Tarlada gelin-kayınvalide dayanışması

Tarlada gelin-kayınvalide dayanışması
Muğla’nın Yatağan İlçesi Bencik Mahallesi’nde 2018 yılında başlatılan Vali Hanım Çileği Projesi kapsamında ekimi yapılan çileği, kayınvalide...

Muğla’nın Yatağan İlçesi Bencik Mahallesi’nde 2018 yılında başlatılan Vali Hanım Çileği Projesi kapsamında ekimi yapılan çileği, kayınvalide ve gelin birlikte yetiştirerek, aile bütçesine katkı sağlıyorlar.

Neval çolak Arslan

Muğla’nın Yatağan İlçesi Bencik Mahallesi’nde 1,5 dekar alanda gerçekleştirilen Vali Hanım Çileği Projesi kapsamında ekimi yapılan çileği, gelin ve kayınvalide birlikte yetiştiriyor. Kayınvalide Cemile Selçuk, gelini Niğda Selçuk ile birlikte yetiştirdikleri çileklerin bakımını ve toplamasını yaparak, Milas ve Yatağan pazarında satış yapıyorlar.

“ANNE KIZ GİBİ EL ELE VERDİK”

“Herkes gelinin kaynana ile geçinmesi zor derken biz anne kız gibi el ele verdik” diyen Kayınvalide Cemile Selçuk, “Ben yıllarca çiftçilikle uğraştım. Kadınların çiftçilik yapması zordur. Çünkü aynı zamanda annesiniz, eşsiniz, ev hanımısınız ve çiftçisiniz. Ama 2018 yılında Muğla Valisi Sayın Esengül Civelek tarafından başlatılan Vali Hanım Çileği Projesi ile oğlum Yıldıray Selçuk’un girişimi ile çilekleri tarlamıza ektik. Oğlum kendi işinde çalıştığı için gelinim ile beraber severek tarlada çalışmaya başladık. Çilek yetiştirmek zor gibi görünse de bir kadın çiftçinin zorlanmadan yapabileceği bir iş. Çileklerimizi yetiştirip satışını yaparak gelir elde ediyoruz. İmkanı olan her kadın çiftçiye tavsiye ederim” diye konuştu.

“BU İŞİ DEVAMLI HALE GETİRMEK İSTİYORUZ”

Elde ettikleri gelirlerle çocuklarının okul masraflarını karşılayarak aile bütçesine katkı sağladıklarını söyleyen Gelin Niğda Selçuk ise, “Ev kadını iken Vali Hanım Projesi ile ekimini yaptığımız çilekler biz kadınlara yeni bir gelir kapısı oldu. Kayınvalidem ile çilek tarlasında sabahtan, akşama kadar severek çalışıyoruz. Bana göre bir kadının çilek yetiştirmesi en güzel uğraş. Tarladan özenle topladığımız çilekleri Yatağan ve Milas pazarlarında satıyoruz. Kayınvalidem ile el ele vererek bu işi devamlı hale getirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Annesinin ve eşinin tarlada gayretli çalışmalarının gurur verici olduğunu belirten Yıldıray Selçuk, “Annem ve eşimin severek birlikte yaptıkları çilek yetiştirilmesi işinin aile bütçemize destek vermesi, çocuklarımızın okul masraflarını karşılaması ve ailemizin güzel bir uğraş ile gelir kazanıyor olması mutluluk verici. Her ikisine de teşekkür ediyorum” dedi.

Yatağan İlçe Tarım Müdürlüğü Teknik Personeli Gürkan Bozkurt ise, konu ile ilgili görüşlerinde şu ifadelere yer verdi:

“Vali Hanım Çileği Projesi ile Muğla il genelinde olduğu gibi Yatağan’da da kadın çiftçilerimizin istihdamını artırmak için başlatılan bir proje. Bencik Mahallesi’nde de ilk müracaatlarda bulunanlardan Cemile ve Niğda Selçuk’un tarlalarında başladı. İlçe Tarım Müdürlüğü olarak çilek ekiminden önce ve sonra her türlü destek verildi. Masrafların yüzde 80’i Valilik tarafından karşılandı. Geri kalan kısmı ise, çiftçilerimizin karşıladığı ortalama bir tarlanın Mayıs ayından Ekim ayına kadar 4 yıl verim verdiği güzel bir proje.”

Bu haber toplam 16019 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.