Üreticilere damızlık kıl keçisi tekesi dağıtıldı

Üreticilere damızlık kıl keçisi tekesi dağıtıldı
Muğla’da 2009 yılından itibaren Tarım ve Orman  Bakanlığı tarafından belirlenen  40 ilde uygulanmakta olan, “Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma...

Muğla’da 2009 yılından itibaren Tarım ve Orman  Bakanlığı tarafından belirlenen  40 ilde uygulanmakta olan, “Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi” kapsamında, yetiştiricilerin elinde bulunan koyun ve keçi sürülerine yüksek vasıflı erkek damızlıkların katılımı ile kan değişiminin sağlanarak işletmelerin mevcut verimliliğinin arttırılması amacıyla “Kıl Keçisi Teke Adayı Oğlak” dağıtımı gerçekleşti.

Sinem Korkmaz

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Hayvan Sağılığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mustafa Akıskalı başta olmak üzere, şubede görevli Zooteknist ve Veteriner Hekimler tarafından, Denizli’nin yüksek yaylarından “Halk Elinde Islah Projesine” kayıtlı sürülerden seçilerek, Denizli Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğinden temin edilen tekeler, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün bahçesinde törenle sahiplerine teslim edildi.

“6 YILDA 583 ADET TEKE DAĞITILDI”

Gelecek sene hedeflerinin daha yüksek olduğunu söyleyene Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, “4 Hekim ve 2 Zooteknist arkadaşımız 2 haftadan bu yana Denizli Babadağ’da tek tek sürüleri gezerek bu teke adayları oğlakları teslim aldılar. Kulak küpelerini kontrol ettiler. Bu projenin arkasında büyük bir fedakârlık var. Şükür ki bugün teke adaylarımızı sağlıklı ve sağ bir şekilde buraya getirebildik. Tarım ve Orman Bakanlığımız 2014 yılından bu yana Kıl Keçilerinin kalitesini güçlendirmek için, gen kalitesini yükseltmek için, sürdürülebilir kılmak için yöremize özgü kıl keçisi tekesi dağıtmaya başladı. 6 yılda 583 adet teke dağıtıldı. Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin talimatı ve sayın vekillerimizin desteği ile 129 üreticimize 200 adet teke adayı oğlak dağıtıyoruz. Gelecek sene hedefimiz bunun 2 katı. Bunun için Sayın Valim, Sayın Vekilim ve Sayın Bakanımdan yardım talep ediyorum. Meralarımızı ve Ormanlarımızı bilinçli bir şekilde keçi sürülerimize açarsak yem maliyetleri düşer. Biliyorsunuz çok fazla süt verimi yok ancak keçi sütünün ve peynirinin değeri gün geçtikçe artıyor. Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli de Orman Bakanlığının bünyemize katılmasıyla birlikte bir talimat verdi. Ormanlarımızı keçi otlatmaya açtırdı. 2019 yılında 484 bib olan koyun-keçi sayımız, bugün 560 bin adettir. Bunun 284 bini keçi varlığı oluşturuyor. Bu sayılar önümüzdeki yıllarda daha da artacak inşallah. Tüm yetiştiricilerimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

“VATANDAŞIMIZ YETER Kİ ÜRETSİN, BİZ GECE GÜNDÜZ ONLARLAYIZ”

Vali yardımcısı Ayhan Yazgan yaptığı konuşmada; “Önce şunu belirtmek isterim ki bende Adana Toroslarda dolaşmış bir çiftçi çocuğu olarak bugün sizlerle burada olmaktan, tüm samimiyetimle söylüyorum ki çok mutluyum. İnşallah yeni teke adaylarımız hayırlı uğurlu ve bereketli olur. Bugün bir kan değişimi yapacağız. Bu kan değişimi ile keçi ırklarımızın kalitesini arttırma. Hem etinden hem sütünden daha iyi faydalanabilme adına 129 sürü sahibimize 200 adet teke adayını dağıtacağız hayırlısıyla. Hayvancılığımızın Muğla’da hak ettiği yere geleceğine inanıyorum. Burada çok güzel bir ekip var. İl müdürümüz başta olmak üzere ‘vatandaşımız yeter ki üretsin, biz gece gündüz onlarlayız’ diyen bir ekip var. Gerçekten ben görüyorum kendi evlerinde belki 3-4 saat geçirip gece geç saatlere kadar burada ve arazide çalışıyorlar. İnşallah birlik beraberlik içinde hepimizin hanelerine bereket gelir diyorum. Tüm yetiştiricilerimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

“AMACIMIZ MİLLETVEKİLİ OLARAK ÜRETİCİMİZİN HER DAİM YANINDA OLMAK”

Milletvekili Yelda Erol Gökcan yaptığı konuşmada, “ Bugün çok güzel ve bereketli bir gün. Biraz sonra 129 üreticimize 200 adet kıl keçisi tekesini teslim edeceğiz. Kura yöntemiyle şeffaf bir şekilde Muğla’mızın 11 ilçesinden üreticilerimize teslimatı yapacağız. Muğla denince akla biz yörüklerin aklına keçilerimiz gelir. Keçilerimiz yörük evlerinin aslında bel kemiğidir. Bugün bu yeni kıl keçilerimizin gelmesiyle birlikte aslında ırkımız taze kan alarak üretime daha iyi devam edecek. Amacımız milletvekili olarak üreticimizin her daim yanında olmak. Bu anlamda Muğla Tarım ve Orman İl müdürümüz son derece aktif bir müdürümüz, yerinde duramayan bir il müdürümüz. Muğla’ya da bu yakışır. Çünkü bizim çiftçilerimiz ve üreticilerimiz bizler için çok kıymetli. Amacımız Muğla’da en iyi tarım ve küçükbaş-büyükbaş hayvancılığı yapmak. Emeği geçen ve bu süreçte ilk günden beri pozitif ayrımcılıkla bakan, Manisalı olmasına rağmen Muğla benim ikinci şehrim diyen Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye, bu imkanı sağlayan ve Muğla deyince ikinci evim diyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, her daim aktif ve çalışkan olan ve bizi sizlerle birleştiren tarım İl Müdürümüz Barış Saylak’a ve siz kıymetli üretici kardeşlerime çok teşekkür ediyorum. Buradan çoğalsınlar, üresinler. İl müdürümüzün dediği gibi hedefimiz önümüzdeki sene bu sayıyı 400’e çıkarmak. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Konuşmaların ardından Protokol mensupları ile birlikte üreticilere teke dağıtımı yapıldı. Teke adayı oğlaklar üreticilere verilmeden önce aşıları yapılarak teslim edildi.

Bu haber toplam 348 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.