Tarihe dokunan eller

Tarihe dokunan eller
Muğla'nın Menteşe ilçesinde bulunan Kurşunlu Camii'nin yenilenme çalışmalarını gerçekleştiren restorasyon ekibi, büyük bir özveri ile Muğla'nın...

Muğla'nın Menteşe ilçesinde bulunan Kurşunlu Camii'nin yenilenme çalışmalarını gerçekleştiren restorasyon ekibi, büyük bir özveri ile Muğla'nın tarihini yaşatmaya çalışıyor. Çalışma arkadaşları arasında çalışmaların omurgası olarak anılan ve cami içerisinde bulunan ahşapları ilk günkü haline getiren Mustafa Kayalar, "Bir tarihi eski haline çevirmek çok güzel bir duygu. İnsan baktıkça kendisi ile gurur duyuyor" dedi.

Sinem Korkmaz

Muğla'nın Menteşe ilçesinde bulunan Kurşunlu Cami'nin yenilenme çalışmaları yaklaşık 20 kişinin yer aldığı restorasyon ekibiyle sürdürülüyor. Anıtlar Kurulu tarafından 1993 yılında tescillenen, Menteşe Beyleri’nden Esseyyid Şücaedin tarafından 1493 - 94 yıllarında yaptırıldığı bilinen ve kentin simgelerinden olan Kurşunlu Camii'nin 2019'un Ekim ayında başlayan restorasyon çalışmaları halen devam ediyor.

Daha önce aralarında Ulu Camii'nin de bulunduğu bir çok tarihi mekanın çalışmalarında yer almış ve çalışma arkadaşları arasında restorasyon çalışmalarının omurgası olarak anılan Marangoz Mustafa Kayalar, oyma tekniği ile tüm ahşapları, caminin inşa edildiği ilk günkü haline getiriyor.

"ZOR OLMADAN ZATEN BAŞARIYA ULAŞMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Tarihe dokunmanın çok farklı olduğunu söyleyen Mustafa Kayalar, "Yaklaşık 9 yaşında marangozluğa başladım. 45 yılı aşkındır bu işi yapıyorum. Yaklaşık 12 yıl önce restorasyon çalışmalarında yer almaya başladım. O zamandan beri de ahşapların temizliği, bakımı, onarımı ve tamiratları ile ilgileniyorum. Kurşunlu Camii'nin restorasyon çalışmalarının ilk gününden beri buradayım. Buradaki görevim birçok işlem görmüş olan ahşabı el emeği ile orijinal dokusuna kavuşturmak. Burada bulunan tüm ahşapları santim santim işçiliği ile özgün dokusuna dönüştürüyorum. Zorluğu var mı derseniz tabi ki var. Zor olmadan zaten başarıya ulaşmak mümkün değil. Gün içerisinde yapabildiğimiz 80 santim korkuluktan 6 veya 8 tane. Bu işlemi ustalık konuşturarak yapıyoruz. Arkadaşlarımızla birlikte büyük özveri içerisinde çalışıyoruz" dedi.

"YAPTIĞIMIZ İŞ ÇOK KIYMETLİ"

Birçok restorasyon işinde yer aldığını dile getiren Kayalar sözlerine şöyle devam etti: "Yaptığımız iş gerçekten çok kıymetli. Bir tarihi eski haline çevirmek çok güzel bir duygu. Yorucu aşamadan sonra, yapılan işle gurur duyuyoruz. 'Ben yaptım' diyorsunuz. Baktıkça insan kendisi ile gurur duyuyor. Ege Bölgesi'nde iki cami bitirdik. Daha önce Ulu Cami'nin, Çarşı Cami'nin, Osmanlı tarihinden kalma iki büyük bina ve av köşkü restorasyonunda bulundum. En sonunda Muğla'nın bu güzel tarihi yapıtında çalışmak nasip oldu. Nasip olursa burayı da tertemiz teslim edeceğiz."

Bu haber toplam 970 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum