Güzide Kasim

Güzide Kasim

Vaatler Kış Uykusuna mı Yattı?

Vaatler Kış Uykusuna mı Yattı?

Malum yaz döneminin başlamasıyla düğün sezonu da açıldı. Eskiden düğünler sadece hafta sonu yapılırdı. Yalnız düğün salonlarının dolu olması ve zamanın kısıtlı olması nedeniyle düğünler hafta içinde de yapılmaya başladı.

***                   ***                   ***

Şehir merkezlerinde yaşayanlar düğün salonu ve organizasyon fiyatlarının yüksek olması nedeniyle eğlencelerini sokak aralarında da yapmaya başladılar. Son dönemlerde sokak aralarında yapılan eğlenceler mahalle sakinleri tarafından tepkilere neden oluyor. Bunun nedeni ise ses desibelinin çok fazla olması. Belki de ölçüm yapıldığında normal çıkabilir ama mahallenin fiziki konumundan dolayı ses yansımaları daha fazla hissediliyor.

Tabi ki insanların en mutlu gününü en iyi şekilde eğlenerek geçirmeleri en doğal hakları. Yalnız mahalle sakinlerini de düşünmek gerekir. Herkes için aynı gün olmayabilir. Nereden biliyoruz herkesin günü aynı şekilde yaşadığını?

Mesela hastası olan var, cenazesi olan var, morali bozuk olan var. Mahalle aralarında düğün yaparken bunları da düşünmek gerekmez mi?

Eskiden de mahallelerde,  köylerde düğünler, eğlenceler yapılırdı ama o mahallede, köyde bir cenaze varsa ya da ağır hasta varsa; ya düğün ertelenir ya da olabildiğince sessiz sedasız yapılırdı. Bırakın düğünü,  komşunun cenazesi varsa evlerde kırk gün televizyon, müzik sesi açılmazdı. Saygısızlık olarak nitelendirildi.

Şimdi ise öğlen mahalle camisinde sela okunuyor. Öğleden sonra çalgı çengi sesleri geliyor.

Biz ne zaman bu kadar duyarsız olduk? Ne zaman insani değerlerimizi yitirdik?

***                   ***                   ***

Şunu da belirteyim; tabi ki herkes eğlencelerini düğün salonlarında yapamaz. Buna mecbur bırakmak rantçılıktır. Kapitalizme boyun eğmek olur.

Hâl böyle olunca mahalli idarelere büyük görev düşüyor.  Mahalli idarecilerin bu konuda hassas olması gerekiyor. Yakın zamanda yerel seçimler yapıldı ve hemen hemen her muhtarın ve yerel yönetimin projelerinde,  mahallelerine uygun düğün salonları yapılacağına dair vaatleri vardı. Bu projeler için ne gibi adımlar atıldı?

Seçim dönemlerinde projeleri havada uçuşan ve kıyasıya savaşan adaylar, seçim bitince kendi kabuklarına çekildi.

Seçim bitti vaatler kış uykusuna mı yattı?

Bu yazı toplam 794 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Güzide Kasim Arşivi
SON YAZILAR