Taşımacı esnafını zorlayan şartlar

Taşımacı esnafını zorlayan şartlar
***Kamyoncu Otomobilci ve Şoförler Esnaf Odası Başkan Yardımcısı Arif Özer, okul servis araç sürücülerinin 3 Eylül 2020 tarihine kadar mesleki yeterlilik...

***Kamyoncu Otomobilci ve Şoförler Esnaf Odası Başkan Yardımcısı Arif Özer, okul servis araç sürücülerinin 3 Eylül 2020 tarihine kadar mesleki yeterlilik belgesi alması şartının getirilmesine yönelik değerlendirmede bulundu.

*** Başkan Yardımcısı Arif Özer, “Yaklaşık 6 aydan bu yana pandemi nedeniyle okul servis araç sürücüleri çalışamazken ve okulların ne zaman açılacağı bile belli değilken, okul servis araçlarından istenen bu kuralların hayata geçirilmesi son derece zordur” dedi.

Neval Çolak

Okul servis araç sürücülerine yönelik 3 Eylül 2020 tarihine kadar mesleki yeterlilik belgesi alması şartının getirilmesine yönelik Kamyoncu Otomobilci ve Şoförler Esnaf Odası Başkan Yardımcısı Arif Özer, sürücülerin mevcut belgeleri olan SRC belgelerinin tüm eğitim ve kurs kapasitesinin yeterli olduğunu ifade ederek, istenen mesleki yeterlilik belgesini yeterince kapsadığını kaydetti.

Yaklaşık Bin lira maliyeti olacak mesleki yeterlilik belgesinin Muğla ve ilçelerinde veren bir kurumun olmadığının altını çizen Özer, “Yaklaşık 6 aydan bu yana pandemi nedeniyle sürücülerimiz çalışamazken ve okulların ne zaman açılacağı bile belli değilken, okul servis araçlarından istenen bu kuralların hayata geçirilmesi son derece zordur. Ticari araç şoförlerimizin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan aldıkları SRC türü mesleki yeterlilik belgesi bakanlığın belirlediği şartlar dahilinde alınmıştır. Yaklaşık 30 saatten fazla kurs ve merkezi sistemle yapılan son derece zor olan sınavlarda başarılı olanlar bu belgeyi almaya devam etmektedir. SRC belgelerinden öncede Odalarımız tarafından düzenlenen ticari taşıt kullanma belgelerinde (T1-T2-T3-T4) şoförlere bir hayli eğitim verilmiş ve düzenlenen kurslar ve yapılan sınavlar sonucu ticari taşıt kullanma belgeleri verilmiştir. Ayrıca belli aralıklarla odalarımızda Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak servis şoförlerine kurslar düzenlenmekte ve sertifikalar verilmektedir. Bakanlıktan SRC belgesi alan ve bunun yanında psikoteknik belgeleri de olan esnafımıza bir de mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirilmesi son derece külfet olacaktır. Milli Eğitim, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı'nı ilgilendiren bu kanun ve bu belgeler kısa sürede halledilebilecek bir mesele değildir. Ehliyet, SRC, psikoteknik ve hizmet içi eğitim sertifikası gibi belgeler ve diğer şartlarla servis şoförlerimizin bu sorumluluğu yerine getireceği inancındayız” şeklinde konuştu.

“ESNAFIMIZIN BUNUN ALTINDAN KALKMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Öte yandan; Kamyoncu Otomobilci ve Şoförler Esnaf Odası Başkan Yardımcısı Arif Özer, 3 Eylül 2020 tarihinden itibaren okul servis araçlarında aranacak olan şartların, 6 aydan bu yana çalışmayan okul servis sürücülere maddi anlamda külfet olacağını kaydetti.

Öğrenci servis taşımacılığı yapan esnafın Mart ayından bu yanda hiçbir gelir elde etmeden hayatta kalabilme gayreti içerisinde olduğunu ifade eden Özer, “Ülkemizde yaşanan Covid-19 salgını sebebiyle, devletimizden en fazla desteği hak eden ve beklediği desteği bulamayan taşımacı esnafımızdır. 3 Eylül 2020 tarihinden itibaren okul servis araçlarında aranacak olan şartlar olan; her öğrenci ve çocuk için üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat bulundurma zorunluluğu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca standartları belirlenen her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistemler bulundurma, tüm koltukları görecek şekilde araçların imal, tadil ve montajı hakkında yönetmelik ekinde belirlenen standartlara uygun iç ve dış kamera ile en az otuz gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı bulundurma zorunluluğu her bir araç için 20-25 bin lira civarında bir külfettir. Ayrıca rehber personelin en az lise mezunu olma şartı aranmaktadır. Taşımalı eğitim fiyatlarının da geçen seneye göre oldukça düşük olup, esnafımızın bunun altından kalkması mümkün değildir” diye konuştu.

Bu haber toplam 1121 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.