Üretici süte zam istiyor

Üretici süte zam istiyor
Süt üreticisi, süt fiyatlarına zam bekliyor. Muğla Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Sel, süt fiyatlarının en az 2 lira 75 kuruş...

Süt üreticisi, süt fiyatlarına zam bekliyor. Muğla Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Sel, süt fiyatlarının en az 2 lira 75 kuruş olması gerektiğini söyledi.

Neval Çolak Arslan

Muğla Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Sel, süt üreticilerinin süt fiyatlarına zam beklediğini dile getirdi. Başkan Sel, üreticilerin para kazanamayınca süt ineklerini kesime verdiklerini ve sektörde girişimciliğin bittiğini kaydetti.

Süt fiyatlarının en az 2 lira 75 kuruş olması gerektiğine dikkat çeken Muğla Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Sel, en yakın zamanda fiyatların netleşmesi gerektiğini belirtti.

“YEM FİYATLARI KARŞILANAMIYOR”

Bu şartlarda üreticilerin sattıkları sütün yem fiyatlarını dahi karşılamadığını dile getiren Sel, “Damızlık, Sığır Yetiştiriciler Birliği’nin Genel Başkanı konseyden çekilerek, istifa etti. Ortada bir anlaşmazlık var. En son Mart ayında zam yapılmıştı. Durum vahim. Ne kadar dillendirsek de üreticinin her zaman kaybettiği gibi sütçüde kaybediyor. Üretici 1 litre süt le ile 2 kilogram yem alabilmelidir. Fakat günümüz şartlarında yemin kilo fiyatı 2,2 liraya gelmekte ve 1 litre süte karşılık bir kilo yem alamayan üreticilerimiz bulunmaktadır. Sütçülerimiz mağdur. Sürekli sütçü kardeşlerim beni arıyorlar. Ben de genel merkezle görüşmelerimi sık tutuyorum. Sosyal medya hesaplarımdan da sütçü kardeşlerimin yanında her daim oluyorum. Süt üreticisinin sorunlarını çözülsün, emekleri boşa çıkmasın” dedi.

“SÜT İNEKLERİ KESİME GİDİYOR”

Üreticinin sütten para kazanamayınca ineklerini kesime vermeye başladığını belirten Sel, “Son 2-3 yıldan beri tohumlama yapılmadan süt inekleri kesime gidiyor ve bu sektörde yeni girişimciler artık yok. Zaten gençler tamamen uzaklaştı bu işlerden” diye konuştu.

Üretici süte zam istiyor

“110 LİRAYA YEM ALIYORUM, 2 LİRAYA SÜT SATIYORUM”

2 liraya süt satarken, yemin çuvalını 110 liraya aldığını dile getiren 51 yaşındaki süt satıcısı Nihat Türkmen ise, “Büyükbaş hayvancılıkla uğraşıyoruz, sıkıntılarımızda çok büyük. Yem fiyatları devamlı yükseliyor, süt fiyatı sabit kalıyor. Ben bu Cumartesi yem alıyorum, Pazartesi tekrar zam geleceği söyleniyor. Bundan dolayı hayvancılıkla uğraşanlar olarak bitmek üzereyiz. Bu artışın sebebi de fırsatçılar. Pandemiyi bahane eden fırsatçılar, 15 günde bir zam geldi diyerek fiyat yükseltiyorlar. Pandemiden önce 90 lira olan yem şuanda 110 lira oldu. Ne ben emekliyim, ne de eşim. Altı kızım var sadece bir kızım çalışıyor. Sigortamız da yok” dedi.

Süte 6 aydır zam gelmediğine dikkat çeken Türkmen, yeme 15 günde bir zam gelmesine tepki gösterdi.

Türkmen, “Eşimle günde 50-60 litre süt sağıyorum. Hem soğutup süt toplama merkezlerine veriyoruz hem de almak isteyenlere perakende olarak satıyoruz. Süt toplama merkezlerine verirsek toptan olduğu için litresi 2 lira oluyor. Ancak perakende olarak satış yaparsak litresi 4 lira oluyor. 2 lira olan süt fiyatına yılbaşına kadar zam geleceği ve 3 lira olacağı söyleniyor. Bakalım sesimizi duyacaklar mı?” şeklinde tepki gösterdi.

“SÜT BİRLİKLERİNİN FAYDASI YOK”

Süt Birliği’ne kayıtlı olduğunu ama faydasını olmadığını ifade eden Nihat Türkmen, Süt Birliği’ne yılda 280 lira aidat ödediğini kaydetti.

Süt toplayıcılarının kendilerine göre zam uyguladıklarını söyleyen Türkmen, “Devlet bir açıklama yapıyor. Ara yerlerde süt toplayan kaç kişi de paramız kaldı bizim. Süt toplama merkezleri paralarımızı ödüyor fakat ara yerdekiler ödemiyorlar. Şimdi sütümüzü bir süt toplama merkezine veriyoruz. Onlar her ay ödüyor paramızı. Sütümüzü verdiğimiz yerden yemimizi de alıyoruz. Bizim paramız 45 gün içeriden geliyor. Fakat herhangi bir zam bize geldiği an uygulanıyor, süt fiyatı sabit kalıyor. İçerideki param gelene kadar zam yansıtılmaması daha mantıklı ve iyi olur. Ufak çiftçi bitiyor” diye konuştu.

Konuşmasında tarlalarının kiralık olduğu için desteklerden de faydalanamadığını dile getiren Türkmen, “Benim kendi üretimim 300 balya kadar oldu. Yaklaşık bin balya dışarıdan satın aldım. Tarladan kendimiz topladığımız halde balya başı 25 TL'ye geldi. Kilosu 1 TL'yi aşmış durumdaydı. Şuan kilosuna 1 buçuk TL diyorlar.  Şuan ekip biçtiğim tarlalarım hep kiralık. Bunların ödemeleri de oluyor. Dönüm başı 150 TL kiralar. İnek fiyatları da yükseldi. İyi bir inek almak istediğiniz zaman 10 bin TL'yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Biz satacak olduğumuz zaman ucuz olan hayvan, almaya yanaşınca pahalı oluyor. Destek alamıyorum. Genel sağlık sigortamı 3 yıl daha yatırmam gerekiyor. Buzağı desteklerimizi devletimiz ödüyor. Birliğin herhangi bir faydası yok bize” ifadelerine yer verdi.

 “ÜRETİLEN MAHSÜL YETMİYOR”

Öte yandan, yem fiyatlarında kısa sürelerde yaşanan zamlar hakkında bilgi veren yem satan firma sahipleri ise şöyle konuştu:

“50 kilogramlık bir çuvalın içerisindeki yemin hammaddeleri; buğday, arpa, mısır, soya ve buna benzer hammaddelerin yüzde 80’i yurtdışından ithal geliyor. Bunun sebebi Türkiye'de üretilen mahsulün yetmemesi. Yem ve un fabrikalarında üretimin yetmemesinden kaynaklanıyor. İnsanlar, özellikle genç nesil, tarımdan uzaklaşıp gerekirse belediyede çöp toplarım diye düşündüğü için çiftçi ve üretim azaldığından dolayı otomatik olarak firmalar da ihtiyaçlarını yurt dışından karşılıyor. Yurt dışından alınan bu ürünler Dolar ya da Euro ile anlaşmalı geliyor. Dolar ve Euro artış gösterdiğinde de yem ve türevlerinin fiyatları artıyor. Artışların yüzde 80 sebebi bu.

“GELECEK NESİL BALIK TUTMAYI DEĞİL, YEMEYİ ÖĞRENİYOR”

Olayın sebebi de şu, bizden sonra gelen nesile balık tutmayı değil, balık yemeyi öğretiyoruz” diyen yem satıcıları, “Bundan dolayı gelecek nesil çalışmak istemiyor. Üretim değil tüketim arttığı sürece de yem, süt, et hepsi artacaktır. Akaryakıtın artması, piyasada koşullarının artışı ve tefe tüfe artışı da diğer bir neden tabi ki. Bu sene 5 TL olan mazot, seneye 5 buçuk TL olunca, bu sene 1 TL olan buğday da seneye 1,10 TL'ye satılmak isteniyor” diye konuştular.

Sütün yansımasının yem kadar hızlı olmadığına dikkat çeken yem satıcıları, “Yem sürekli inip çıkıyor ama sütte pazar öyle dönmüyor. Sütü üreten ayrı, işleyen ayrı, pazarlayan ayrı. Bu fiyatlara da konsey karar veriyor. Sütün fiyatı 2 TL'den 2,30 TL'ye çıkınca yüzde 15’lik bir artış oluyor ama yemde yüzde 2-3 dolayında parça parça bir artış oluyor” dedi.

Bu haber toplam 1121 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.