ÜRETİCİ KURAKLIKTAN ENDİŞE DUYUYOR

ÜRETİCİ KURAKLIKTAN ENDİŞE DUYUYOR
***Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Şubat 2021-Nisan 2021 meteorolojik kuraklık haritası değerlendirmesine göre son aylarda Muğla’nın bazı bölgelerinde şiddetli, bazı bölgelerinde ise çok şiddetli kuraklık yaşandı.***Muğla...

***Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Şubat 2021-Nisan 2021 meteorolojik kuraklık haritası değerlendirmesine göre son aylarda Muğla’nın bazı bölgelerinde şiddetli, bazı bölgelerinde ise çok şiddetli kuraklık yaşandı.

***Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak gazetemize yaptığı değerlendirmede kuraklığın sadece bugünün değil yarınında problemi olduğunu ve üreticilerin vahşi sulama yöntemlerinden vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

***Tarım ile uğraşan çiftçi Hasan Zeybek, yaşanan kuraklık nedeniyle üretim sezonunda ciddi sıkıntılar yaşayacakların, hububatta verimin az alınacağını ifade etti. Menteşe’de hayvancılıkla geçimini sağlayan Nihat Türkmen ise kuraklık nedeniyle yem fiyatlarında ciddi artış yaşandığını ve hem süt üreticisinin hem de et üreticisinin önünde zorlu günler olduğunu dile getirdi.

Beritan Yücel

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Şubat 2021-Nisan 2021 meteorolojik kuraklık haritası, Muğla’da kuraklık tehlikesini bir kez daha gözler önüne serdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son verilerine göre Muğla’da kuraklığın standart yağış indeksine göre şiddetli kuraklık, normalin yüzdesi metoduna göre de orta ve şiddetli kuraklık görüldü.

Bu yıl gerçekleşen yağışın beklenenin altında olduğunu vurgulayan Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, az yağışın en çok tarım sektörünü etkilediğini dile getirdi. İl Müdürü Barış Saylak, “Tatlı suyun yaklaşık yüzde 75-80 civarındaki kısmını tarımsal üretim için kullanıyoruz. Üreticilerimizin yaşadığı sorunların elbette farkındayız. Suyun tasarruflu kullanılması adına üreticilerimize basınçlı sulama, damla sulama gibi suyun tasarruflu kullanımını sağlayacak yöntemleri yaygınlaştırmak adına destekler veriyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımızın Kırsal Kalkınma Yatırım Programı kapsamında bireysel sulamada 12 müracaat oldu. Yüzde 50’si hibe olan projede yaklaşık olarak 650 dekar alanın modern sulama sistemleri sulamaya başlayacağız. Toplam projelerin tutarı 1,5 milyon TL olup; bunun 750 bin TL’si destek olarak verilecek. Bu projelerle bölgede yaklaşık yüzde 60 su tasarrufu sağlayacağız”dedi.

VAHŞİ SULAMADAN VAZGEÇİLMELİ

Modern sulama sistemlerinin ilk etapta maliyeti yüksek gibi gelse de aslında üreticilere uzun vadede ekonomik açıdan kazanç sağlayan yöntemler olduğunu söyleyen Barış Saylak, “Vahşi sulamadan hem suyun hem de toprağın korunması açısından acil olarak vazgeçmeliyiz. Üreticimize kuraklığa dayanıklı çeşitleri tanıtıyor, toprağın su tutma kapasitesini arttırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Kuraklık bugün olduğu gibi sonrasında da yaşanacak bir sorun. Bu neden belli başlı ürünlerde kuraklığa karşı nasıl tedbirler alırız, onu çalışıyoruz. Dalaman İlçemizde yapılan ilk biçerdöver hasadına bizzat katıldım. Kuraklık en çok bildiğiniz üzere tahıl gurubunu etkiliyor. Bölgede su kaynaklarının etkin ve tasarruflu kullanımı ile ilgili olarak DSİ 21. Bölge Müdürlüğü ve DSİ 213. Şube Müdürlüğümüzle istişare halinde olup, ortak projelerde de çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca da gerçekleştirilecek 1.Su Şurası ile eylem planı oluşturulacağına değinen Barış Saylak, Şuraya ilgili bakanlıklar, belediyeler, üniversiteler, STK’lar ve tüm paydaşlar katılarak katkı sunacağını dile getirdi.  Saylak, “Türkiye su stresi olan ülkeler arasında olmasa da bugün ve yarınlarımız için acil bir planı yapmak zorundayız. Bu çalışma bugün için gerekli yarına olan borcumuzdur” dedi.

ENDİŞE SÜRÜYOR

Marmaris’te çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Hasan Zeybek,  yaşanan kuraklık nedeniyle üretim sezonunda ciddi sıkıntılar yaşayacaklarını dile getirdi. Yağışların az olması nedeniyle hububatta da verimin az alınacağını ifade eden Çiftçi Zeybek, “Bu yıl, nehirlerin ve barajların doluluğun az olması ve hatta kurumasıyla birlikte, sondaj sistemiyle sağladığımız yer altı su kaynaklarımızda da azalma oldu. Bu nedenle üretim sezonunda ciddi sıkıntılar yaşayacağımızı düşünüyorum. Yöremizde yetiştirdiğimiz ürünlerin bir kısmını kendi imkanlarımızla suluyoruz ancak arpa, buğday gibi hububatları sulama imkanımız olmadı. Ekim zamanından beri yağışlar az olunca da hububatta verimi az alacağımızı düşünüyorum. Hatta buğday ve arpada ektiğimizi bile biçemeyebiliriz. Yeraltı ve yer üstü sularımızı planlı ve bilinçli bir şekilde kullanmadığımızdan dolayı bu tür kuraklıkları yaşıyoruz. Yaşanan bu su kıtlığı üretimde rekolteyi ciddi şekilde düşürecek. Bunun çaresi bilinci ve planlı sulama yapmak, bölgemizde bu kısmen uygulanıyor, aslında daha da aşağıda iniyor” dedi.

YEM FİYATLARI ZORLUYOR

Menteşe’de hayvancılık ile uğraşan Nihat Türkmen ise kuraklık nedeniyle yem fiyatlarında ciddi artış yaşandığını ve hem süt üreticisinin hem de et üreticisinin önünde zorlu günler olduğunu vurguladı. Nihat Türkmen, “Bu sene yaşadığımız kuraklık hayvancılığı çok fazla olumsuz etkiledi. Kuraklık nedeniyle yem fiyatlarında yaşanan artış hayvancılıkla uğraşanları oldukça zorluyor. Samanın paketi 30 TL oldu ve çeksek 15 kilo anca olucak. 40 kilo arpa ezmesi 133 TL oldu. Bizde bu durumda hayvanları azaltmak zorunda kaldık. Kendi ihtiyacımız kadar bırakıcağız. 150 TL’ye süt yemi alırsakda bu durumun önüne geçemeyeceğiz. Bugünün şartlarında hayvan bakmakta zor tabi. Hem süt üreticisinin hem de et üreticisinin önünde zorlu günler var” ifadelerini kullandı.

MUSKİ’DEN UYARI

Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada son yıllarda etkisini giderek arttıran ve özellikle son aylarda yaşanan kuraklıkla ilgili uyarılarda bulundu. Yapılan açıklamada, son aylarda Muğla’da yaşanan ve yaz aylarında etkisini daha fazla göstermesi beklenen kuraklık karşısında kaynakların her zamankinden daha dikkatli korunması ve tasarruf edilmesinin önemli olduğu vurgulandı.

MUSKİ Genel Müdürlüğü tarımsal sulama ile ilgili olarak açık kesitler üzerinden vahşi sulama yöntemleri ile değil modern borulamayla iletim, damlama sulama sistemleriyle tarımsal sulamanın yapılması, izinsiz ve gereksiz yeraltı suyu kullanımının engellenmesinin büyük önem arz ettiğini belirtti.

Bu haber toplam 314 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.