Termik Santral İşçilerine Hükümetten Müjde

Termik Santral İşçilerine Hükümetten Müjde
SİNEM KORKMAZ-Vergi yasa teklifine eklenen maddeyle yılbaşında kapatılması beklenen 13 kömür santraline 2.5 yıl daha ek süre verilecek. Santrallere daha...

SİNEM KORKMAZ-Vergi yasa teklifine eklenen maddeyle yılbaşında kapatılması beklenen 13 kömür santraline 2.5 yıl daha ek süre verilecek. Santrallere daha önce de 3 yıl ek süre verilmişti. 31 Aralık 2019'da kapılacak olan santrallere, 2,5 yıl daha ek süre verildi.

Ak Partili milletvekillerinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen vergi yasa teklifine ek süre maddesi eklendi. Ek süre verilmemesi halinde ülkede elektrik sorunu yaşayacağını dile getiren Enerji Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, benzer bir hüküm daha önce de Maden Kanunu'na eklenmek istenmiş ancak yoğun tepki üzerine metinden çıkarmıştı.

Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilip TBMM Genel Kurulu'na gönderilen vergi yasa teklifindeki bu maddeye göre, 31 Aralık 2019'da kapatılmayacak. Santrallere 30 Haziran 2022’ye kadar ek süre tanınacak. Ayrıca santral sahiplerinden 30 Haziran 2020'ye kadar gerekli yatırımları yapacağına dair yapım sözleşmesi ve iş yapım planı istenecek. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen santraller uzatmadan yararlandırılmayacak ve kapatılacak. Yatırım planını sunan santraller ise her 4 ayda bir Çevre Bakanlığı tarafından denetlenecek. Plana uymayan santrallere 60 milyon liraya kadar (20 kat) ceza kesilebilecek. İş gerçekleştirme planındaki herhangi bir işin yapımı, belirtildiği süreye göre bir yıl gecikmedikçe santralin faaliyeti durdurulamayacak.

Yeni düzenlemeyle hem cezaları uygulanabilir hale getireceklerini, hem cezaları yükselttiklerini hem de her aşamada denetim mekanizması getirdiklerini belirten, Enerji Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan;  “Bu düzenlemeden 13 kömür santrali yararlanacak. Düzenleme yasalaşmadığı takdirde 10 santral yılın sonunda kesinlikle kapanacak. Bu santrallerin ülkedeki elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 17-18'ini karşılamakta olduğunu dikkate aldığımızda bunlara ilave bir süre verilmesi gerekiyor” dedi.

TERMİL SANTRAL İŞÇİLERİ HABERi SEVİNÇLE KARŞILADI

Plan Bütçe Komisyonu'ndan gelen haber Muğla’da bulunan termik santrallerde çalışan yaklaşık 3 bin işçinin yüzünü güldürdü.

Bu haber toplam 831 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.