Türkiye Destanı için yollarda

Türkiye Destanı için yollarda
>Küçük bir karavanla Türkiye’deki tarihi antik kentleri gezerek, buralardaki yapıları resmeden Ressam Ardıç Aguş, şimdi de Muğla’nın tarihi güzelliklerini çiziyor. Ressam Ardıç Aguş, “Türkiye Destanı” adını verdiği...

>Küçük bir karavanla Türkiye’deki tarihi antik kentleri gezerek, buralardaki yapıları resmeden Ressam Ardıç Aguş, şimdi de Muğla’nın tarihi güzelliklerini çiziyor. Ressam Ardıç Aguş, “Türkiye Destanı” adını verdiği projesini gazetemize anlattı.

>İtalyan nişanlısı Chiara ile küçük bir karavanda yaşayarak Türkiye’yi gezen ve çizdiği resimlerle tarihi yaşatan Ardıç Aguş, “Epic of Turkey (Türkiye Destanı) adı altında ülkemizin önemli yapıtlarını, antik şehirlerini, en güzel manzaralarını ve günlük hayatta ‘genre’ türündeki resimlerini açık havada, o an da yaparak, Türkiye’yi doğusundan batısına dolaşıyoruz” dedi.

Beritan Yücel

Küçük bir karavanda nişanlısı ile Türkiye’nin tarihi ve turistik zenginliklerini gezerek resim haline dönüştüren Ressam Ardıç Aguş, şimdide Muğla’nın tarihi antik kentlerini, sahillerini ve güzelliklerini resmediyor.

Ressam Ardıç Aguş, Brighton’da City College Brighton and Hove’da resim eğitimi aldığını ardından, klasik yağlı boyada ustalaşmak için İtalya Floransa'da John Michael Angel'ın atölyesinde kendisinin çırağı olarak eğitimine devam ettiğini dile getirdi.

28 yaşında akademik eğitim alan profesyonel klasik sanat ressamı Ardıç Aguş, Türkiye’nin önemli yapıtları, antik şehirlerini, en güzel manzaralarını ve günlük hayatta "genre" türündeki resimlerini gezerek, resmetmek için nişanlısı ile birlikte “Türkiye Destanı” adını verdiği projesine başladı. Ressam Ardıç Aguş, “2017’de bu projeye karar verdik. Önce gidilecek yerleri belirledik ardından rota ve maliyet hesabı yaptık. Tüm bunları kararlaştırınca da çalışıp birikim yaptık. 40’ı aşkın şehir ve 150’den fazla gideceğimiz bölge var. Projeyi 1 yılı geçecek şekilde planladık. Bu projenin ilham kaynağı ise bütün mitolojik hikayelerin temel noktası olan ‘Kahramanın Yolculuğu’ndan esinlenerek hayata geçirdik. Gidilmemiş yerlere gidip yapılmamış bir şeyleri yapabilmek amacıyla 2020’nin Ekim ayında Türkiye’ye geldik” ifadelerini kullandı.

“GÜÇLÜ GELENEKLER İLHAN KAYNAĞIM OLUYOR”

Türkiye’nin coğrafi yapısının, tarihi zenginliğinin ve güçlü geleneklerinin kendisine ilhan kaynağı olduğunu ve yorulmadan durmadan çalışabilme ruh haline girmesini sağladığını aktaran Ardıç Aguş, “Muğla'yı çocukken gezmiştim ama pek bir hatıram olmamıştı, şimdi ise unutamayacağım hatıralarım oldu. Nişanlım Chiara ise, Dalyan’a taşınmak istiyor şimdiden. En son Türkiye'ye 2010 yılında gelmiştim öncelikle ülkemi ne kadar özlediğimi hissettim. Doğduğum ülkenin ne kadar güzel ve özel olduğunun tekrar farkına vardım. Özellikle Dalyan ve Fethiye’deki kaya mezarlarının ihtişamı ve güzelliğinin standardında resimler çıkarabilmek için daha fazla çalışmaya başladım. Bütün bu proje benim için dinî bir boyuta geçti ve kaldırabileceğim en ağır yükü yani Türkiye’yi resmederek daha önce yapılmamış olanı yapacağım için çok heyecanlıyım” şeklinde konuştu.

“HAYATIN GÜZELLİĞİNİ KEŞFEDİYORUM”

Bugüne kadar Muğla’da Euromos’u, Bafa gölü, Herakleia, Dalyan İztuzu Plajını, kaya mezarlarını ve Kaunos Antik Şehrini resmeden Ressam Ardıç Aguş, listesinde Muğla için birçok yer olduğunu aktardı. Aguş, “Yolculuğumuza Çanakkale'den başladık. Gelibolu şehitliği, Truva, Assos, Kaz Dağları, Apollon, Smintheion ardından İzmir’de Bergama’yı, Çeşme’de Pırlanta Plajı ve Çeşme Kalesi’ni Selçuk'ta Ayasuluk Kalesi, Efes ve Saint John Basilica’yı resmettim. Manisa’da Sardis Aydın’da Aphrodisias, Kuşadası. Muğla Bodrum'da değirmenleri çizip Dalyan’a geçtik. Sadece antik şehirleri değil bölgedeki güzelliği ya da o anda dikkatimi çeken hemen hemen her şeyin resmini yapıyorum. Yoldan geçerken o günkü gördüğüm ve beni etkileyen tarla kenarındaki ağaç ya da bir vadinin yamaçlarında hayatın güzelliğini keşfediyorum. Şu an Fethiye'deyiz ve 3 hafta kadar daha burada kalacağız” dedi.

"TÜRKİYE DESTANI"

‘Türkiye Destanı’ adı altında büyük bir sergi açmak istediğini dile getiren Aguş, “Turne sonunda elimde 150’den fazla orijinal daha önce yapılmamış tablolar olacak. ‘Türkiye Destanı’ adı altında büyük bir sergi açmak istiyorum ayrıca tabloların katalogları da basılacak. Hepsi için çalışmalarım devam ediyor. İngiltere'de çalıştığım galerilerde de sergim olacak” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’Yİ SANAT ÜZERİNDEN TANITACAĞIM İÇİN MUTLU VE GURURLUYUM”

Türkiye’yi tüm dünyaya sanat üzerinden tanıtacağı için mutlu ve gururlu olduğunu belirten Ressam Ardıç Aguş, “Turne boyunca tanıdığımız birçok mükemmel insan bize inanılmaz destek oldular, misafirperverlikleri, merakları ve motivasyonları ile bize destek veren herkese tekrardan çok teşekkür ediyorum. Yaptığım çalışmaları takıp etmek isteyenler bizi İnstagram sayfamız @a.agusart @epicofturkey bulabilirler” dedi.

Bu haber toplam 753 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.