TORTU

TORTU
Tortu ile yumurta pişirin, Makarna ve pilavlarda kullanın.Çok lezzetli Milas Tortusu ( Milas, Fethiye)Yörükler buzdolabının henüz icat edilmediği dönemlerde, yazın besinlerin çabuk bozulması nedeniyle, besinlerin uzun süre dayanabilmesi...

Tortu ile yumurta pişirin, Makarna ve pilavlarda kullanın.

Çok lezzetli Milas Tortusu ( Milas, Fethiye)

Yörükler buzdolabının henüz icat edilmediği dönemlerde, yazın besinlerin çabuk bozulması nedeniyle, besinlerin uzun süre dayanabilmesi için teknikler geliştirmişlerdir. Bunlardan bazıları: Biber, patlıcan gibi sebzeleri kurutmak, tarhanalar, turşular kurutulmuş etler, ekmekler ve hayvansal yağlardır. Hayvansal yağların atası da süt kaymağından oluşan tereyağı ve “tortu” dur. Tereyağını dünyada bilmeyen yoktur, ama Tortuyu bilende yoktur. Tortu; Tereyağının ve süt kaymağının tüketileceğinden fazla üretildiği zamanlarda değerlendirilebilmesi amacıyla yapılan bir Yörük gıdasıydı. O dönemlerde gıdaların saklanma koşullarının yeterli olmaması nedeniyle besinlerde bozulmalar meydana gelmekteydi. Ayrıca içinde nem ve su olan besin daha çabuk bozulmaktaydı. Besinlerin uzun süre dayanmaları için içlerindeki suyun güneşte kurutularak ya da kavrularak alınması gerekirdi. Bu nedenle tereyağını ve sütün biriktirdikleri yağını birlikte kavurarak “tortu” yapmayı öğrendiler. Tereyağı ve kaymağın suyunu kavurarak yok ettiler. Kavrulan yağın tortusu dibe çöktü. Ortaya çıkan ürüne de “tortu” dediler. Tortu Yörüklerin kullandıkları çok lezzetli bir yağ olarak tarihe geçti.

Kocaeli, Gebze ve Sakarya yöresinde de bilinir. Bu yörede hâlihazırda manda sütünden elde edilen kaymak sarı bir renk alıncaya kadar kavrulur. Bu ürünün adına DART denir. Aynı ürün Denizli Yörükleri tarafından da yapılmaktadır. Denizli’de aynı ürünün ismi TARTI ve DARTI dır.

Tarife geçmeden bir de şunu yazmalıyım: Tartı yapımında kullanılacak tek malzeme süt kaymağı. Tarihte tereyağını değerlendirmek için yapıldığından tereyağını şimdi kullanmak zorunda değilsiniz. Evde yoğurt yapmak için aldığınız sütlerin kaymaklarını bir kapta biriktirip dondurucuda bekletin. 2,5 kilo sütten 100 grama yakın kaymak çıkıyor. Üç-dört kez kaymak biriktirirseniz, bu 300 gramlık kaymaktan da yine yaklaşık 150-200 gram kadar tortu çıkıyor ki (tavşanın suyunun suyu gibi bir açıklama oldu bu) benim yaptığım gibi bitmesin diye gözüne bakar durursunuz tortunuzun… Şimdi gelelim yapılışına.

MALZEMELER:

300 gram süt kaymağı

1/2 çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI:

  1. Kaymağı tava veya küçük bir tencereye koyun.
  2. Kısık ateşte, sürekli karıştırarak ve dibini tutturmadan karıştırın.
  3. Yaklaşık 30 dakika sonra kaymak iyice köpürmeye ve yağından ayrılmaya başlayacaktır.
  4. Tuzunu döküp karıştırmaya devam edin.
  5. Krem renginden karamel rengine dönüş başlayacaktır. Rengini çok fazla koyulaştırmadan ocağı kapatın.
  6. Tavada sadeyağ ile birlikte tortu göreceksiniz.
  7. Ilıyınca, yağ ve tortuyu karıştırarak bir saklama kabına ya da kahvaltılık margarin kâsesine dökerek, donduktan sonra servis yapacağınız tabağa alabilirsiniz.
  8. Veya ılıyınca yağ ve tortuyu karıştırmadan da bir saklama kabına ya da benim yaptığım gibi kahvaltılık margarin kâsesine dökerek, donduktan sonra servis yapacağınız tabağa alabilirsiniz. Bu durumda servis tabağınızda, üstte donmuş yağ ve altında karamel renkli tortu kısmı güzel bir görünüm verecektir.

Bu haber toplam 4732 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.