Türkiye’de bir ilk: Milas zeytinyağına AB tescili 

Türkiye’de bir ilk:  Milas zeytinyağına AB tescili 
Türk Patent Enstitüsü’nden coğrafi işaretli olan Milas zeytinyağı, Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO)’nın girişimi ile bu kez coğrafi işaret...

Türk Patent Enstitüsü’nden coğrafi işaretli olan Milas zeytinyağı, Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO)’nın girişimi ile bu kez coğrafi işaret koruma alanını AB’ye taşıyan ilk ve tek Türk zeytinyağı oldu. Milas zeytinyağı böylelikle AB'den coğrafi işaretli Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısı ve Aydın kestanesinden sonra 5’inci Türk ürünü oldu.

Haber: Volkan Yıldız

Orijinal aromasıyla fark yaratan Milas zeytinyağı, Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret almayı başaran ilk ve tek Türk zeytinyağı oldu. Milas Ticaret ve Sanayi Odası'nın Avrupa Birliği’ne yaptığı başvurusu uygun bulundu ve Milas zeytinyağının adı, AB'nin coğrafi işaret siciline yazılarak 23 Aralık 2020 tarihli Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayınlandı. Böylece Milas zeytinyağının AB coğrafi işareti, aynı tarihten geçerli olmak üzere kesinleşmiş oldu. Milas zeytinyağı; AB’den coğrafi işaret almış ilk Türk zeytinyağı olurken aynı zamanda AB'den coğrafi işaret alan Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısı ve Aydın kestanesinden sonra 5’inci Türk ürünü oldu.

KARAR, TÜM AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNDE UYGULANACAK

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın Avrupa Birliği'ne Milas zeytinyağına coğrafi işaret tescili yapılması için13 Kasım 2017 tarihinde yaptığı başvuru, AB'nin ilgili komisyonda kabul edilerek üç ay önce askıya çıkarılmıştı. Komisyon değerlendirmesinde “Milas zeytinyağı' adı sicile yazılmalıdır" kararı çıktı. "Bu karar, bütünüyle bağlayıcıdır ve tüm üye devletlerde doğrudan uygulanır" denilerek, Milas zeytinyağının böylelikle coğrafi işaretinin tüm AB üyesi devletlerde uygulanacağı ifade edildi.

Milas zeytinyağına Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret almayı başarmanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Biz Milas zeytinyağına coğrafi işaret almak için yola çıktığımızda, başlangıçta hiç kimse bize inanmadı. Fakat biz Milas zeytinyağının kalitesine ve kendi azmimize güvenerek yola çıktık. Sonuçta başardık. Bu başarı, aslında sadece MİTSO’nun değil başta Milaslı zeytinyağı üreticileri olmak üzere tüm Türkiye'deki zeytinyağı üreticilerinindir. MİTSO, Milas zeytinyağına AB'den coğrafi işaret alan ilk ve şimdilik tek Türk zeytinyağı olarak, Türk zeytinyağının kalitesini AB düzeyinde de, dünya ölçeğinde de tescillendirmiştir. Başta AB pazarı olmak üzere artık Milas zeytinyağının ve Türk zeytinyağı sektörünün önü açılmıştır” diye konuştu.

MİLAS’I ZİRVEYE TAŞIDILAR

Milas zeytinyağının, Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimi ile AB’den coğrafi işaret alması Milas başta olmak üzere pek çok yerde sevinçle karşılandı. Birçok isimden tebrik paylaşımları alan MİTSO, başarısıyla gündem oldu.

“Milas #Zeytinyağı, Avrupa Birliğinde tescil edilen 5. ürün oldu.” diyerek sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Bu gurur ve mutluluğu, hasat edilen zeytini emekleriyle lezzet pınarına dönüştüren tüm üreticilerimizle paylaşıyoruz.” diye konuştu.

Milas zeytinyağının AB’den coğrafi işaret almasını ve diğer AB coğrafi işaretli Türk ürünlerini tanıtan video klibi sosyal medya paylayan Milas Kaymakamı Eren Arslan, “Milas’ımızın zeytinyağı Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alan 5. ürün oldu. Tarladan sofraya kadar her safhasında büyük bir emek ve köklü bir kültür barındıran Milas zeytinyağımızın kaliteli ve katma değer oluşturacak şekilde işlenmesi adına oluşturduğumuz ‘Milas Zeytinyağı’ ortak paydasında buluşarak Milas’ımızı zirveye taşıyan üreticilerimizi, sanayicilerimizi ve MİTSO Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerini tebrik ediyorum. Milas’ımıza ve ülkemize hayırlı olsun.” dedi.

TBMM’DE MİTSO’YA TEŞEKKÜR

İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada Milas zeytinyağının AB’den coğrafi işaret almasında büyük emeği olan Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer’e ve yönetim kurulu üyelerine, Muğlalı ve Milaslılar adına teşekkür etti.

Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü de Milas zeytinyağının AB’den coğrafi işaret almasının gururlandırdığını, mutlu ettiğini ifade eden sosyal medya paylaşımında şunları kaydetti:

“Avrupa Birliği’nden tescili onaylanan tek zeytinyağı: Milas Zeytinyağı... Milas Memecik Zeytininden elde edilen #Zeytinyağı, Avrupa Birliği’nde Türkiye’den tescil edilen 5. ürün oldu. Bu gurur ve mutluluğu, hasat edilen zeytini emekleriyle lezzet pınarına dönüştüren tüm üreticilerimizle paylaşıyoruz.”

Bu haber toplam 304 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.