TEKNOPARK sular altında kaldı

TEKNOPARK sular altında kaldı
Muğla Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOPARK) bölgede etkili olan sağanak yağış sonucu sular altında kaldı. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları...

Muğla Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOPARK) bölgede etkili olan sağanak yağış sonucu sular altında kaldı. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Gerekli drenaj şartlarının sağlanamaması durumunda TEKNOPARK ikinci aşama inşaatlarında bir revizyon gerektiği aşikardır.” dedi.

Sinem Korkmaz

Muğla ve ilçelerinde etkili olan sağanak yağış sonrası Muğla çanağındaki Kötekli yamacının en düşük kotlu noktasında bulunan TEKNOPARK, yoğun şiddetteki yağışlı havanın etkisiyle sular altında kaldı. Bölgede drenaj yatağının tek olması nedeniyle TEKNOPARK’ın yanı sıra, Kötekli Mahallesi de yağıştan etkilendi.

Kötekli Mahallesi’nde bulunan drenaj yatağı kapasitesinin dolmak üzere olduğu öğrenilirken, yollar dere yatağına döndü. Konumu itibariyle çukur alanda kalan TEKNOPARK’ın da çevresi yollardan akan yağmur sularıyla dolup taştı.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, TEKNOPARK’ta yaşanan su baskınıyla ilgili çözüm önerilerinde bulundu. Özçelik, “TEKNOPARK yatırımlarını riske atmayacak çözüm alternatiflerinin ortaya konulması sağlanmalıdır” dedi.

“DÜDEN, GÜN GEÇTİKÇE DRENAJ ÖZELLİĞİNİ YİTİRMEKTEDİR”

Bölgede bulunan 112 Acil Servis Binası yapımı sırasında, bu düdene gelen suları biriktirecek haznenin de molozla doldurulduğunu söyleyen Doç. Dr. Özçelik, düdenin bakım sorunları nedeniyle gün geçtikçe drenaj özelliğini yitirdiğine dikkat çekti. Özçelik, “Muğla TEKNOPARK arazisi, Muğla çanağındaki Kötekli yamacının en düşük kotlu noktasında bulunmaktadır. TOKİ, Tıp Fakültesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin dayandığı yamaçların yüzey sularının yanında yüzey altı akışını da toplayan bir konumdadır. Ayrıca, yayla sularının da bir kısmı bu bölgeye drene olmaktadır. Dolguda inşa edilmiş olan Muğla-Akyaka, Muğla-Denizli karayolları ve de Sıtkı Koçman Caddesi’nin bölgeyi çevreleyen her iki kolu bölgenin doğal drenaj hatlarını kestiği için, bölgeye gelmesi beklenen yüzeysel akış suları zaman zaman söz konusu bu yolların üst taraflarında su baskınlarına yol açmaktadır. Bu mahsuru ortadan kaldırmak üzere inşa edilmiş menfezler yetersiz veya gerekli drenaj şartlarını taşımamaktadır. Bölgeye gelen drenaj ve yağmur suları 112 Acil Servis binasının arkasında bulunan tek bir düden ile drene edilebilmektedir. 112 Acil Servis binası yapımı sırasında, bu düdene gelen suları biriktirecek hazne de molozla doldurulmuştur. Düden bakım sorunları nedeniyle gün geçtikçe drenaj özelliğini yitirmektedir” dedi.

“REVİZYON GEREKTİĞİ AŞİKARDIR”

TEKNOPARK arazisinin ortasındaki çukura gelen suların sızmak suretiyle yeraltı suyunu besleyerek, kısmen de buharlaşarak kurumakta olduğunu kaydeden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Bu bölgenin kotu, düden kotundan aşağıdadır, dolayısıyla da teknopark arazisinde toplanan suların doğrudan doğal drenajı mümkün değildir. Gerekli drenaj şartlarının sağlanamaması durumunda TEKNOPARK ikinci aşama inşaatlarında bir revizyon gerektiği aşikardır.” ifadelerini kullandı.

Ceyhun Özçelik sözlerini şöyle tamamladı:

“Entegre bir bakış açısıyla, bölgeyi besleyen drenaj havzalarının, yüzeysel ve yüzey altı sularının, düden ve su toplanan çanağın, yağmursuyu hatları ve menfezlerin özelliklerinin ve drenaj kapasitelerinin belirlenmesiyle birlikte, hazırlanacak bir hidrolojik rapora dayalı olarak, hem bölgenin drenajının sağlıklı çalışmasını sağlayacak hem de TEKNOPARK yatırımlarını riske atmayacak çözüm alternatiflerinin ortaya konulması sağlanmalıdır. Böylelikle, Teknopark yönetimi, farklı teknik çözüm alternatifleri arasından en uygun idari kararı verebileceklerdir.”

Bu haber toplam 2467 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.