Tekstile ithalat zammı

Tekstile ithalat zammı
Tekstil hammaddesinin ülke içinden karşılanıp, işçilik ve üretimin diğer ülkelerin kontrolünde bulunmasını, tekstil ürünlerinde fiyatların artma...

Tekstil hammaddesinin ülke içinden karşılanıp, işçilik ve üretimin diğer ülkelerin kontrolünde bulunmasını, tekstil ürünlerinde fiyatların artma sebebi olarak açıklayan tekstilci esnafı, yaşanan bu döngü için ithalat hacmini neden olarak gösterdi.

Tekstil esnafının, ithal edilen kaliteli bir ürünün ucuz olması mümkün olmadığına, ülke olarak, üretimden kaynaklı eksikliklere, ürünün kalitesi için kullanılan malzeme, kumaş boyası ve kumaş türüne göre de fiyatların değiştiğine, yerli üretimin mutlaka desteklenmesi gerektiğine dair çok çeşitli görüş ve önerileri oldu.

Teslime YILDIRIM

Tekstilde sürekli değişen fiyatların, neden değiştiğini açıklayan esnaflar, kent yaşamında kalite ve üretim bağı üzerine anlatımları ve gerileyen tekstil üretiminin talepleri karşılamadığı yönünde açıklamaları oldu.

20 yıldır tekstil ile uğraştığını söyleyen Akın Işıklı, “Yerli üretime fazla talep olmayınca hammaddesi Türkiye’ye ait fakat üretimi dış devletlere bağlı ürünleri ithal etmemizden kaynaklı olarak, fiyatlarda artış var. Arz talebe göre hareket etmek durumundayız. Ülkeler arası uygulanan kotalara ayak uydurmamız gerekli. Uzak doğu İtalya ve Hindistan’ dan edilen ürünler, Euro & Dolar bazında olduğu için para birimindeki yükselişler de doğal olarak tekstil ürünlerine yansıyor. Bunun yaşanmaması için yerli üretimin mutlaka desteklenmesi gerekir.” açıklamasını yaptı.

Ürünün kalitesi için kullanılan malzeme, kumaş boyası ve kumaş türüne göre de fiyatlar değiştiğine dikkat çeken Akın Işıklı, “Piyasaya ayak uydurmalıyız. Biz de firmalara yüksek ödemeler yapıyoruz. Ham pamuk fiyatları, son üç ay içerisinde sürekli yükseldi. Ana maddesi pamuk olan ya da pamuklu kumaşlardan üretilen ürün fiyatları yüzde 20 ila 40 oranın da arttı. Hep birlikte kazanmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

KALİTE, UCUZA OLUR MU?

Tekstil gibi serbest piyasa olan ürünlerin çok çeşitli şekillerde zam göreceğini belirten bir başka tekstil esnafı, Sibel Eroğlu, “Fiyatlar zincirleme birbirini kovalıyor. Serbest piyasada, dükkânın, elemanın, alış fiyatının, vergilerin ve diğer birçok kriterin uygunluğuna göre fiyatlar belirlenebilir. Bu durumun her kent için farklı yansımaları olacaktır. Zaten ithal edilen kaliteli bir ürünün ucuz olması mümkün değil! Ülke olarak, üretimden kaynaklı eksiklerimiz de oldukça fazla!” şeklinde artan tekstil fiyatları ile ilgili görüş belirtti.

Tekstil Esnafı Akın Tuğcu ise, fiyat artışları ile ilgili düşüncelerini açıklarken “Üretim noksanlığının olduğu sektörlerden biri de tekstil üretimi haline geldi. Hem sağlıklı, hem uygun fiyatlı üretim isteniyorsa yerli pamuktan üretimlerin teşvik edilmesi gerekiyor. Uzak Doğu Ürünleri’nin pek sağlıklı üretimler olduğunu düşünmüyorum. Ürün alırken iyi seçim yapmak, kullanılan malzemelere dikkat etmek lazım!” önerilerinde bulundu.

Bu haber toplam 501 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.