Türkiye’nin İlk Orman Çalıştayı Muğla’da Yapıldı

Türkiye’nin İlk Orman Çalıştayı Muğla’da Yapıldı
Neval ÇOLAK- Muğla Büyükşehir Belediyesi “Ormanlarımızı Korumak Görev Değil Sorumluluktur” adı altında çalıştay düzenlendi. Gazi Mustafa Kemal...

Neval ÇOLAK- Muğla Büyükşehir Belediyesi “Ormanlarımızı Korumak Görev Değil Sorumluluktur” adı altında çalıştay düzenlendi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen program Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara’nın moderatörlüğünde yapıldı.

Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip orman çalıştayı Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Ormancılar Derneği işbirliği ile Muğla Menteşe’de başladı. Orman çalıştayı programına, Muğla Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Türkiye Ormancılar Derneği 2. Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, Muhtarlar Derneği Başkanı Hayrettin Akay, Sosyal Gençlik Masası (SOGEM), Köyceğiz Orman Meslek Yüksek Okulu öğretmenleri, itfaiye daire müdürleri ve personelleri katıldı.

Türkiye’nin İlk Orman Çalıştayı Muğla’da Yapıldı

En Çok Yangın Çıkan İl Muğla

Orman çalıştayının açılış sinevizyonunda, “Muğla’da 2019 yılının aylık döneminde 259 adet orman yangını çıktı. Bu yangınlarda toplam 933 hektar orman alanı kül oldu. Aynı tarihler arasında Muğla’nın kırsal kesimlerinde 75 adet orman yangını çıktı ve 111 hektar alan yok oldu. Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Türkiye’de 2018 yılında 2 Bin 167 adet orman yangını çıkmıştır. Türkiye’de 2018 yılında en çok yangın çıkan il ise Muğla oldu. Muğla’da 2018 yılında 299 adet orman yangını çıktı” şeklinde bilgiler kaydedildi.

Orman çalıştayında konuşma yapan Muğla Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan, “Hep böyle bir çalıştayın yapılmasını hayal ediyordum. Bilimsel verilere muhtacız. Bazı konuları siyaset konusu haline getiriyoruz. İzmir yangında helikopterler faydalı mıydı, zararlı mıydı hep bunu tartıştık. Geleneksel metotları geride mi bıraktık yoksa her şeyi teknolojiye mi teslim ettik? Her şeyi teknolojiden bekler hale geldik. Yangın küçükken büyümeden söndürülebiliyordu. Eski ve yeniyi birliştirmek faydalı mıdır? Hocalarımızın katkısıyla bu çalıştayın ülkemize örnek olacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

“Orman Sadece Ağaç Değil”

Bu çalıştayın yılda 1 kez düzenlenmesinin faydalı olacağını düşündüğünü dile getiren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün; “Orman konusunda ön yargıların giderilmesi gerekiyor. Muğla orman teşkilatı yangın konusunda canla başla mücadele ediyor. Yangın olduktan sonraki mücadele konusunda fazlamız var eksiğimiz yok. Yangını durdurmak için canını siper ederek çalışıyorlar. Kadroların daha etkin olabilmesi için neler yapmalıyız? Bunları ortaya koymamız gerekiyor. Bütün araç gereçleriyle bilimsel olarak çıkan yangını önleme konusunda insanları ve kurumları yıpratmamız gerekiyor. Muğla’da bu çalıştayın çok yararlı olacağını düşünüyorum. Orman sadece ağaç değil. Her yangından sonra neyi kaybettik bunların analizini yapmamız gerekiyor. Bu çalıştayın yılda 1 kez düzenlenmesinin faydalı olacağını düşünüyorum. Sürekli olarak gündemde tutmalıyız. Elimizden gelen neyse yapmaya hazırız” dedi.

Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip orman çalıştayında konuşma  yapan Orman Mühendisi Vehbi Tutmaz orman yangınlarının sebeplerini anlattı. Muğla Orman Yangınları ile Mücadele Şube Müdürü Mehmet İşçi de yangınlara karşı alınması gereken önlemleri detaylarıyla paylaştı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen çalıştayda, Türkiye Ormancılar Derneği 2. Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara’nın başkanlık yaptığı oturumda İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı orman yangınlarının ekolojik hayata etkileri, Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Prof. Dr. Tuncay Neyişçi yerleşim yerlerinde ve tarımsal alanlarda olası bir orman yangının sebepleri ve alınması gereken önlemleri, Doç. Dr. Ali Kavgacı Akdeniz tipi ekosistemlerinde yangın sonrası yapılması gerekenleri ve Prof. Dr. Mustafa Avcı ise Muğla'daki kızılçam ormanlarında yangınların fauna ve çam balı üretimine etkileri konulu sunumlar yaptı.

Orman çalıştayının ikinci gününde katılımcılar Göcek, Bodrum, Dalaman gibi geçtiğimiz yaz orman yangınlarının yaşandığı turizm bölgelerini ziyaret ederek, incelemelerde bulunacak.

Bu haber toplam 708 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.