Tesis olmayan koyda günübirlikçi isyanı

Tesis olmayan koyda günübirlikçi isyanı
***Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Bayır Mahallesi Çiftlik Koyu’nda ikamet eden vatandaşlar, günübirlik tatilcilerin yarattığı sorunlardan şikayet...

***Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Bayır Mahallesi Çiftlik Koyu’nda ikamet eden vatandaşlar, günübirlik tatilcilerin yarattığı sorunlardan şikayet ediyor. Söz konusu bölgede yaşayan vatandaşlar, günübirlik tatilcilerin yarattığı taşkın davranışlardan dolayı mağdur olduklarından dert yanarken, evlerine izinsiz giren kişilerin bile olduğunu iddia ettiler.

***Daha önce yaşadıkları bazı sorunlar nedeniyle isimlerini vermekten çekinen yöre sakinleri, bir şeylerin kasıtlı yapıldığını düşündüklerini de belirterek, “Sürekli huzursuz ediliyoruz” dediler.

Sinem Korkmaz

Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Bayır Mahallesi Çiftlik Koyu sakini vatandaşlar, yaşadıkları bölgeye günübirlik gelen tatilcilerin yarattığı sıkıntılardan şikayetçiler. Tatilcilerin arkalarında bıraktıkları çöplerin yanı sıra, kendi özel mülklerine kadar girip, sularını kullandıklarını iddia eden yöre sakinleri, “İzinsiz tuvalet için eve giren kişiler gördük. Burası bizim yaşadığımız ev, tesis değil” derken, daha öncede yaşadıkları bazı sorunlar nedeniyle isimlerini vermekten çekindiklerini, bir şeylerin kasıtlı yapıldığını düşündüklerini ve sürekli huzursuz edildiklerini dile getirdiler.

“KİŞİSEL ALANIMIZA YAPILAN TACİZDİR”

Tatilcilerin kendilerine taşkın davranışlar sergilediklerini iddia eden mahalle sakinleri, “Biz burada yaşıyoruz, oylarımızı burada kullanıyoruz. Bu bölgenin vatandaşıyız ama sosyal haklarımızı koruyamıyoruz. Biz buraya ‘kimse gelmesin, denize girmesin’ demiyoruz. Elbette gelsinler, deniz herkesin denizi ama gelip te, evlerimizin bahçelerine kadar girmesinler. Tuvalet ihtiyaçlarını bahçelerimizde gidermesinler. Bizlerin içme suyuyla yıkanmasınlar. Bu davranışlar kişisel haklara aykırılık içeriyor. Özel, kişisel alanımıza yapılan bir tacizdir. Bazı tatilciler o kadar utanmazlar ki, burada bizlere sıkıntı yaşatıyorlar. Kendilerini uyardığımız da, ‘size ne’ diye çıkışıyorlar. Böyle bir şey olabilir mi? Evlerimizin bahçesine izinsiz giriyorlar, bir de haklı gibi konuşuyorlar” dediler.

“KOYDAKİ EVLERİN HEPSİ ÖZEL MÜLK”

Koyda bulunan evlerin hepsinin özel mülk olduğunu dile getiren Çiftlik koyu sakinleri, “Birisi internette burayı halk plajı olarak göstermiş. Gelen insanların da suçu yok. Gelenler bizlere, ‘Buranın tesis neresi?’ diye soruyorlar. Yok, burada tesis falan yok. Gelen insanlar çoluk çocuk geliyorlar. Dolayısıyla mağdur oluyorlar. Haklılar. Elimizden geldiğince kendilerine yardımcı oluyoruz fakat buraya gelip te, kimse tesis yok diye de taşkınlık yapamaz, yapmamalı. Burada yaşayan vatandaşlara hiç kimsenin taşkınlık sergilemeye hakkı yok. Biz artık çok yorulduk. Buradaki evlerin hepsi özel mülk. Denizi istedikleri gibi kullansınlar fakat özel mülklerimize girmesinler. Kullanılmayan ya da ev sahibi olmayan evlerin bahçesinden masa sandalye alıyorlar. Kullanılmayan evlerin kapıları, camları kırıldı. Bizde kapılara kilit vurma durumda kaldık” diye feryat ettiler.

“BAHÇELERİMİZDEN İNSAN DIŞKISI TEMİZLİYORUZ”

Bulundukları bölgede herhangi bir hizmet olmadığını söyleyen koy sakinleri, tepkilerini şöyle sürdürdüler:

“Biz burada her akşam tatilcilerin bıraktığı çöpler yüzünden bir araya gelip, ellerimizdeki çöp poşetleri ile mıntıka temizliği yapıyoruz. Burada belediyenin bir tesisi yok ki. Gelen günübirlikçiler çöpünü atıyor, tuvaletini yapıyor. Bizler burada yaşıyoruz. Bizim evimize izinsiz nasıl girebilirler? Burayı çok seviyorlarsa tesis talep etsinler. Gelsinler denize girsinler, şimdi de gelip girsinler fakat burada yaşayan insanları rahatsız etmesinler. Bu bölgede, yıllar önce ev alıp, yıllardır yaşayan insanlar var. Tamam, burası bir koy fakat insanlar belediyenin herhangi bir yeri olmadığını bilerek gelsinler. Halka açık tuvalet yok, duş yok, çöp yok. Sonra gidip evlerimizin bahçelerine tuvaletlerini yapıyorlar. Biz burada onların bıraktığı bira şişelerini, bebek bezlerini toplamak zorunda değiliz. Işıkları kapalı olan evin bahçesine tuvaletlerini yaptıklarını bile gördük bizler. Bahçelerimizden insan dışkısı temizliyoruz. Bu bize reva mı? Artık bunlara birileri ‘dur’ desin. Biz diyoruz ama anlamıyorlar. Artık burada yaşayan vatandaşlar olarak yorulduk, mağduruz. Yapılan bu rahatsızlıkların kasıtlı yapıldığını düşünmeye başladık. Sürekli huzursuz ediliyoruz.”

TATİLCİLER DE ŞİKAYETÇİ

Öte yandan; bölgeye gelen tatilciler de, koy sakinlerinin kendi otoparklarını kullandırmamalarından şikayet ederken, sahili rahat kullanamadıklarını ve bu yöndeki şikayetlerini CİMER yoluyla yetkili yerlere bildirdiklerini belirttiler.

Bu haber toplam 1172 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.