Uzman gözünden Coronapanik’ten korunmanın yolları

Uzman gözünden Coronapanik’ten korunmanın yolları
Coronavirüs son günlerin en çok konuşulan konularının başında gelerek endişe ve kaygılara yol açıyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Saliha Gümüş, bu süreçten...

Coronavirüs son günlerin en çok konuşulan konularının başında gelerek endişe ve kaygılara yol açıyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Saliha Gümüş, bu süreçten etkilenmeden çıkmanın yollarını Muğla Gazetesi’ne anlattı.

Sinem Karakaya

Coronavirüs son günlerin en çok konuşulan konularının başında gelerek endişe ve kaygılara yol açıyor.İnsan hayatını tehdit eden durumların herkeste kaygı ve endişe yaratmasının son derece normal olduğunu belirten uzmanlar, özellikle panik atak ve takıntı (OKB) tanılı kişilerin bu durumdan daha fazla etkilenebileceğine dikkat çekiyor.Psikiyatri Uzmanı Dr. Saliha Gümüş, bu süreçten etkilenmeden çıkmanın yollarını Muğla Gazetesi’ne anlattı.

Bu yaşanan salgıda endişe yaşanmasının son derece normal olduğunu söyleyen fakat bu endişenin günlük hayattaki işlevselliğimizi etkileyecek boyutlara ulaşırsa destek alınması gerektiğini vurgulayan Uzman Dr. Psikiyatrist Saliha Gümüş, “Elbette yaşamımızda belirgin bir tehlike varsa bununla baş etmek adına üzerimize düşen ne varsa yapmamız gerekir. Çünkü hayatta kalmak, yaşamımızdaki en güçlü ve en belirleyici itkidir. Gerçekçi korkularımız, ihtimallerin tutsaklığına düşüp hayatımızı mahveden kuruntulara dönüştüğü takdirde yapmamız gereken şey, kendi gerçekliğimizi dürüstçe kabul edip bu konuda yardım istemeyi bir erdem haline getirmektir. Tüm önerilere rağmen kaygılarımız günlük işlerimizi etkileyecek düzeyde bizi etkiliyorsa bir psikiyatri uzmanından yardım almak akıllıca bir davranış olacaktır” dedi.

“PANİK HASTALIKTAN ÇOK DAHA HIZLI YAYILIYOR”

Bu salgının geçici olduğunu kendimize sık sık hatırlatarak bilgi kirliliğinden uzak durulması gerektiğini söyleyen Psikiyatrist Saliha Gümüş, “Tüm dünyada yaygın bir panik hali mevcut çünkü panik hastalıktan çok daha hızlı yayılıyor maalesef. Bu panik haliyle savaşmanın en önemli yolu bu durumun geçici olduğunu bu salgının kontrol alınabilir bir durum olduğunu kendimize sık sık hatırlatmak. Bilgi kirliliğinin çok fazla olduğu, paniğimizi körükleyen sosyal medya ve haber kaynaklarından uzak durmak faydalı olacaktır. Yakınlarımızla salgın hakkında değil de duygularımız ve kaygılarımız hakkında konuşarak rahatlayabiliriz” dedi.

Hayatımızı fazlasıyla işgal eden ve bilgi kirliliği kaygılarımızı daha fazla artıran sosyal medya hesaplarıyla olan ilişkimizi sınırlandırmanın en önemli etken olduğunu söyleyen Psikiyatrist Gümüş, karantina günlerinde evde vakit geçirmenin yollarını anlattı.

Karantina günlerinde, uzun zamandır hayatın koşturmacası içinde ihmal edilen hobilere yönelmenin iyi geleceğini ifade eden Uzman Dr. Psikiyatrist Saliha Gümüş, “ Evde keyifli vakit geçirmemizi sağlayacak yayınları takip etmek, kitap okumak gibi etkinlikler yapmak hem iyi vakit geçirmemizi hem de daha iyi hissetmemizi sağlayacaktır. Ayrıca aile bireyleri olarak ne kadar çok paylaşımda bulunursak o kadar yararımıza olacaktır” dedi.

“UMUT DUYGUSUNU KORUYUN VE OLUMLU DÜŞÜNMEYİ SÜRDÜRÜN”

Bu süreçten etkilenmemek için neler yapılmasını gerektiğini anlatan Saliha Gümüş, “Öncelikle coronavirüs ile ilgili medya yayınlarına gereğinden fazla maruz kalmaktan kaçının. Bedeninize iyi bakın. Sağlıklı, dengeli yemekler yemeye çalışın, düzenli egzersiz yapın, bolca uyuyun, alkol ve uyuşturuculardan kaçının.Rahatlamak için zaman ayırın ve yoğun duyguların geçeceğini kendinize hatırlatın. Haberleri izlemeye, okumaya ya da dinlemeye mola verin. Tekrarlayan biçimde krizi duymak ve görüntüleri görmek üzücü olabilir. Normal yaşamınıza dönmek için hoşlandığınız diğer bazı etkinlikleri yapmaya çalışın. Diğer kişilerle bağlantı kurun. Endişelerinizi ve nasıl hissettiğinizi bir arkadaşınız ya da aile üyenizle paylaşın. Sağlıklı ilişkileri sürdürün. Umut duygusunu koruyun ve olumlu düşünmeyi sürdürün” dedi.

“SALGIN SONA ERDİKTEN SONRA PANİK DURUMU DA BİRDEN BİRE SONLANMAYACAK”

Salgın sona erdikten sonra panik durumunun birden bire sonlanmayacak olduğunu belirten Dr. Gümüş, karantina sonrası açık havada yapılacak etkinliklerin iyi geleceğini vurgulayarak; “Elbette ki salgın sona erdikten sonra panik durumu da birden bire sonlanmayacak insanlarımızın kaygıları azalsa da devam edecektir. Uzun bir karantina sonrası açık havada yapılacak etkinlikler özellikle doğa yürüyüşleri ve uzun zamandır göremediğimiz aile bireyleri ve arkadaşlarla bir arada vakit geçirmek gibi aktiviteler panik halinin daha hızlı bir şekilde yatışmasına katkıda bulunacaktır” dedi.

Bu haber toplam 499 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.