TARIM FUARININ DA KATKISI ÇOK

TARIM FUARININ DA KATKISI ÇOK
Yaklaşık 10 yıl önce kurulmasına rağmen kısa sürede ilçemizin en önemli sivil toplum örgütleri arasında yer alan Milas Süt Birliği’nin Başkanı...

Yaklaşık 10 yıl önce kurulmasına rağmen kısa sürede ilçemizin en önemli sivil toplum örgütleri arasında yer alan Milas Süt Birliği’nin Başkanı ve Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Gezgin, hayvancılık ve süt üretimi ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “üreticilerimizin maddi kazanç elde etmesini sağlıyoruz” dedi…

Hayvan yetiştiriciliği ve süt üreticiliği sektöründe son yıllarda önemli gelişmeler olduğunu, gelişmelerin yanı sıra sorun ve sıkıntıların da giderek arttığını belirten Başkan Gezgin, “Hayvancılık son yıllarda Milas’ta çok fazla gelişti. Milas Süt Birliği de üreticisine hizmet vermek için var gücüyle çalışıyor. Üyelerimizin hayvanlarından elde ettiği sütleri alarak ulusal firmalara pazarlayarak üreticilerimizi maddi kazanç elde etmesini sağlıyoruz. Alım garantisinin olması, süt fiyatının piyasaya göre oldukça iyi olması, düzenli olarak süt parası ödenmesi üreticilerimizi hayvancılığa daha fazla yatırım yapmasını sağlamıştır. Göreve geldiğimiz yıldan itibaren üreticilerimiz her yıl ortalama % 20 büyüme sağlamıştır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarıma dayalı ekonomik yatırımlara hem üreticilerimize hem de birliklerimize hibe desteği vermeye devam ediyor. Resmi gazetede yayınlanan son destekleme ile ilgili olarak Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Proje Yürütme Birimi tarından ilçemizde bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Bu ve buna benzer yatırım ve desteklemelerle ilgili bilgilendirme toplantılarına katılan hayvancılıkla ve tarımın diğer alanlarında faaliyet gösterenler bilgilendirildiler. Bizde bu yıl iki milyon liralık yeni bir projeyi sunduk. Desteklemelerden yararlanmak için müracaat sayısında her yıl artış olmakta. Sadece şunu belirtmek istiyorum. Hayvancılıkla ilgili desteklemelerde gerçek çiftçilerin desteklenmesini ve müracaat evrakları ile ilgili prosedürün kolay ve anlaşılır olmasını talep ediyoruz. Sektörümüz zor günler geçiriyor. İthal hayvan gelmeye devam ediyor. Mamulde ihracat yolları tıkandı. Turizm sektörü kötü geçti. Yem hammaddesinde dışa bağımlıyız. İç tüketim yolları artırılamadı. Ulusal Süt Konseyi kararlarının bağlayıcılığının olmaması ve maliyet odaklı pariteye göre fiyat belirleyememesi, üretimde planlama sorunu ve ehliyeti olmayan yani çiftçi olmayan kişi ya da kurumların bizim sektörümüze girmesi gibi nedenlerden dolayı üretici zor dönemler yaşayabiliyor” dedi.

Ülkemizdeki süt üretimi ve tüketimi konularında da açıklamalarda bulunan Başkan Gezgin, “Ülkemiz süt tüketimi açısından gelişmiş ülkelerin oldukça gerisindedir. Ülkemizde çiğ süt üretimi her yıl artmakta olduğu halde, üretim ve yeterli tüketimle ilgili önemli sorunlar yaşamaya devam etmekte. Süt üretiminde; sürdürülebilir ve gıda güvenliğini önceleyerek, üreticinin hak ettiği refah seviyesine ulaşmasının sağlamaya devam edeceğiz. Süt ürünleri tüketimini önermeye devam ederken süt ve süt ürünleri ile ilgili yanıltıcı ve hiçbir bilimsel dayanağı olmayan kampanyalara karşı durmaya devam edeceğiz. İlçemizdeki kurum ve sivil toplum örgütleriyle de sürekli iletişim içerisindeyiz. Yaptığımız ortak çalışmalarla süt tüketimine dikkat çekiyoruz. Daha önce Milas Belediyesi aracılığı ile okullarımızda süt dağıtım çalışmalarımız olmuştu. Şimdi ise bakanlığımız kanalıyla tüm okullarımızda yarım dönem olarak dağıtılmaktadır. Bunun tüm yıla yayılmasını talep ve arzu ediyoruz. Her yıl Dünya süt günü etkinliklerini ilçemizde çok etkin bir şekilde kutluyoruz. Hatta geçen yılkini bir üyemizin çiftliğinde yaparak öğrencilerimize, her yaştan insanımıza sütü tüketmelerini tavsiye ediyoruz” dedi.

Süt Birliği tarafından Milas’ta yapılan çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Başkan Gezgin, “Gerek kendi bünyemizde gerekse kurum ve kuruluşlarla birçok ortak etkinliğimiz oldu. Kurumumuzun ve üyelerimizin daha iyi şartlarda hizmetlerden yararlanması için protokoller imzalıyoruz. Tüm üreticilerimizi ferdi kazalara karşı sigortalatıyoruz, açmış olduğumuz tarım marketimizden daha uygun şartlarda alet ve ekipman temin etmelerini sağlıyoruz, girdi fiyatlarını düşürmek için piyasa şartlarına göre en uygun fiyatlarda yem ve çiftlik ürünlerini üreticilerimize sunuyoruz. Ayrıca belirli aralıklarda eğitim, seminerler, teknik geziler, köy toplantıları yapıyoruz. Birliğimizin çıkarmış olduğu Milas Süt dergimizle üreticilerimize bilgi kaynaklarını sunuyoruz. Tarım danışmanlığı hizmetimizi veriyoruz. Birliğimiz üyelerimizin sütünü pazarladığı için bakanlığımızın çiğ süt desteklemelerinden en üst rakamdan destek almalarını sağlıyoruz. Her köye süt toplama merkezi yaptık. Buda üreticimizin ayağından en hijyenik haliyle sütü alarak pazarlamakla süt fiyatlarını en üst rakamdan ödeyebiliyoruz” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın ilçemizdeki süt üreticilerine katkı sağladığını dile getiren Başkan Gezgin, “Biz birlik olarak fuara kapsamlı ve etkinliklerimizle renk kattığımızı düşünüyoruz. Fuardaki standımızla ve dişi buzağı güzellik yarışmamızla oldukça başarılı bir şekilde katılıyoruz. Fuarda üreticilerimizin hayvancılıkla ilgili tüm firmaların temsilcileriyle birebir görüşme imkânı sunuyoruz. Ayrıca yeni teknolojilerle buluşmasını sağlıyoruz. Tabi ilçemizde 8 yıldan beri kurulan tarım fuarının da katkısı çok oldu. Bizler de bu fuarda her yıl yer aldık. Hem üreticilerimizle bir araya gelme fırsatımız oluyor, hem bilgilendirme yapma imkânı buluyoruz. İlçemiz tarımı açısından fuarımız önemli bir kazanımdır. Birlik üyelerimizle zaman zaman çevre il ve ilçelerde düzenlenen fuarlara da katılmaya çalışıyoruz. Ama bizim ilçemizin fuarının havası bile bir başka. Bu yıl da büyük katılımla geçeceğine inanıyorum” dedi.

Bu haber toplam 778 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.