Tarihi Yarım Han, Farklı Konseptiyle Muğlalıların Hizmetinde

Tarihi Yarım Han, Farklı Konseptiyle Muğlalıların Hizmetinde
SİNEM KARAKAYA- Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde işletmeye yeni açılan Yarım Han Kitap Kafe, farklı konseptiyle Muğlalıların hizmetine açıldı. Sıcak...

SİNEM KARAKAYA- Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde işletmeye yeni açılan Yarım Han Kitap Kafe, farklı konseptiyle Muğlalıların hizmetine açıldı. Sıcak ve samimi ortamıyla adeta kütüphane sistemindeki kafe, Muğla’da bir ilk olarak hizmete açıldı. Dayanışmanın ön planda olduğu işletmede farkındalık yaratmak adına farklı etkinliklerde düzenleniyor.

Yarım Han Kitap Kafe çalışanı Naci Elma ile röportajımız şu şekilde;

-Sizi Tanıyabilir Miyiz?

Naci Elma ben. Yarım Han Kitap Kafe Kolektifinde çalışıyorum. Kitap kafenin işletmeciliğini yapıyorum ama sahibi değilim. Burada başka bir kültür var. Kalabalık bir arkadaş grubuyla hep birlikte böyle bir yer açtık. Bende onlar adına burada duruyorum.

-Yarım Han Kitap Kafe Ne Zamandır Hizmet Veriyor?

29 Kasım günü açılışımızı yaptık. 30 Kasımdan bu yana hizmete açık kafemiz.

Tarihi Yarım Han, Farklı Konseptiyle Muğlalıların Hizmetinde

- Yarım Han Kitap Kafe Nasıl Bir Kafe? Biraz Bahseder Misiniz?

Bizim işletmemiz tarz olarak diğer kafelerden biraz farklı. Günümüzde kitap konseptli kafeler çok fazla. Bizde ise de tam tersi. Biz bir kütüphane oluşturduk. O kütüphaneye bir konsept olarak da kafe kısmını işletmeye açtık. Tarihi Yarım Han,  Muğla’da en eski ve tarihi hanlardan bir tanesi. Burada işletmeye açtık. 2 katlı, 10 odamız var. Üst katlarda daha çok kitaplar ve öğrencilerin ders çalışabileceği alanlar var. Alt katlarda da vatandaşların rahatlıkla oturup sohbet edebileceği kafe konseptimiz var.

-Bu Kararı Nasıl Aldınız Peki?

Bir süredir düşünüyorduk zaten. Kültürel bir erozyona uğradığımızı düşünüyoruz aslında. İnsanların bir şeyleri çok fazla üretmediğini, özellikle genç kuşağın buna bende dahil daha çok göz önünde mekanları tercih ettiğini ve verimsiz internet kullanımının arttığını düşünüyoruz. Bide dedik ki, böyle bu işi değiştirelim. Bir kafe açalım hem orası kendi hayatını sürdürsün hem de paralel olarak kültür, sanat ve dayanışma gibi işler yapalım. Hizmete girdiğimizden bu yana çeşitli etkinliklerimiz oldu. Çocuklara oyuncak dağıttık. Önümüzdeki haftada tarihsel bir etkinliğimiz başlayacak. Bahara doğru da imza günlerimiz başlayacak.

-Diğer Kafelerden Farklı Bir Konseptiniz Var. Bu Konuda Tepkiler Nasıl Oldu?

Daha çok yeniyiz ama şu ana kadar tepkiler çok güzel ve verimli oldu. İşletme açısından da baktığımız zaman bir ayda yoğun bir ilgi var. Bizde o ilgiye karşılık vermeye çalışıyoruz. Kitaplarımızı bir sisteme kaydedip birkaç gün içinde müşterilerimize vermeye başlayacağız. Tam bir kütüphane sistemi olacak. Üyelik sistemi geliştireceğiz.

-Sadece Kitap Okumak İçin Mi Geliyor Müşterileriniz?

Kitap okumak için gelen oluyor, ders çalışmak için gelen oluyor, proje ödevlerini burada yapmak isteyen oluyor. Toplantılarını burada yapmak isteyenler var. Mesela bundan bir hafta önce toplantı odamızda yoga dersi yaptılar. Onun dışında, kentin yoğunluğunun biraz daha zayıf olan bir bölgedeyiz. Arastadayız.  Hem kafa dinleyip hem de çay içip arkadaşıyla muhabbet etmek isteyenler var. Böyle bir alan oluşturduk. Bunun içinde mutluyuz.

-Farkındalık Yaratmak İçin Etkinlikler Düzenlediğinizi Biliyorum. Ne Tür Etkinlikler Organize Ediyorsunuz? Bunları Ne Amaçla Yapıyorsunuz?

Bizim amacımız klasik bir yardımlaşma değil. Bir dayanışma mantığıyla hareket etmeye çalışıyoruz. Mesela yeni yılda oyuncak dağıtırken yeni oyuncaklar alıp dağıtabilirdik ama biz vatandaşlardan oyuncaklar istedik. Onlar bize getirdi bizde ihtiyacı olanlara götürdük. Kafemizde dayanışma mantığıyla açıldı. Burada tadilat süresinde herkesin bir emeği vardır. Sadece kitap bağışlayan insanların sayısı 500’ü geçmiştir. İhtiyaç doğrultusunda projeler üretmeye devam edeceğiz.

-Müşteriler Neden Sizi Tercih Etmeli?

Biraz kitaplara, sanata ve kültüre dair ilgisi varsa bizi tercih edebilirler. Kentin yoğunluğundan ve klasikleşmiş mekânlardan bıkmış insanlar bizi tercih etmeli. Yani, şimdiki mekânların hepsi aynı. Hepsi lük, şatafatlı ve müşteri profili de aynı. Bizim kafemizde sıcaklık ve samimiyet ön planda. Her oda da ki kitaplıklarımız bile farklı. Mekân aslında acemilikte kokuyor ama bunu değiştirmek istemiyoruz açıkçası. Buranın tadını veren o. Vatandaşlaralar, farklılık ve sıcak bir ortam arıyorsa bizi tercih edebilir. Herkes işletmesini yapsın kimsenin önünü kapatmak istemeyiz. Biz burada bir kültür yaratabilirsek seviniriz. Çok para kazanırsak sevinmeyiz. Çünkü para kazanmak için birçok yöntem var. Bizim derdimiz para kazanmaktan ziyade insanlara dokunabilmek. Burada sınava çalışmak için çok üniversite öğrencisi geliyor. Onların burada ders çalışıp iyi bir üniversite kazanması bizim kazanacağımız çok daha büyük meblağlardan daha önemli. Çünkü bunun geri dönüşümü çok farklı olacak. Üniversiteyi kazanıp gittiği yerde burayı anlatacak. Belki bizim burada yaptığımız gibi bir işe girişecek. Örnek olmak isteriz. Çünkü bizde başka bir yerin örneğiyiz.

-Farklı Konseptli Bir Kafe Olarak Menünüzde Farklı Tatlar Var Mı?

Kış mevsiminde olduğumuzdan dolayı farklı tatlarımız yok ama menümüzde şöyle bir farklılık var. Biz ev kadınlarına ürünlerimizi yaptırıyoruz. Her şey doğal ve ev yapımı. Bize maliyet açısından daha yüksek oluyor ama hem onların ihtiyacını karşılıyoruz hem de biz kaliteli hizmet sunmuş oluyoruz.  Bizim kafemizin içinde dayanışma kooperatifimiz var. Bu kooperatifte yöresel ürünler satıyoruz. Muğla yöresinden çok ürünümüz yok çünkü pazarda köylü teyzelerimiz onu satıyor. Biz daha çok farklı illerin ürünlerini satmaya çalışıyoruz. Onların ekmeğini kapatmamak için biz daha çok diğer illerden alıyoruz. Uşak’tan, Afyon’dan, Diyarbakır’dan, Ovacık’tan, Kütahya’dan ürünlerimiz var. Bunları satıyoruz. Direk üreticinin belirlediği fiyata satışa sunuyoruz. Bunu da belirtmek isterim.

-Muğlalılara Söylemek İstediğiniz Bir Şey Var Mı?

Kentimiz bizim için çok değerli bir kent. Ülkemizde son yıllarda meydana gelen değişimlere boyun eğmemiş bir kent. Kendi doğallığını ve çağdaşlığını korumuş bir kent. Biz aslında bu mekânı Muğla sayesinde açıyoruz. Muğla eğer bir şekilde değişime uğrasaydı biz bu mekânı rahatlıkla açamazdık çünkü biz bir araya gelemezdik. Nefes alınabilir yapısından dolayı bu mekân buraya açıldı. Bu konuda Muğlalılara teşekkür ediyoruz.

-Röportajımıza Eklemek İstediğiniz Bir Şey Var Mı?

Size çok teşekkür ederim. Etkinliklerimizi takip ettiniz. Afişimizi görüp haber yapmak istemeniz beni çok mutlu etti.  Muğla’daki alışılagelmiş kent gazeteciliğinin dışında bir durum. O yüzden emeğinize kafe adına çok teşekkür ederim.

Bu haber toplam 2425 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.