Uluslararası yangın eğitimi verildi

Uluslararası yangın eğitimi verildi
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) bünyesinde bir ilk gerçekleştirilerek, itfaiye daire başkanlarına uluslararası uygulamalı yangın eğitimi verildi. Eğitime Dubai, Batman, Van, Edirne, Ankara, Eskişehir, Bursa, Gaziantep...

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) bünyesinde bir ilk gerçekleştirilerek, itfaiye daire başkanlarına uluslararası uygulamalı yangın eğitimi verildi. Eğitime Dubai, Batman, Van, Edirne, Ankara, Eskişehir, Bursa, Gaziantep ve Kilis illerinden toplam 20 itfaiyeci katıldı.

Beritan Yücel

Muğla’da Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde itfaiye daire başkanlarına uluslararası uygulamalı yangın eğitimi verildi. Eğitici, eğitimine 20 itfaiyeci katıldı.

MSKÜ Öğr. Gör. Hacı Ahmet Kırtaş’ın eğitmenlik yaptığı uygulamalı yangın eğitimi MSKÜ eski BESYO binasında gerçekleştirildi.

20 İTFAİYECİ EĞİTİM ALDI

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde ilki gerçekleştirilen itfaiye daire başkanlarına verilen eğitim hakkında bilgi veren MSKÜ Öğr. Gör. Hacı Ahmet Kırtaş eğitimlerin 6 Haziran saat 17.00’ kadar devam edeceğini ifade ederek, “Temel yangın bilgisi, yangın çeşitleri, yanma ürünleri, yangın yerindeki tehlikeler gibi konuları işliyoruz. 3’üncü hafta sonunda uygulama eğitimlerini yaptık. Şuanda da uygulama eğitimlerimiz devam ediyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen itfaiyecilerin yanısıra yurt dışından gelen itfaiyeciler de var burada. Dubai, Batman, Van, Edirne, Ankara, Eskişehir, Bursa, Gaziantep, Kilis illerinden toplam 20 itfaiyeci arkadaşımız burada eğitimlerini tamamlıyorlar” diye konuştu.

Katılımcıların eğitim sonucunda işletmelere yönelik veya kendi hizmet içi eğitimlerini tamamlayabildiklerini belirten Öğr. Gör.  Kırtaş, “Buraya gelen itfaiyeciler de üst kesimlerinden gelen arkadaşlarımızdan oluşuyor.  Bir kısmı itfaiye müdürü, bir kısmı ise itfaiye amirleri. Kendi bünyelerinde eğitim tesislerini kurabilmek için eğitici eğitimi almaya geldiler. Bu belgenin ismi 1’inci seviye yangın eğitici eğitimi oluyor. Bu belgeyi aldıktan sonra kendi işletmelerinde yangın eğitimi verebilme, acil durum planların oluşturuluşu, acil durum ekiplerinin kurulması, onların yönetilmesi ve araç malzeme tanıtımı gibi öğrenme yetkisine hak kazanabiliyorlar” dedi.

350 BAŞVURU

Katılım öncesinde başvurularda yoğunluk yaşandığını dile getiren Öğr. Gör.  Kırtaş, “Yoğun bir telefon görüşmeleri yaptık. Yaklaşık 350 kişiye yakın bir başvuru oldu. Biz sadece 20 kişiyi alabildik. Belli başlı standartlar koyduk. Diğer üniversitelerdeki gibi kâğıt üzerinde belge verme veya yetkilendirmeden geçip bunu daha çok uygulama sahasına döktük. Bir insan ışık görmese veya buradan bir verim alacağına inanmasa kesinlikle Gaziantep’ten veya Kilis’ten gelme imkânı doğmaz. Eğitime katılım şartlarımız ağırdı. En az alanında 5 yıl çalışma tecrübesi istedik çünkü bizim öğreteceklerimiz çok üst düzey bilgiler. Bunu anlayabilmesi için alanında en az 5 yıl sahip olması lazım ki, tecrübeye anca kavrayabilme ve bunları uygulayabilme yeteneğini gelişiyor.  Bazı özel şartlar da istedik. En az lise mezunu olması gibi şartlar, onun dışındaki kıstaslarımız hep ağırdı. SGK hizmet dokümanlarına kadar istedik ve kayıt altına aldık. Şuan da zaten bunun avantajını görüyoruz. Muğla üniversitesinde bir ilk gerçekleştirildi” diye konuştu.

İTFAİYECİLİKTEN AKADEMİSYENLİĞE

Hedefinin Muğla için, itfaiyecilik programını Türkiye’nin en önde gelen safhasına getirmek olduğunu belirten Öğr. Gör.  Kırtaş şöyle devam etti:

“Ben de yaklaşık 9 ay önce İzmir İtfaiyesi’nden geldim buraya.  İzmir itfaiyesinde 9 sene görev yaptıktan sonra akademik olarak buraya geçtim. Normalde benim kadrom akademisyen öğretim görevlisi kadrosundayım ama ben yine itfaiyecilik yapmaktan vazgeçmedim. Görmüş olduğunuz gibi üstümüz başımız hala kirli, yangınlara girip çıkıyoruz. Bunları sonuçta yapacak arkadaşlara ihtiyaç var. Bizde özveriyle özen gösteriyoruz. Bunlar öğrenilsin belli bir basamak atlatılsın belli bir aşamaya gelinsin diye. Şuanda eğitim tesisimizi sayın rektörümüz bize verdi. Bütün imkânları sunacağını da bize söyledi. Kendisine de çok teşekkür ediyorum. Bizde eğitimlerimizi açıp Türkiye’nin dört bir yanından uluslararası eğitimlerde hizmet vermek istiyoruz. Yarın eğitimlerimiz akşam 17.00’a kadar devam edecek.”

108 SAATLİK EĞİTİM

 

Genelde bu tarz eğitimlerin 45 saatlik eğitimler olarak planlandığını ve uygulama yapılmadan belge verildiğini dile getiren Öğr. Gör.  Kırtaş bu uygulamanın yasal olmadığını belirtti.

Öğr. Gör.  Kırtaş, “Tekrardan bir eğitim için planlama var. Bu biraz yorucu bir süreç istiyor. Tek uygulama hocası olduğumdan dolayı dersleri verirken yetiştirme konusunda biraz problem oluyor. Eğitimin toplam saati 108 saatlik ve Türkiye’de eğitimi 108 saatlik açan tek ben varım. Normalde kağıt üzerinde oluyor ve yasal değil.  Farklı farklı illerden gelenler var ortak dili konuşmanın özgürlüğünü yaşıyoruz. Çünkü her belediyede kendi bünyesine göre farklılık gösteriyor. Şuanda Türkiye’de uluslararası olarak açan 108 saatlik uygulamacı olarak bir tek ben varım. O da Muğla ilimize denk geldi zaten.”

Öte yandan belediyeden destek beklediklerini dile getiren Öğr. Gör.  Kırtaş, “Burada eğitim sahalarının ortak kullanılmasını.  Muğla İtfaiyesi’ne şuan 170 tane personel alınıyor. Gerekirse onların eğitimine belediye de uygun görürse ben talibim. Onların daha profesyonel bir şekilde eğitimlerin yapılmasında burada ortak sahayı da kullanabiliriz. Biz üniversite olarak, onlar da belediye olarak ortak projelerde Muğla’mıza hizmet etmekten gurur duyarız” diye konuştu.

“KAVAKLIDERE’DE BÖLÜMLERİMİZ AÇILIYOR”

Acil Durum ve Afet Yönetimi bölümü altında Kavaklıdere’de yeni açılan meslek yüksekokuluna bu sene 40 tane öğrenci alacaklarını belirten MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, “Proje kapsamındaki ilk eğitimimiz. Eğitimler aralıklarla devam edecek. Eğitim verilen alanda farklı yapılanmalarda yapacağız. Farklı donanım ve simülasyonlarla uygulama anlamında bu eğitimleri güçlendireceğiz. Çok fazla başvuru aldık. Bir ilki gerçekleştiriyoruz. İki programımız olacak. Biri iş sağlığı ve güvenliği programı diğeri ise sivil savunma ve itfaiyecilik programı. Şuanda eğitim veren Öğr. Gör. Hacı Ahmet Kırtaş hocamız sivil savunma ve itfaiyecilik programında görev yapıyor. Daha önce bir büyükşehir belediyesinde çalışıyordu, aramıza katıldı. Piyasada çalışıp, akademiye gelenlerin bir farkı oluyor. Uygulamalı eğitimde faydalı oluyor. Buraya gelen öğrencilerin çok yüksek puanla üniversitemizi tercih edeceklerini düşünüyorum. Kavaklıdere için de çok iyi bir adım oldu. 3 katlı, yaklaşık 4 bin metrekareye sahip yeni binamız hizmete başlayacak. Çok fazla ihtiyaç olan bir bölüm. Bu proje çok hızlı şekilde gerçekleşti. Bir sonraki eğitimler daha kapsamlı ve donanımlı olacak. Eğitimler teorik çok önemlidir ama uygulamalı eğitim olmazsa olmazdır. Bütün üniversite ekibi de bu eğitimlerden faydalanacaklar. Tüm binalarımızın sivil savunma aşamasında denetimleri ve bakımları yapıldı. İş güvenliği açısından da gereken neyse uygulanıyor. Öğr. Gör. Hacı Ahmet Kırtaş hocamızla sürekli iletişim halindeyiz. Topyekûn iyi ve örnek bir üniversite olmak için çaba sarf ediyoruz” dedi.

Bu haber toplam 534 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.