TEKNOFEST’ten MSKÜ’ye ödül

TEKNOFEST’ten MSKÜ’ye ödül
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Mühendislik Bölümü öğrencilerinin tasarladığı "Sivil Toplum Kuruluşları Afet Kaynak Yönetim Sistemi STK-AKYS"...

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Mühendislik Bölümü öğrencilerinin tasarladığı "Sivil Toplum Kuruluşları Afet Kaynak Yönetim Sistemi STK-AKYS" projesi, TEKNOFEST 2020’de “Bilgi ve İletişim” kategorisinde ikinci oldu.

Bu yıl Gaziantep’te düzenlenen TEKNOFEST’te Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi Arzu Özkan ile Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Umutcan Korkmaz ve Cemal Dak temsil etti.

Başarılı araştırma grubunun, sivil toplum kuruluşlarının afet durumunda kullanabilecekleri merkezi olmayan bir kaynak yönetimi oluşturmak için tasarladıkları STK-AKYS sistemi, Bilgi ve İletişim” kategorisinde ikinci oldu.

Aynı proje ile TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları’na katılan öğrenciler, önce Konya bölge birinciliğine ardından da TÜBITAK 2242 Bilgi ve İletişim Kategorisi Türkiye ikinciliğine layık görüldü.

Dr. Öğr. Üyesi Enis Karaarslan, projelerinin oluşturulma sürecini şu sözlerle anlattı:

“Öğrencimiz Arzu Özkan gönüllü olarak Ahbap sivil toplum kuruluşunda yer alıyor. Kendisiyle afet yönetimi üzerine olan görüşmelerimizde afet sonrasında yaşanan problemleri anlattı. Afet sonrasında koordinasyonu sağlamak için girişimler olduğunu ama bunu yönetebilecek bir bilişim sisteminin eksikliğinden söz etti. Bu eksiklikten yola çıkarak farklı paydaşların olduğu ve otonom çalışacak Sivil Toplum Kuruluşları Afet Kaynak Yönetim Sistemi (STK-AKYS) projemizi blokzinciri teknolojisi ile birlikte kurguladık.”

Projelerinin, afet sonrası koordinasyonun sağlanmasına büyük katkısı olacağını söyleyen Karaarslan, “Proje üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda yazdığımız yeni projemiz; Internet Society tarafından desteğe layık görüldü. Bu proje ile otonom blokzinciri kodlarının çalışacağı ve sivil toplum kuruluşlarının da kullanabileceği bir blokzinciri ağını ülkemizin dört köşesinde kurmayı hedefliyoruz. Bu ağ üzerinde çalışacak ilk uygulama da STK-AKYS olacak. Projemiz, uluslararası ISOC Chapterthon yarışmasında Türkiye’yi temsil edecek” diye konuştu.

Bu haber toplam 503 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.