TERASLAMA ÇALIŞMASI DOĞANIN YENİLENMESİNİ DURDURDU

TERASLAMA ÇALIŞMASI DOĞANIN YENİLENMESİNİ DURDURDU
BERİTAN YÜCEL--Fidan dikimi için yanan alanlarda teraslama çalışmalarının yapılması, kızılçam tohumlarını taşıyan karıncaları ve doğanın kendisini yenilemesini olumsuz yönde etkilediğini belirten Biyolog Gökhan Ergan,...

BERİTAN YÜCEL--Fidan dikimi için yanan alanlarda teraslama çalışmalarının yapılması, kızılçam tohumlarını taşıyan karıncaları ve doğanın kendisini yenilemesini olumsuz yönde etkilediğini belirten Biyolog Gökhan Ergan, “Karıncalar yanan alanlardaki kızılçam tohumlarını taşıyarak, türlerinin yayılmasını sağlar. Teraslanma çalışması, ortada ne karınca nede doğada tohum çimlenme etkinliği bıraktı. Orman, içerisindeki etkileşimleri barındırdığı sürece orman olarak tanımlanır"  dedi.

Marmaris'te karıncaların yanan alanlardaki kızılçam tohumlarını başka yerlere taşımasıyla türlerin yayılmasını sağladıklarını söyleyen Biyolog Gökhan Ergan, fidan dikimi için alanların teraslanmasının ortada ne karınca nede tohum çimlenme etkinliği bıraktığını ifade etti. Ergan, "Fidan dikilen alanlar, teraslanmış, bazı yerler sürülmüş, toprak alt üst edilmiş, anlayacağınız ne karınca kalmış ne yuvası ne de toplu çimlenme etkinliği. Orman, içerisindeki etkileşimleri barındırdığı sürece orman olarak tanımlanır" dedi.

Muğla geçen yaz yakın tarihin en büyük orman yangını felaketini yaşadı. Doğa harikasında kızılçam ormanları küle döndü. 15 günde 75 yangınla mücadele edildi. Yaşanan felaket doğa, tarım, hayvancılık ve birçok alanda tahribata neden oldu. Muğla'daki tüm yangınlarda 52 bini ormanlık olmak üzere yaklaşık 60 bin hektar alanın yandığı bildirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü davetiyle bölgeye gelen uzmanlar, Marmaris’teki yanan yerlerde ekolojik inceleme başlattı. Davet üzerine bölgeye gelen Biyolog Gökhan Ergan, yanan yerlerdeki incelemelerini paylaştı.

Yangının ardından yanan bölgelerde çevreye saçılan kızılçam tohumlarının karıncalar tarafından başka yerlere taşınmasıyla tür yayılımının oluştuğunu dile getiren Biyolog Ergan, 11 Kasım'da gerçekleştirilen fidan dikimi etkinliği için yanan alanların teraslandığı fotoğrafları paylaşarak, "Marmaris'te 11 Kasım'daki fidan dikilen alanlar, teraslanmış, bazı yerler sürülmüş, toprak alt üst edilmiş, anlayacağınız ne karınca kalmış ne yuvası nede toplu çimlenme etkinliği. Orman, içerisindeki etkileşimleri barındırdığı sürece orman olarak tanımlanır" dedi.

"TÜRLERİN YAYILMASINI KOLAYLAŞTIRIYORLAR"

Kızılçam tohumlarının ilk yağışlardan sonra kendiliğinden çimlenmeye başladığını dile getiren Biyolog Ergan, "Burada ilginç bir olay var. Karıncaların ekosistemde bir çok rolü vardır, bunlardan biri de tohumların bir yerden başka bir yere taşınması, türlerin yayılmasını kolaylaştırması. Burada gördüğümüz olayda buna örnek. Karıncalar çam tohumlarını taşımış, depolamış, tohumlarda fırsat bu fırsat diyerek toplu çimlenme etkinliğine katılmışlar" diye konuştu.

"KARINCALAR MI KORUYACAĞIZ YOKSA KAZMALAR Mİ SALLAYACAĞIZ"

"Karıncalar mı koruyacağız yoksa fidan dikmek için kazmalar mi sallayacağız, taraf seçmemiz gerek" diyen Ergan, "Marmaris'te 11 Kasım'daki fidan dikilen alanlar, teraslanmış, bazı yerler sürülmüş, toprak alt üst edilmiş, anlayacağınız ne karınca kalmış ne yuvası ne de toplu çimlenme etkinliği. Orman, içerisindeki etkileşimleri barındırdığı sürece orman olarak tanımlanır. Karınca ve yuvası, toprak tohum bankası, mantarlar, toprak altındaki solucanlar, bakteriler, toprak üstü kuşlar, sürüngenler, çeşit çeşit tohumlar ve filizler, bunlar olduğunda orman deriz.

Fidan dikilen alanlarla, kendiliğinden gelen alanları uzun yıllar takip edeceğim, hep beraber göreceğiz bakalım sonucu" dedi.

Bu haber toplam 322 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.