TÜRBELERİMİZ: KOYUN BABA

TÜRBELERİMİZ: KOYUN BABA
Hazırlayan: Sinem KorkmazRivayete göre Horasan’da doğmuş olan Koyun Baba’nın soyu Hz. Ali evlâtlarından sekizinci imam Ali er-Rızâ’ya dayanmaktadır....

Hazırlayan: Sinem Korkmaz

Rivayete göre Horasan’da doğmuş olan Koyun Baba’nın soyu Hz. Ali evlâtlarından sekizinci imam Ali er-Rızâ’ya dayanmaktadır. Eserde Seyyid Ali adıyla zikredilen Koyun Baba, Horasan’da vaktinin çoğunu ibadetle ve halkın dertlerine çare aramakla geçirirken bir gece rüyasında Hz. Peygamber’i görmüş ve onun emriyle hacca gitmiş. Hac ziyaretinden sonra memleketine dönmüş, oradan ise Anadolu’ya gelmiş.

Evliya Çelebi, Horasan’dan Anadolu’ya gelirken yaptığı yolculuk esnasında her yirmi dört saatte bir koyun gibi melediği için kendisine Koyun Baba lakabının verildiği söylenmektedir.

Koyun Baba Bursa’da koyunlarını otlatırken bir ara mağarada inzivâya çekilmiş, kırk gün sonra inzivâdan çıkmış ve kendisine Âşık Çoban ve Ârif Çoban lakapları verilmiştir.

Koyun Baba bir süre İnegöl civarında da çobanlık yapmış, ardından rüyasında gördüğü Hz. Ali’nin emriyle hayatının sonuna kadar yaşayacağı Osmancık’a giderek Arafat tepedeki Hıdırlık mevkiinde bir sakız ağacının dibine yerleşmiş. Koyun Babanın gittiği Osmancık’ta kerametler gösterdiği ve olağan üstü olaylarla veliliğini kanıtladığı konuşulmakta. Fakat orada yaşayan birçok kişinin de bu olayları hoş karşılamadığı söylenmekteymiş.

Rivayete göre Koyun Baba’nın giderek artan şöhreti Fâtih Sultan Mehmet’e kadar ulaşmış, Fâtih, Uzun Hasan üzerine sefere giderken Osmancık’a uğrayarak kendisini ziyaret etmiştir. Koyun Baba Fatih’i “Allah erlerinin şahı” diye nitelendirip onun Uzun Hasan’a galip geleceğini müjdelemiş, Fâtih de Koyun Baba’yı zamanın kutbu olarak gördüğüne ilişkin konuşmasından sonra kendisine etraftaki köyleri vakfetme ve büyük bir tekke yaptırma sözü vermiş, ancak Koyun Baba padişahın bu lütfunu kabul etmeyip yakındaki Kızılırmak üzerine bir köprü yaptırmasını rica etmiş. Bu sözü yerine getirmeye Fâtih Sultan Mehmet’in ömrü yetmediğinden bu iş bir gece Koyun Baba’yı rüyasında gören II. Bayezid’e kalmış.

Koyun Baba, türbesinin kitabesinden anlaşıldığına göre 25 Muharrem 873’te (15 Ağustos 1468) vefat etmiştir. Rivayete göre öleceğini müritlerine önceden haber vermiş ve türbesinin kâgir taştan yapılacağını Mahmut Dede adlı müridine bildirmiş. Türbe II. Bayezid tarafından yaptırılmış.

Bu haber toplam 6148 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.