Tütünümüze dokunma

Tütünümüze dokunma
Ticari amaçla makaron veya yaprak sigara kağıdını, içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ya da tütün harici herhangi bir madde doldurulmuş...

Ticari amaçla makaron veya yaprak sigara kağıdını, içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ya da tütün harici herhangi bir madde doldurulmuş olarak satanlar, satışa arz edenler, bulunduran ve nakledenlere yönelik cezai uygulaması başladı. Menteşe’de tütün satışı yapan esnaf uygulamadan hoşnut kalmazken, “tütünümüze dokunmasınlar” dedi.

Aykut Kurt

Sigara kağıtlarına tütün doldurarak veya içi tütün doldurulmuş makaronların poşetlenip satılmasına 26 Haziran tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre yasak getirilmişti. Yasak yürürlüğe gidi. 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda değişiklik yapılarak ticari amaçla makaron veya yaprak sigara kağıdının doldurulmuş şekilde satışına yasak getirildi. Bu yasağa uymayanlar 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak. Türkiye’de, yasa dışı açık tütün ürünleri, sayıları 25 bini bulan sokak aralarındaki tütüncü dükkanlarında ve internet üzerinden 300 binden fazla bağlantı üzerinden satılıyor.

Muğla’da tütün ve mamülleri satışı yapan esnaf getirilen yasaktan memnun değil. Muğla’nın Menteşe ilçesinde tütün mamulleri satan Gencay Ünveren (27) gazetemize yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Sarılmış tütün olmadığı zaman bu Adıyaman tütününde yüzde 70-80 gibi bir düşüş gerçekleşiyor. Bu da, satışlarımızda kazancımız bakımından bizleri zor durumlara koyuyor. Adıyaman tütününün sarılmış olarak satılması hepimiz için iyi olacak. Bu düzenleme ile çoğu tütüncü ceza evlerinde olacak. Sonuçta 3 yıl ile 6 yıl gibi bir cezası olacak. Bu yeni yasa ile çoğu tütüncü çok mağduriyet yaşayacak. İnsanların ekmek kazancı yani çoluk çocuğunu geçinme rızkını azaltıyor. Zaten bu pandemi döneminde işlerimiz çok köydü, şimdi bu yasa ile birlikte kazancımız iyice azaldı. En azından bu pandemi süreci bitene kadar yani birkaç yıl daha sarma sigaraların satışına izin verilse bizler için daha iyi olacak dedi.”

Şeref Ünveren (50) isismli esnaf da, “Çoğu insan için hiç iyi olmadı. Kimisi sarmasını bilmiyor saramıyor. Bunun için biz bir aracıydık. Saramayan vatandaşlara bizler yardım ediyorduk. Devletten istediğimiz bizim işimize engel olmasınlar, tütünümüze dokunmasınlar” dedi.

Bu haber toplam 1230 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.