Sütunlar 2050 yıl sonra yerlerinde

Sütunlar 2050 yıl sonra yerlerinde
***Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Eskihisar Mahallesi’nde bulunan Stratonikeia Antik Kenti ve Turgut Mahallesi’ndeki Lagina Kutsal Alanı’nda yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar kapsamında...

***Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Eskihisar Mahallesi’nde bulunan Stratonikeia Antik Kenti ve Turgut Mahallesi’ndeki Lagina Kutsal Alanı’nda yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar kapsamında Lagina’da aynı sütunlar, yaklaşık 2 bin 50 yıl sonra yerlerine konmaya başlandı.

*** Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, “Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)’nın desteklediği Yatağan Kaymakamlığı ile birlikte yürüttüğümüz projelerimiz ve Mehmet Harman Bağ Evi çevresi dışında Hekate Kutsal Alanı kuzey stoasında çalışmalarımız devam ediyor ve burada sütunları orijinal yerlerine koymaya başladık” dedi.

 Beritan Yücel

Muğla turizminde önemli bir konumda bulunan Stratonikeia Antik Kenti ve Lagina Kutsal Alanı restorasyon çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Hava şartlarına göre kapalı ve açık ortamlarda, arkeolojik kazı, çizim, konservason ve restorasyon çalışmaları titizlikle yürütüyor.

Kültür ve Turizm Bakanı onayı ve Türk Tarih Kurumu aracılığı ile kazıda yıl boyu çalışmaya başladıklarını belirten Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, çalışmalarda arkeolog, sanat tarihçi ve restoratörlerden oluşan bir ekibin sürekli alanda hazır bulunduğunu ve çalışmalara katıldıklarını ifade etti.

“YILIN 12 AYI ÇALIŞMALARI DEVAM ETTİRİYORUZ”

Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, “Biz Muğla ili, Yatağan ilçesindeki, Eskihisar Mahallesi’nde bulunan Stratonikeia Antik Kenti ve Turgut Mahallesi’ndeki Lagina Kutsal Alanı’nda antik dönemlerden günümüze farklı yapılarda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Üniversitesi adına arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları yürütmekteyiz. Her iki alandaki 2020 yılı çalışmalarını 31 Aralık 2021 tarihinde tamamladık ve 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren hiç ara vermeden 2021 yılı çalışmalarına başladık. Biz yılın 12 ayı çalışmaları sürdürüyoruz” dedi.

TAŞINIR KÜLTÜR VARLIĞI ESERLERİ MUĞLA MÜZESİ’NE TESLİM EDİLİYOR

Etkili olan hava şartlarına bağlı olarak çalışmaların devam ettiğine değinen Prof. Dr. Bilal Söğüt, kazıda bulunan taşınır kültür varlığı eserlerinin tamamının tüm bakım ve onarımları yapılış halde, doğrudan vitrine konulabilecek şekilde Muğla Müzesi’ne teslim edildiğini ifade etti. Söğüt, “Hava şartlarına göre kapalı ve açık ortamlarda, arkeolojik kazı, çizim, konservason ve restorasyon çalışmaları yürütüyoruz. Lagina Hekate Kutsal Alanı’nda ise tapınak, giriş kapıları ve Mehmet Harman Bağ Evi çevresinde kazı, çizim, restorasyon ve alan düzenleme çalışmaları yaptık” dedi.

“SÜTUNLARI ORİJİNAL YERLERİNE KOYMAYA BAŞLADIK”

Prof. Dr. Bilal Söğüt, gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında Lagina’da aynı sütunların yaklaşık 2 bin 50 yıl sonra orijinal yerlerine konulmaya başlandığını aktardı.

Söğüt, “GEKA’nın desteklediği Yatağan Kaymakamlığı ile birlikte yürüttüğümüz projelerimiz devam ediyor. Mehmet Harman Bağ Evi çevresi dışında Hekate Kutsal Alanı kuzey stoasında çalışmalarımız devam ediyor ve burada sütunları orijinal yerlerine koymaya başladık. Lagina’da antik dönemlerden günümüze farklı yapılarda çalışmalar yaptık ve yapmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 553 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.