Uzmanından sıcak havada beslenme uyarısı

Uzmanından sıcak havada beslenme uyarısı
Life Point Beslenme ve Fizyoterapi Kliniği Diyetisyeni Fehmi Gereme, son zamanlarda artan sıcaklıklardan dolayı vatandaşları beslenmeleri konusunda uyarılarda...

Life Point Beslenme ve Fizyoterapi Kliniği Diyetisyeni Fehmi Gereme, son zamanlarda artan sıcaklıklardan dolayı vatandaşları beslenmeleri konusunda uyarılarda bulundu. Sıcak havalarda vücudun önemli ihtiyaçlarından birinin su olduğunu söyleyen Diyetisyen Gereme, günlük sıvı tüketiminin3 litreye çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Sinem Karakaya

Life Point Beslenme ve Fizyoterapi Kliniği Diyetisyeni Fehmi Gereme, son zamanlarda artan sıcaklıklardan dolayı vatandaşların beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Sıcak havalarda sıvı tüketiminin önemine dikkat çeken Diyetisyen Gereme, günlük sıvı tüketiminin3 litreye çıkarılması gerektiğini belirtti.

“Yaz döneminde sıcaklarının artmasıyla birlikte sağlığı etkileyen faktörlerden biri olan terleme, vücuttan fazlasıyla sıvı kayıpları meydana getirebilir” diyen Diyetisyen Gereme, “Yaz döneminde sıcaklar sağlığımızı bütüncül olarak etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Sıcak havalarda vücudun en önemli ihtiyacı sudur.  Siz terlemediğinizi düşünseniz bile vücuttan deri, idrar,dışkı ile fazlasıyla sıvı kayıpları meydana gelmekte ve bu durum vücutta elektrolit kaybı ile beraber, tansiyon dengesizliği, baş ağrısı, halsizlik,yorgunluk yapabilir.Sıvı tüketimi yaz sıcaklarında çok önemlidir.Sıcaklarla vücutta oluşan sıvı tüketimini önlemek için günlük sıvı tüketimini 2-3 litreye çıkarın.  Vücuttan su atımını artıran gazlı içecek ve şeker katkılı meyve sularını tüketmemeye özen gösterin. Su tüketmekte zorlanıyorsanız içine meyve parçaları ekleyin.Soğuk sıcak bitki çayları, kendi tadıyla pişmiş kompostolar, limonata, ayran, kefir, maden suyu su yerine en doğru alternatifler olacaktır.Ama bu demek değildir ki su yerine sadece bunları tercih edelim. Arada alternatif olarak bu içecekler tüketilebilir ve sağlıklıdır. Çay özellikle sevilen bir içecek, yaz aylarında da tüketimi vücuttan su kaybettireceği için çay içtikten sonra mutlaka su da içmelisiniz.  Çay tüketiminiz yemeklerden 45 dk önce ya da sonra olmalıdır” dedi.

“AŞIRI YAĞLI VE ŞEKERLİ YİYECEKLER YEMEYİN”

Sıcak havalarda mineral içeriği yüksek meyve ve sebze tüketmenin daha uygun olacağını söyleyen Diyetisyen Gereme şunları kaydetti: “Aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yemeyin. Sıcak havalarda su, vitamin ve mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şekli daha uygundur. Akdeniz diyeti bunun için en uygun örnektir. Balık, zeytinyağlı sebze, meyve ve salata en iyi seçimdir. Sıcak yaz günlerinde ferahlamak için sağlıklı bir alternatif olan ananas suyu cildi güzelleştirmeye yardımcı olur. İçeriğindeki C vitamini ile güneşten zarar gören derinin yenilenmesi için gerekli olan kolajen oluşumunu destekleyen ananas suyu, yapısındaki minerallerle de yıpranan saç ve tırnakların sağlığına kavuşmasına yardımcı oluyor. Her gün 1 bardak tüketebilirsiniz.”

“YOĞURTTAN VAZGEÇMEYİN VE TUZ TÜKETİMİNİZİ SIFIRLAMAYA ÇALIŞIN”

Yoğurta özellikle vurgu yapan Gereme, “Özellikle cacık olarak tüketmek sıcak havalarda vücut ısısını dengelemeye yardımcı olabileceği gibi içine katacağınız taze maydanoz, dereotu, nane ile hem vitamin alımınızı artırmaya hem de doygunluk hissi sağlamaya yardımcı olur.Kızartmalar, aşırı yağlı gıdalar ya da sakatatlar yerine ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış, yağı alınmış etleri tercih etmelisiniz. Omega-3 yağ asitlerini içeren balık haftada 2 kez tüketilmeli. Kan şekerinin hızla yükselip, hızla düşmesine sebep olan yağlı, şekerli, ağır tatlılar yerine dondurma veya sütlü tatlılar tüketilmeli. Lif ve vitamin alımızı artırmak için, mevsiminde sebze ve meyveleri bunlar için de özellikle domates, kırmızı biber, çilek tüketimini artırın. Özellikle sıcak yaz aylarında tuz tüketiminizi sıfırlamaya çalışın. Tuz vücutta su tutarak ödem oluşmasına sebebiyet verir. Özellikle yazın akşam saatlerinde tüketimi artan tuzlu kuru yemişlere dikkat etmelisiniz. Yaz döneminde akşam yemeği saatleri biraz gecikebiliyor. Özellikle saat 21:00 a sarkan akşam yemeklerinde mutlaka saat 19:00 gibi küçük bir ara öğün yapabilirsiniz. Örneğin 1 meyve ile birlikte 1 bardak ayran tüketebilirsiniz” şeklinde önerilerde bulundu.

RAMAZAN BAYRAMI’NDA TATLIYA DİKKAT

Öte yandan Ramazan Bayramı’nda nasıl beslenilmesi gerektiğini de söyleyen Gereme, “Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır. Kahvaltınızda ekmek, yumurta, peynir ve bolca sebze söğüşe yer verin. Uzun süredir midemiz gün boyu aç kaldığı için besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir. Böylelikle sindirim sorunlarını engellemiş oluruz. Ramazan bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayramda kahvaltı dahil tüm öğünlerinizde mevsim sebzelerin olmasına özen gösteriniz. Ramazan ayı süresince oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından mevsiminde bol sebze ve meyve tüketimi önemlidir. Ramazanda alıştığımız sahur öğününü bayram ve bayramdan sonra gece yeme alışkanlığı olarak sürdürmemeliyiz. Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemekte, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına imkan sağlamaktadır. Bu nedenle, ‘yaşam stili aktiviteleri’ olarak adlandırılan yürüyüş, bahçe işi ile uğraşma, araba yıkama, bisiklete binme, merdiven kullanma vb. gibi aktivitelerle aktif bir yaşama başlamaya karar verilerek düzenli aktivite yaşamın bir parçası haline getirilmelidir” dedi.

Bu haber toplam 676 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.