Süzek’in projesi TÜBİTAK’a kabul edildi

Süzek’in projesi TÜBİTAK’a kabul edildi
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Barış Süzek’in geliştirdiği “Virüs Konak Etkileşimi” projesi,...

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Barış Süzek’in geliştirdiği “Virüs Konak Etkileşimi” projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından kabul edildi.

Sinem Korkmaz

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Barış Süzek tarafından geliştirilen “Virüs Konak Etkileşimi” proje, TÜBİTAK’a kabul edildi.

Öğretim Üyesi Dr. Barış Süzek, TÜBİTAK tarafından kabul edilen proje hakkında, “Adenovirüslerin bilinen çeşitli konak organizmaları vardır. İnsan dahil memelilerde, kuşlarda, sürüngenlerde izole edilmiş alt türleri mevcuttur. Diğer virüslerde olduğu gibi başka konaklardan insana geçiş, insan bağışıklık sisteminin tanımadığı bir tür olduğu için özellikle tehlike arz etmektedir. Adenovirüslerin hücreleri enfekte etmesinde, konak organizmanın hücre dışıyla iletişimini sağlayan hücre zarında yer alan reseptör proteinleriyle ve virüsün sahip olduğu proteinler arasındaki etkileşimler kritiktir. İşte projemiz virüs-konak proteinin dizi ve yapılarından yola çıkarak, bir adenovirüsün bir hücreyi enfekte etme kapasitesini tahmin edebilen bir biyoinformatik sistemi geliştirmeye yöneliktir. Bu sistemin konaklar arası olası geçişleri önceden tahmin etmeye yönelik uygulamaları olduğunu düşündük.  Bir yandan da özel bir konak olan insanda adenovirüslerinenfekte ettiği dokuların çeşitliliğinin altında yatan sebepleri araştıracağız” dedi.

“AMACIMIZ İNSAN YETİŞTİRMEK”

Aynı zamanda amaçlarının insan yetiştirmek olduğunu vurgulayan Barış Süzek, “Projenin yanı sıra, biz eşimle yurda 2013 yılında döndük. Geliş amaçlarımızdan biri insan yetiştirmektir. Bizim alanımız biyoinformatik, bu alanda insan yetiştirmek istiyoruz. Ülkenin insan kaynağına ihtiyacı olduğunu öngördük. Tek amacımız insan yetiştirmektir. İlk önce eşimle bir yüksek lisans programı kurmuştuk sonra yavaş yavaş laboratuvar kurma çalışmalarımız oldu. TÜBİTAK’tan, Türkiye Sağlık Gençlikler Birliği’nden ve emsal kuruluşlardan desteklenerek sonunda bizim altyapı olarak hem eğitim olarak bir insan yetiştirme potansiyelimiz oluştu. Muğla’da bulunan çocuklar genellikle dışarı üniversite okumaya gitmek istiyorlar. Aslında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin çok iyi akademik kadroları ve çok iyi bölümleri var. Bu çocukların kafasına da burada iyi şeyler yapılacağı fikrini sokmak istiyoruz. Bizim yanımızda staj yapabiliriler, bize gelip mentörlük alabilirler. Biz onlara yol çizmekte yardımcı olmak istiyoruz. Bizimle yetişen laboratuvarımızın ilk öğrencisi Erdem Türk diye bir öğrencimiz var. Kendisi laboratuvarımızın demirbaşıdır. Bizim isteğimiz bu yörenin çocuklarını buraya kandırabilmek. Biz buradan ayrıldığımızda Muğlalı çocuklar üniversitelerine sahip çıksınlar, burayı daha çok kalkındırsınlar istiyoruz” dedi.

Bu haber toplam 887 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.