Teknolojiye inat 40 yıldır dönüyor

 Teknolojiye inat 40 yıldır dönüyor
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Ortaköy Mahallesi’nde 1979 yılında kurulan, 1980 yılında da faaliyete geçen Menteşe yöresinin tek değirmeni dönmeye...

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Ortaköy Mahallesi’nde 1979 yılında kurulan, 1980 yılında da faaliyete geçen Menteşe yöresinin tek değirmeni dönmeye devam ediyor. Genellikle un öğütme işlemi yapan değirmen, Muğlalı vatandaşlar tarafından salça, toz biber, pul biber, tarhanalık ve keşkeklik gibi ürünlerin hazırlanmasında kullanılıyor.

Haber Merkezi

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Ortaköy Mahallesi’nde 1979 yılında kurulan, 1980 yılında faaliyete geçen Menteşe yöresinin tek değirmeni dönmeye devam ediyor. Çoğunlukla un öğütülen değirmende vatandaşlar, salça, toz biber ve tarhanalık gibi ürünlerini hazırlatıyor.

1980 yılından bu yana değirmencilik mesleğini yaptığını söyleyen 55 yaşındaki işletme sahibi Saygı Soydan, mesleğini severek yaptığını belirterek, “1979 yılında bu değirmeni kurduk. 1980 yılından bu yana değirmencilik mesleğimi idame ettiriyorum. Değirmencilik mesleğini severek ve isteyerek yapıyorum. Zaten burada aile olarak çalışıyoruz. Gelen müşterilerimizin buğdaylarını, salçalarını, toz biber ve pul biberlerini ve bunun gibi tarhanalık, bulgur öğütme hizmetinde ailecek hizmet veriyoruz. Kışlık hazırlama dönemi başladı. Salça sıkımına başladık. Biz, burayı ilk faaliyete geçirdiğimizde un değirmeni olarak kurmuştuk. Fakat teknolojinin gelişmesi ile sonradan salça sıkma, toz biber ve pul biber makinalarını aldık” dedi.

“GENÇLERİMİZİN BU TÜR MESLEKLERİ ÖĞRENME İSTEĞİ YOK”

Muğla’nın tek değirmeni olarak hizmet verdikleri ve bu mesleğin geleceğinin olmadığını belirten Saygı Soydan, “Eskiden bu mesleği öğrenmek için ustamıza para verirdik ama şimdi günümüzde artık bu tür meslekleri gençlerimiz öğrenme gibi hevesleri yok. Mesleğimiz giderek ölüyor. Bu durumun önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Meslek erbabı olan kişiler yanlarına çırak bulamazsa ileri dönemde bu tür işleri kim yapacak bilmiyorum. Bizler Muğla halkına hizmete devam edeceğiz. Kapımız herkese açık” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 2416 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.