UZMANLAR EKOLOJİK KURTARMA İÇİN ÖNERİLERİNİ AÇIKLADI

UZMANLAR EKOLOJİK KURTARMA İÇİN ÖNERİLERİNİ AÇIKLADI
BERİTAN YÜCEL--Muğla’da meydana gelen orman yangınlarından dolayı hayvanların yaşam alanları kül oldu. Yangının ardından yanan yerlerde ekolojik incelemeler başlatılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr....

BERİTAN YÜCEL--Muğla’da meydana gelen orman yangınlarından dolayı hayvanların yaşam alanları kül oldu. Yangının ardından yanan yerlerde ekolojik incelemeler başlatılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, il dışından gelen hocalar tarafından yapılan incelemelerin ardından ekolojik kurtarma için yapılan önerileri açıkladı.

Turizm cenneti Marmaris’te 29 Temmuz’da yakın tarihin en büyük felaketi başladı. Armutalan’dan yükselen alevler, kent merkezine yayıldı, turistik mahallere sıçradı. Adeta ateş çemberinde kalan doğa harikasında, kızılçam ormanları küle döndü. Marmaris’te başlayan orman yangınından sonra, Bodrum, Milas, Köyceğiz, Seydikemer ve Fethiye’de de alevler yükselmeye başladı. Muğla’nın doğal güzelliğini taçlandıran ve yaban hayvanlarının yaşam alanı olan ormanlar küle döndü.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, sosyal medya üzerinden yangınların ardından başlatılan ekolojik kurtarma çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, çalışmalarda görev yapan Yangın Ekoloğu Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu, Biyolog Prof. Dr. Latif Kurt, Biyalog Gökhan Ergan, Orman Ekolojisti İrem Tüfekcioğlu ve Doç. Dr. Burçin Yenisey Kaynaş’ın orman sonrası ekolojik kurtarma için önerilerini açıkladı.

Tüm alanlarda kesimlerin yılsonuna kadar tamamlanması gerektiğini ifade eden uzmanların önerileri şu şekilde:

“Yanmış Kızılçam ağaçları kesilerek alandan çıkarılmalıdır. Tüm alanlarda kesim mümkünse yılsonuna kadar tamamlanmalıdır. Alanlarda, bazı ölü ağaçlar kesildikten sonra alanda bırakılmalıdır (hektar başına 10 ağaç) Birkaç alan deneysel çalışmalar amacıyla kesilmeden bırakılmalıdır. Yanmış Kızılçam ve Servi ağaçları kesildikten sonra, kozalak içeren dallar homojen bir şekilde toprak üzerine serilmelidir. Alanda yanmamış ya da kısmen yanmış (yeşil dokusunu kısmen muhafaza eden) bireyler kesilmeden bırakılmalıdır. Alanda Kızılçam tohumlamaları yapılması için, bu çalışma sonucunda çıkacak olan bulgular beklenmelidir.  Kızılçam tohumlaması yapılacak yerlerde kullanılacak olan tohumların, yakın civardaki Kızılçam popülasyonlarından toplanmış tohumlar olmasına dikkat edilmelidir.”

Bu haber toplam 507 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.