Tüberküloz hasta sayısında düşüş

Tüberküloz hasta sayısında düşüş
Muğla İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerince ülkede Tüberküloz hasta sayısının her yıl yaklaşık yüzde 5 oranında azalmakta olduğu bildirildi.Muğla...

Muğla İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerince ülkede Tüberküloz hasta sayısının her yıl yaklaşık yüzde 5 oranında azalmakta olduğu bildirildi.

Muğla İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerince ülkede Tüberküloz hasta sayısının her yıl yaklaşık yüzde 5 oranında azalmakta olduğu bildirildi.

Tüberküloz (TB-Verem) hastalığının önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen halen dünyanın en ölümcül enfeksiyon hastalığı olmaya devam ettiğini belirten yetkililer, Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, 2017 yılında dünyada yaklaşık 10 milyon tüberküloz vakası ortaya çıktığını, 1,5 milyon kişinin de bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade ettiler.

Her gün, 30 bin kişinin tüberküloza yakalanmakta olduğunu ve 4 bin 500 kişinin de tüberkülozdan yaşamını kaybettiğine dikkat çeken İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri,  Dünyada, küresel çabalarla, 2000 yılından bu yana 54 milyon kişinin hayatının kurtarıldığı ve tüberkülozun yüzde 42 oranında azaltıldığı belirtildi.

TANI VE TEDAVİ HİZMETLERİ ÜCRETSİZDİR

Konuya ilişkin Muğla İl Sağlık Müdürlüğü’nce 05-11 Ocak Verem Eğitim Ve Propaganda Haftası kapsamında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizde tüberküloza yönelik tanı ve tedavi hizmetleri tüm sağlık kuruluşlarında ücretsizdir. TB ve dirençli TB hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüm ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilerek ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarına ve hastalarımıza ulaştırılmaktadır. İlimizdeki tüberküloz hastalarının teşhis, takip ve tedavileri; Menteşe ve Fethiye ilçelerimizdeki iki verem savaş dispanserimiz tarafından İlçe Sağlık Müdürlükleri, Aile Hekimlikleri, Devlet ve Özel Hastaneler ile koordineli bir şekilde yürütülmektedir. Verem hastalığı TB mikrobunun solunum yolundan alınması ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık en sık akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilir. Akciğer tüberkülozu belirtileri; 2-3 hafta yada daha uzun süren öksürük, kanlı balgam, göğüs, sırt, yan ağrısı, ses kısıklığı (özellikle gırtlak tüberkülozu), halsizlik, kilo kaybı, iştahsızlık, gece terlemesi, ateş ve akciğer dışındaki organları tutan tüberküloz vakalarında bu organların fonksiyonları ile ilgili belirtiler de görülür. Özellikle geçmeyen öksürük başta olmak üzere bu belirtilerden 2-3 âdeti görülen vatandaşların sağlık kuruluşlarına müracaatı uygun olur. Tüberküloz hastalarının tedavilerinin uzun sürmesi, tedavi süresince işgücü kaybına uğramaları gibi sebeplerle hastalar ve aileleri psiko-sosyal desteğe ve maddi yardıma ihtiyaç duymaktadırlar. Bu kapsamda; Sağlık Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında bir protokol imzalanmış, ekonomik ve sosyal güçlükler yaşayan tüberküloz hastalarına 2018 yılı Şubat ayından itibaren düzenli nakdi yardım verilmeye başlanmıştır. Bu programla tüberküloz hastalarının düzenli tedavi, takip ve kontrollerinin sağlanması, tedaviye uyumun artırılması, hastalarımıza ve ailelerine ilgili uzmanlar tarafından psiko-sosyal destek verilmesi hedeflenmiştir. Bu program kapsamında 2 bin 250 Tüberküloz ve SSPE hastasına destek sağlanmaktadır.”

Bu haber toplam 417 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.