TÜRBELERİMİZ: HAYDAR BABA

TÜRBELERİMİZ: HAYDAR BABA
Hazırlayan: Sinem KorkmazHaydar Baba Türbesi, Haydarpaşa Tren İstasyonu’nda rayların arasında saklı kalmış ve günümüzde hala gizemi konuşulan bir...

Hazırlayan: Sinem Korkmaz

Haydar Baba Türbesi, Haydarpaşa Tren İstasyonu’nda rayların arasında saklı kalmış ve günümüzde hala gizemi konuşulan bir türbedir. Garın ismini aldığı türbe hakkında yıllardır tartışılır durur. Aslında mezarın üzerindeki yazıda lahuti Abdullah Baba yazdığı söylenmektedir.

Türbenin oldukça ilginç ve gelenekleşmiş bir hikayesi bulunmaktadır. Rivayete göre garın hizmete girdiği yıllardan sonra tren istasyonunun hareket amiri türbenin bulunduğu yerden tren rayı geçmesini istiyor ve bunun için bir ekiple çalışmalara başlıyor. Çalışmalara başlanılan gece hareket amirinin rüyasına gara ismini veren Haydar Paşa giriyor. Rüyada hareket amirine “Beni rahatsız etmeyin.”, diyor. Hareket amiri bu rüyaya aldırış etmeden mühendislerle birlikte çalışmalarına devam ediyor. Rüyasında tekrar gördüğü Haydar Paşa hareket amirinin boğazını sıkıyor ve tekrar aynı şeyi söylüyor. Bu ürpertici rüyadan etkilenen hareket amiri çalışmaları durduruyor. Sonrasında yapılması planlanan tren yolu türbenin iki yanından geçiyor.

Böylece Haydar Baba Türbesi tren yolunu ikiye bölmüş bir şekilde günümüzde hala ziyaret edilmektedir. Bugün hala tüm makinistlerin ve tren personelinin yola çıkmadan önce uğrayıp, sağ salim yolculuk için dua ettiği söylenir. Makinistlerin yola çıkarken de ‘bizi selametle haydar baba’ anlamında trenlerinin düdüğünü çalarak onu selamlarlarmış.

1950’li yıllarda işletme müdürü Rüştü Sarp zamanında ilk olarak onarılmış olan bu türbe, Haydarpaşa Garı’nın önemli bir parçası olmuştur.

Bu haber toplam 2481 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.