Uzmanlar uyardı: “Güneş çarpmasına dikkat”

Uzmanlar uyardı: “Güneş çarpmasına dikkat”
Kardiyolog Dr. Vehip Keskin, 17 Mayıs Pazar günü dışarıya çıkacak olan 65 yaş üstü vatandaşları, sıcak havaya karşı uyardı. Güneş çarpmasına...

Kardiyolog Dr. Vehip Keskin, 17 Mayıs Pazar günü dışarıya çıkacak olan 65 yaş üstü vatandaşları, sıcak havaya karşı uyardı. Güneş çarpmasına dikkat çeken Dr. Keskin, “Büyüklerimizin dışarı çıkış saatleri gözden geçirilmelidir” dedi.

Pazar günleri saat 11.00 ile 15.00 arası dışarı çıkmaları izin verilen 65 yaş üstü vatandaşların, hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesiyle dışarı çıkma saatleri 12:00 ile 18:00 olarak değiştirildi. Kardiyolog Dr. Keskin, 17 Mayıs Pazar günü dışarıya çıkacak olan 65 yaş üstü vatandaşları, sıcak havaya karşı uyardı. Güneş çarpmasına dikkat çeken Dr. Keskin, “Büyüklerimizin dışarı çıkış saatleri gözden geçirilmelidir” dedi.

Keskin, şunları söyledi:

“Bildiğiniz üzere Muğla’da uzun süredir sokağa çıkması kısıtlanmış 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımız için 17 Mayıs Pazar günü 12.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkma izni verilmiştir. Yaklaşık 2 aylık aradan sonra ilk kez geçtiğimiz Pazar günü 4 saat dışarı çıkmalarına izin verilen büyüklerimiz için evden dışarı çıkmaları; güneş ışığından faydalanmaları, kaybettikleri hareket kabiliyetleri, psikolojik ve bilişsel yetileri için son derece önemlidir. Ancak, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 12.00-15.00 saatleri arası ortalama sıcaklık 39, 15.00-18.00 saatleri arası 37 derece olacaktır. Güneş çarpması açısından özellikle risk altında olanlar; kronik hastalıkları olan hastalar (yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği olanlar), kanser hastaları, aşırı kilolu veya aşırı zayıf kişiler, 65 yaş üzeri kişiler, 5 yaş altı çocuklar ve gebelerdir. Uzun süredir, ev içi ısıya alışkın ve güneşle teması kısıtlı yurttaşlarımızın tam da güneş ışınlarının en dik geldiği ve sıcaklıkların 37-39 derece olduğu saatlerde dışarı çıkmaları, ‘güneş çarpması’ riskini de beraberinde getirmektedir. Bu nedenle, dışarı çıkış saatleri, hem ısının nispeten daha düşük olduğu (27-28 derece) hem de güneş ışığından da faydalanabilinecek 06.00-09.00 ve 18.00-21.00 saatleri olarak düzenlenmelidir” dedi.

“VAKİT KAYBETMEDEN 112 ARANMALI”

Güneş çarpmasında en yaygın görülen baş ağrısı,kusma, yüksek ateş, terleyememe gibi durumlarda vakit kaybetmeden 112’nin aranması gerektiğini vurgulayan Dr. Keskin dışarı çıkacak vatandaşlara ise uyarılarda bulundu.

Dr. Keskin, şöyle devam etti:

“Terletmeyen ince, açık renkli ve bol giysiler tercih etmeli, Güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalı, mutlaka güneş gözlüğü, şapka ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanmalı, güneşe çıkmadan yarım saat önce güneş koruyucu kremler sürmeli, günde en az 2,5-3 litre sıvı tüketmeli (su, ayran, maden suyu vb.), sindirimi kolay hafif yiyecekler tercih etmeli, fırsat buldukça ılık duş almalı, uzun ve ağır egzersizlerden kaçınmalıdır. Güneş çarpmasının en yaygın belirtileri; baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş, terleyememe, sinir sistemi bozuklukları (sersemlik, yürümede bozukluk vs), ruhsal durum bozuklukları ve bilinç kaybıdır. Dışarı çıkan vatandaşlarımızda bu belirtiler görülürse vakit kaybetmeden 112 aranarak tıbbi yardım istenmelidir.”

Bu haber toplam 930 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.