“ Tohumun İzinde” Projesi

“ Tohumun İzinde” Projesi
Türkiye Tohumcular Birliği tarafından yürütülen ‘’Tohumun İzinde’’ sosyal sorumluluk projesi ile desteklenen “Ege Bölgesindeki Yerel Çeşitlerin Korunması, Muhafazası ve Biyokaçakçılıkla Mücadele Projesi” ile Seydikemer’deki...

Türkiye Tohumcular Birliği tarafından yürütülen ‘’Tohumun İzinde’’ sosyal sorumluluk projesi ile desteklenen “Ege Bölgesindeki Yerel Çeşitlerin Korunması, Muhafazası ve Biyokaçakçılıkla Mücadele Projesi” ile Seydikemer’deki yerel çeşitlerin toplanması, muhafazası, kullanılması ve değerlendirilmesinin öneminin farklı yaş gruplarıyla paylaşılması ve bu konuda bir sahiplenme duygusunun geliştirilmesi ile biyokaçakçılıkla mücadele konusunda bir hassasiyet oluşturulması hedefleniyor.

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Biyolojik Çeşitlilik ve Genetik Kaynaklar Bölümü’nden Dr. Kürşad Özbek’in Müdürlüğümüzü ziyaretinde Müdürlüğümüz Teknik personeli ile birlikte; Seydikemerin Doğası, çevresi, ağaçları, çiçekleri, böcekleri, havası ve suyu konuşuldu.

Edindiğimiz bilgilerde “Ülkemiz tür çeşitliliği, genetik çeşitlilik ve ekosistem çeşitliliği açısından son derece zengindir. Bu zenginliği fark etmeliyiz. Ülkemiz sahip olduğu kaynak değerleri ile yabancı araştırmacılar için bir çekim merkezi ve geniş bir malzeme deposu olmuş. Biyolojik çeşitliliğimiz bilimsel araştırma, koleksiyon ve en nihayetinde ticari amaçlar adına birçok yabancı için çekici bir hal almış. Yabani bitki ve hayvanlarımız, tohumlarımız, bunların parçaları, kan veya dokuları, yetkili kurumlarımızdan izin alınmadan, doğadan toplanarak yurtdışına götürülmüş. Yani “biyokaçakçılık” yapılmış. Biyokaçakçılık nedeniyle, doğadaki tür sayısı ve bu türlere ait bireylere ilişkin kaybımız her geçen gün artıyor. Örneğin kelebeklerin, arıların doğadan toplanması nedeniyle, çiçeklere polenler taşınamıyor. Bu durum, bitkilerin tohum verememesine ve çoğalamamasına sebep oluyor. Bitkilerin çoğalamaması, bitkilerle beslenen veya barınması ve üremesi bitkilere bağımlı olan diğer türlerin yaşamını tehlikeye atıyor. Dahası tarımsal verimi düşürüyor, çiftçinin geçimini olumsuz etkiliyor…

Canlıların sahip oldukları tüm özellikler genlerinde şifrelenmiştir dolayısıyla tüm canlılar birer genetik kaynaktır. Yurdumuza turistik ya da ticari amaçla çeşitli ülkelerden pek çok yabancı geliyor. Gelen yabancılardan bazıları, doğadan topladıkları bitki veya hayvan ya da bunlara ait parçaları(kıl, tüy, yumurta, boynuz, tohum, soğan, yaprak vb.) beraberinde yurt dışına çıkarıyor.

Bunu yapan, bu canlı doğal kaynaklardan ekonomik, sosyal, bilimsel, teknolojik, kültürel faydalar elde ederken, ülkemiz zarar görüyor. Dolayısıyla kendi kaynaklarımız üzerindeki haklarımız başka ülkelere, kişilere veya firmalara geçiyor. Sonuç olarak; doğamızdan eksilen her canlı, ülkemizin biyolojik zenginliğini azaltıyor

Yanında haritalar, pusula, fotoğraf makinesi, çeşitli küçük elektronik cihazlar, çapa, zıpkın, bağ makası, bıçak, pres tahtaları, pres kayışları, etiketler, arazi defteri, kağıt zarflar, koliler bulunan bir yabancı görürseniz bilin ki, bitki toplamak amacıyla araziye çıkmış demektir. Ayrıca birileri, silkme şemsiyesi, çeşitli tuzaklar ve elekle arazide dolaşıyorsa, dikkatli olun bu kişiler, böcek toplamak üzere araziye çıkmış demektir. Bu kişilere karşı uyanık olmalı ve ilgili kurumlara bildirmeliyiz.

Bu haber toplam 513 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.