TURİZM SEZONU KALMADI

TURİZM SEZONU KALMADI
BERİTAN YÜCEL--Marmaris’te 8 gün boyunca devam eden yangın afetinin sona ermesiyle birlikte Marmaris Ticaret Odası (MTO) hem vatandaşların hem de turizm camiasının sesini duyurmak için gerekli temasları kurarak, acilen hayata geçirilmesi...

BERİTAN YÜCEL--Marmaris’te 8 gün boyunca devam eden yangın afetinin sona ermesiyle birlikte Marmaris Ticaret Odası (MTO) hem vatandaşların hem de turizm camiasının sesini duyurmak için gerekli temasları kurarak, acilen hayata geçirilmesi gereken ekonomik destek taleplerini ilgili Bakanlar’a iletti. MTO, “Marmaris’in yaralarını sarmak için görev başındayız” dedi. 

29 Temmuz günü başlayan ve Marmaris yarımadasının büyük bir kısmını yakarak küle dönüştüren yangın afetinin ardından MTO, yangının boyutlarını ve yarattığı tahribatın ekonomik etkilerini azaltmak için kolları sıvadı. Yönetim Kurulu Başkanı S. Mutlu Ayhan, özellikle pandemi sebebiyle ekonomik anlamda zor günler geçiren Marmaris’in, yangın afeti ile birlikte turizmin durma noktasına gelmesinin ardından acil ekonomik desteklerin hayata geçirilmesi için görüşmeleri başlattı. Yangının sona ermesi ile beraber ilgili Bakanlık toplantılarında bu talepleri dile getiren Ayhan, zorlu bir kış döneminin kapıda olduğunu ve ekonomik tedbirlerin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Ayhan; “Geçtiğimiz yıl başlayan pandemi sebebiyle maalesef kötü bir turizm sezonu geçirdik. Bu sene ise hem pandemi hem yangın afeti derken Marmaris’te turizm sezonu kalmadı. 8 gün boyunca ciğerlerimiz yandı, hepimiz çok üzgünüz. Ancak üyelerimizi bekleyen başka sıkıntılar da kapıda. İngiltere’nin Türkiye’yi hala kırmızı listeden çıkarmamış olması turizm sezonunu başlamadan bitirdi. Bu nedenle bazı ekonomik tedbirlerin özellikle afet bölgesi Marmaris için hayata geçirilmesi şart. Geçtiğimiz gün İçişleri, Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma, Tarım ve Orman Bakanımız ile yapılan ortak toplantıda dile getirdik. Tahakkuk edecek vergi, SGK ve Bağ-kur prim borçlarının en erken Mayıs ayına kadar ötelenmesi gerekiyor. Geçtiğimiz yaz sezonunun da kötü geçmesi sebebiyle pek çok işletmecimiz kredi kullanmak zorunda kaldı. Mevcut kredilerin faizsiz olarak en az 1 yıl ötelenmesi sektörün ayakta kalabilmesi için şart. Ayrıca, KOSGEB’in Acil Destek Kredisi’ne sadece yangında işyerinde hasar oluşan işletmeler başvurabiliyor. Bu krediye yangından dolaylı olarak etkilenen tüm işletmelerin başvurabilmesi için kapsamının genişletilmesi gerekiyor. Marmaris’te işler domino taşı gibidir. Birinin aldığı darbe pek çok işletmeyi ne yazık ki etkiliyor. Bu nedenle ekonomik tedbirlerin bir an evvel alınması gerekiyor. Turizm Bakanımız ile yaptığımız toplantıda da Marmaris’te faaliyet gösteren tüm sektörlerin desteğe ihtiyaç duyduğunu belirttik” dedi.

“MARMARİS ÇAM BALI EN ÖNEMLİ MARKA DEĞERİMİZ”

2019 yılında MTO tarafından coğrafi işareti tescillettirilen Marmaris Çam Balı üretiminin yangın sebebiyle büyük darbe aldığını söyleyen MTO Başkanı Ayhan, yeniden üretim yapılabilmesi için gerekli alt yapı çalışmalarını başlattıklarını açıkladı. Özellikle Marmaris Çam Balı üretiminin yüzde 64’ünün sağlandığı Osmaniye, Bayır, Hisarönü, Orhaniye ve Turgut ormanlarının yanması ile birlikte oluşacak üretim kaybının en aza indirgenmesi için yayladaki kovanların yeni noktalara konuşlandırılması konusunda görüşmeler yaptıklarını söyledi. Başkan Ayhan; “Yangın sırasında mevsimsel nedenlerle 141 bin kovanımız Marmaris dışında bulunuyordu. Çok şükür buradaki kovanlarımızda beklediğimiz gibi büyük bir hasar yok. Arıcılarımız Marmaris’e dönmeden önce kovanlarını yerleştirebilecekleri yeni kızılçam alanlarını tespit edip hazırlığımızı yapmak zorundayız. İlçe Tarım Müdürlüğümüzle işbirliği içinde çalışıyoruz. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşin Işıkgece ile yaptığımız görüşme sonrası Milli Park alanları arıcılarımıza açıldı. Yetersiz kalması halinde B planımız hazır. En önemli marka değerimize sahip çıkmak bizim Marmaris’e karşı en büyük görevimiz. Marmaris Çam Balı üretimi kaldığı yerden devam edecek” diye konuştu.

VATANDAŞLARIMIZIN YARALARINI SARACAĞIZ

Yangının Marmaris’te sona ermesinin ardından hasar gören köylere ziyaret düzenleyerek hasar tespit çalışmaları yaptıklarını da ifade eden Başkan Ayhan, en kısa sürede tüm ihtiyaçların karşılanması için girişimlerde bulunduklarını söyledi. Ayhan; “Yangın sonrası 100’ün üzerinde aile maalesef evsiz kaldı. Marmaris Belediyesi ile işbirliği içinde, hayırsever üyelerimizin de desteği ile bu ailelerimizin en kısa sürede ihtiyaçlarını tamamlayacağız. Yaraların hızlıca sarılması ve yanan ormanlarımızın rehabilitasyonu için MTO olarak yapılabilecek her çalışmada elimizi taşın altına koyacağız” dedi.

Bu haber toplam 2984 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.