştirilmesine yönelik alternatif bir uygulama olarak geliştirilen "Aromatik Bitkiler Evi Köyceğiz" projesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından, Köyceğiz Belediyesi ve Köyceğiz Kaymakamlığı ortaklığıyla yürütülecek.

"Aromatik Bitkiler Evi Köyceğiz" projesi, eşsiz doğası ve tarihiyle Türkiye'nin 16. Yavaş Şehri olan Köyceğiz'in turizm potansiyelini değerlendirmeyi ve botanik zenginliğini tanıtmayı hedefliyor. Özellikle tıbbi ve aromatik bitki zenginliği koruyarak tanıtacak olan proje ile yöre halkıyla birlikte toplum temelli turizme katkıda bulunulması amaçlanıyor. Özellikle kadın istihdamını arttırmayı hedefleyen proje ile Köyceğiz, dünyada bir trend haline gelen aromaterapi turlarına Türkiye'de özel bir örnek oluşturacak.

Proje kapsamında, Belediye tarafından tahsis edilecek 1932 yılında inşa edilmiş geleneksel bir konak, "Aromatik Bitkiler Evi" olarak hazırlanacak. Bu merkezde sığla ağacı (Liquidambarorientalis) gibi yöreye özgü bitki ve ağaçlardan aromaterapi yağları üretilecek. Bölge halkından 30 kadına aromatik bitkiler üzerine eğitimler verilecek ve Köyceğiz'de bir aromatik bitkiler festivali düzenlenecek.

Proje kapsamında, keten ipi yapan son ustaların gençlerle bir araya gelerek, sanatlarını öğretmeleri ve genç ustalar yetiştirmeleri planlanıyor. Böylece ilçenin kültürel mirasının yaşatılmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına katkıda bulunulacak. Yörenin geleneksel sanatı olan keten dokumacılığı ve keten ipi yapımını daha bilinir hale getirmek üzere, atölyelerde üretilen ürünlerin sergilenmesi ve satışı için el sanatları merkezi oluşturulacak. Keten tarımı yapılan köylere ziyaretçi ulaşımı sağlanarak, ziyaretçiler Ayancık'ın doğal güzellikleri ile buluşturulacak. Ayrıca geleneksel olarak sürdürülen "Kültür, Keten ve Ahşap Festivali" nde ustaların eserlerini halkla buluşturmalarına destek olunacak.

Bu haber toplam 1013 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.