Turizm başkenti mi Olacağız?

Turizm başkenti mi Olacağız?
Sinan BOYACI / Turizm başkenti olma yolunda iddialı olan Muğla’da cami tuvaletlerinin temizlenmemesi vatandaşlar ve turistlerden tepki çekiyor.Yaz aylarının gelmesiyle beraber yerli ve yabancı turistler tarihi camileri sokakları...

Sinan BOYACI / Turizm başkenti olma yolunda iddialı olan Muğla’da cami tuvaletlerinin temizlenmemesi vatandaşlar ve turistlerden tepki çekiyor.

Yaz aylarının gelmesiyle beraber yerli ve yabancı turistler tarihi camileri sokakları ziyaret etmeye başladı. Cami cemaati olarak Muğla halkının bugün karşılaştığımız muamele bizleri ve Menteşe halkını derinden üzdü. Çevresel bilinçlenmenin artırılması cami ve çevrelerinde tuvaletlerin temiz olmaması nedeniyle tuvalet ihtiyacı olan halkın,  yerli ve yabancı turistlerin ihtiyacını cami yakınındaki evlere giderek giderdiği göz önüne geliyor. Cami cemaatleri olarak Muğla ve Menteşe halkı bunu hak etmiyor” aslında kirli ve dini koşullara uygun olmadığını görüyoruz. Turistlerin konuşmalarına bakarsak ‘Muğla’da, bir camiye yaklaştığımızda tuvalet kokularından anlıyoruz’ diyor. Bu, Müslüman bireyler olarak izah edemeyeceğimiz ve kabullenemeyeceğimiz bir durum değil diye belirttiler. Camilerde tuvaletler paralı üstelik. Hadi bunu geçtik, neden bu tuvaletler temizlenmez. Bir tane örnek vermek gerekirse; Orhaniye camisi tuvaletler, şadırvan, abdest alma yerleri temizlenmiyor.  Abdest alma yeri ve tuvaletler dâhil tüm cami temizlenmeli Muğla halkı, yerli ve yabancı turistlerin pis koku ve görüntüden rahatsız olmamasını istiyoruz diye belirttiler. Temizlikten sorumlu olmanın ötesinde temizlik işlerinin bizzat cami görevlilerince yapılması gerektiğine dair cemaat arasında hâkim bir görüş var dedi.

Cami ve ekipmanlarının temizliğinden kim, ne kadar, ne şekilde sorumlu?

17 Haziran 2014 tarih, 29033 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Diyanet İşleri Başkanlığı Görev Ve Çalışma Yönetmeliği”nde; Cami temizliği konusu, İmam-Hatipler’in görevlerini açıklayan madde 40’ın (g) bendi ile Müezzin Kayyımların görevlerini açıklayan madde 43 (d) bendinde; “Cami ve çevresinin bakım ve temizliğini sağlamak ve bunun için gerekli tedbirleri almak; şadırvan, abdest alma yeri ve tuvalet gibi yerlerin temizliğinin vakıf, dernek, köy tüzel kişiliği, belediye veya ilgililer tarafından yapılmasını sağlamak”şeklinde tanımlar.

Cami Ve Çevresinin Temizliğinden İmam Ve Müezzin Eşit Olarak Sorumludur

Cami  ve ekipmanlarının temizliğinden hem imam hem de müezzin eşit olarak sorumludurlar. İmam ile müezzin bir şekilde kafa kafaya verecek şadırvan, abdest alma yeri ve tuvaletler dahil tüm cami ve ekipmanlarının temizliğini vakıf, dernek, köy tüzel kişiliği, belediye veya ilgililer tarafından yapılmasını sağlayacaklar. Kendileri asla ve asla temizlemeyeceklerdir. Madde 40-g/43-d bentlerinde imam ve müezzinlerin temizlikle ilgili görev tanımında kullanılan kelime, “sağlamak” olarak geçmektedir.

Müftülükler, temizlik iş ve işlemlerinin yapılmasını sağlamak-takip etmekle yükümlü

Yönetmelik, İl ve İlçe Müftülerinin görev ve çalışma alanlarını düzenleyen Madde 30’un (ı) bendi ise; “Camilerin temizlik, bakım, onarım, çevre tanzimi ve benzeri iş ve işlemlerini yürütmek”şeklinde yaptığı tanım ile müftüleri, temizlik iş ve işlemlerinin yapılmasını sağlamak-takip etmekle yükümlü tutmuştur. Bu aşamadan sonra teammülleri, alışkanlıkları, yanlış uygulamaları bir tarafa bırakıp imam ve müezzinlerin el ele vermesi ve bu yanlışa dur demesi gerekiyor. En kötü ihtimalle caminin onarım ve bakımı için toplanan gelirlerden, haftalık camilerin büyüklüğüne göre temizlik için ayrılacak küçük bir meblağ bu sorunu çözülebilir.

Bu haber toplam 664 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.