Üretici “zam” ağlıyor

Üretici “zam” ağlıyor
Tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticiler, işlerin yolunda gitmediğini ve ekonomik olarak zorluk çektiklerinden dert yandı. Muğla’nın Menteşe ilçesi...

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticiler, işlerin yolunda gitmediğini ve ekonomik olarak zorluk çektiklerinden dert yandı. Muğla’nın Menteşe ilçesi Yeşilyurt Mahallesi’nde besi hayvancılığı yapan bazı üreticiler, artan zamlara rağmen, hayvan fiyatlarının sabit kalmasından ve devlet tarafından duruma müdahale edilmemesinden şikayetçi. Üreticiler tüm giderlerine zam yapıldığını fakat satış fiyatlarının aynı kaldığını söyleyerek, “Üretici kan ağlıyor” dediler.

Sinem Korkmaz

Muğla’nın Menteşe ilçesi Yeşilyurt Mahallesi’nde tarım ve hayvancılıkla uğraşan bazı üreticiler artan zamlara isyan etti. Ekonomik olarak zorluk çektiklerini dile getiren üreticiler, artan zamlara rağmen hayvan ve süt fiyatlarının sabit kalmasına dert yandı.

“BİZ NASIL AYAKTA KALACAĞIZ?”

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan Ercan Baydur, gün geçtikçe girdilerin yükselip, gelir paylarının düştüğünü belirterek, “Durumumuz kötüye gidiyor. İnsanlar zararını kapatıp, borcunu ödeyebilmek için ineklerini kesime götürdü.  Toplu olarak kesime yüklenilince 40 lira olan kesim parası düştü, 34 liraya ama bu tezgahta tüketiciye yansımadı, üreticiyi bitirdi. Devlet bir tek faiz olarak destek oldu bize. Yüzde 6 faizle alındı bu hayvanlar fakat hayvan başı 4 çeşit sigorta yapıyorlar. Hayvan başı 620 lira sigorta parası kesiyorlar. 5 yılda 35 bin sigorta parası ödedim. Hayvanların borcu bitene kadar ödeyeceğim sigorta parası 60 bini bulacak. Nerede kaldı benim faizsiz aldığım hayvanlar? Destek hiçbir işe yaramıyor yani. Ekonomik olarak zorluk çekiyoruz. Yeme yüzde 60 zam yapıldı. Üretici yem almakta zorlanıyor. Biz fiyat dengesi istiyoruz. Eti, sütü yem ile kıyaslasınlar. Birçok yere aidat ödüyoruz. Üzerimizde kambur gibi. Benim aylık su param bin 200 lira geliyor. Elektrik param bin 600 bin 800 arası.  Bu kadar fahiş artışın yanında bizim satışlarımızın geri gitmesi bizi zora sokuyor. Hayvanların altı ayda bir vurulduğu parazit iğneleri var. Geçen yıl 750 liraya aldığım parazit iğnelerini bu sene bin 500 liraya aldık. Yüzde yüz bir artış var. Tüm bu artışlara karşı hayvan fiyatlarında ne oldu? Aynı kaldı. Biz nasıl ayakta kalacağız?” dedi.

“CEBİMİZDEN YİYORUZ”

Yem fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Rabia Çakı, “1992 yılından beri tarım ve hayvancılıkla uğraşıyoruz. Her şeye gelen zamlar artık cebimizden yiyor. Eşim farklı bir işte daha çalıştığı için durumumuz kötü diyemem fakat eşimin kazandığını hayvancılığa yediriyoruz. Yani tam olarak cebimizden yiyoruz. Sadece hayvancılıkla geçinen için iş çok daha zor. Yem çok pahalı, süt çok ucuz. Herkesin evinde inek olduğu için buralarda süt alımız az oluyor bizde mecbur sütçüye veriyoruz sütlerimizi. Sütçü zaten 2 dese de veriyorsun, 1 dese de veriyorsun başka şansın yok. Elinde mi kalacak süt? Oradan gelen parayla bir şeyleri karşılamaya çalışıyoruz o da yetmiyor. Ne oluyor yine cepten yiyoruz. Devlet evet destek kredisi veriyor fakat krediyi ödemek içinde para gerekiyor. Zarar ediyoruz artık. Sütçüye süt veriyoruz karşılığında para değil yem alıyoruz. E süt eksik çıkınca sütçü de yem vermiyor.  Yem alamayan adam ne yapacak, hayvanına ne verecek? Gerçekten çok zor durum artık. Durumu olan cepten yiyor olmayan öyle kara kara düşünüyor işte. Bize yapılacak en büyük destek yem fiyatlarını düşürmek olur”  dedi.

“ÜRETİCİ ÜRETMEKTEN VAZGEÇMEK ÜZERE”

Çekindiği için ismini vermek istemeyen bir üretici ise, “Çiftçi göğsüne kadar batakta. Debeleniyor biraz daha aşağıya gidiyor.  Bir ay önce 80 lira olan yem şuan 115-120 lirayı bulmuş. Hayvancılık nasıl yapılır ben başımızda bizi idare eden insanlara soruyorum.  Eğer hünerleri varsa gelsinler, baksınlar biz onlardan öğrenelim. Bu durum karşısında üreticinin hali perişan. Üretici üretmekten vazgeçmek üzere. Tarıma gelecek olursak, geçen sene 80- 90 liraya aldığım gübreyi bu sene 130 liraya alıyorum. Maliyete bakıyorum. Benim maliyetimde yüzde 50 artış var. Yetişen ürünün maliyetine bakıyorum yüzde 10 yüzde 20. Yahut yerinde sayıyor. Yani durum kötü çok kötü. Çıkar yol arıyoruz bulamıyoruz. Bu zamanda ne hayvancılık ne tarım yapılacak gibi değil. Yürekler acısı bir durumdayız. Çiftçi ölsün diye kimse destek vermiyor. Allah sonumuzu hayır etsin. Zaten bu durum karşısında insanlar umudunu kaybetmiş durumda. Durumumuz bitik” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 380 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.