Süleyman Akbulut

Süleyman Akbulut

VALİ BEYİN SERGİLEDİĞİ TARZ ÖNEMLİYDİ

VALİ BEYİN SERGİLEDİĞİ TARZ ÖNEMLİYDİ

Her Valiler Kararnamesinin ardından yaşanan görev değişimleriyle uğurlamalar ve karşılamalar malumunuz.

Yeni gelen valinin karşılanması da, giden valinin uğurlanması da hiç farklı olmaz.

Yeni atanan valilerin yeni görev yerlerine gelişlerinde, kurumlarda adeta yetkili kalmaz ve karşılama nezaketi için Valilik bahçesine sıralanır.

Basın mensupları toplanır, koşturur, flaşlar patlar, bir harara bir gürele.

Giden valileri uğurlarken de manzara hemen hemen aynıdır.

Bütün bunlar kendi hür iradeleriyle değil, tasarlanan bir protokol kültürüyle yapılır.

Geçmişten bugüne bu hep böyledir.

Bu karşılamanın ardından en az bir 3-5 ay da yeni gelen valiye hoş geldin ve hayırlı olsun adı altındaki nezaket ziyaretleri sürdürülür.

Bu geleneğin aslında kimseye faydası yoktur.

Dolayısıyla bir valinin gelişi de, gidişi de bu sözünü ettiğimiz düzen nedeniyle gündelik zamanı kesintiye uğrattığını en iyi bilenlerdeniz.

Bir de sosyal mesafenin önem arz ettiği bir Coronavirüs sürecini bütün bu gelenekçi yapının üzerine eklersek, bu tip karşılama ve uğurlamanın gerekliliğini tartışmaya hiç gerek olmadığı da bir gerçek.

Tabi bunlar naçizane fikrimiz. Yenidünya düzeni adı altında hiçbir şeyin eski düzende olmayacağı yönündeki fikirleri kendimize inandırmaya başladığımız bu günlerde, belki bu karşılama veya uğurlama sultası da yerini bu sözü edilen yenidünya düzenine bırakabilir. Kim bilir?

***

Bilindiği gibi yeni Valiler Kararnamesiyle ilimize Sayın Orhan Tavlı atandı. Vali Tavlı Çanakkale Valiliği’nden geldi.

Çanakkaleli meslektaşlarım ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulunda birlikte görev yaptığımız Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İlker Ülker arkadaşımdan da Sayın Tavlı’nın yoğurt yiyişiyle ilgili üç aşağı beş yukarı bir fikrimiz oluştu.

Bu yoğurt yiyişi bizzat göreve başladığı gün gördük desek yeridir. Biz de bu tarza olan gözlemimizden yola çıkarak kendisine kendi tarzımızla kaleme aldığımız bu yazımızla “Hoşgeldiniz” diyelim.

***

Evet, yeni Muğla Valisi Orhan Tavlı, Çarşamba günü sessiz sedasız görevine başladı.

Coronavirüs sürecine rağmen, herkesin karşılama törenine hazırlandığı sırada, Sayın Vali daha ilk günden şova değil, işe geldiği hissiyatını bizlerde oluşturdu.

Kendi özel kaynaklarımızdan edindiğimize göre, tüm kurum müdürlerine bir bilgilendirme yapılarak, önce Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın 17 Haziran 2020 Çarşamba günü saat 13.00’te görevine başlayacağı sonra da, Valilik önünde her zaman bilindik olan karşılamanın sadece Vali Yardımcıları tarafından yapılacağı duyuruldu.

Sonra da, Sayın Valinin kurum müdürlerini kurumlarında ziyaret edip, sırasıyla görseller eşliğinde brifingler alacağı bilgisinin paylaşıldığını öğrendik.

Akabinde de Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Bürosundan Sayın Valinin görevine başladığıyla ilgili sade bir bülten servis edildi.

İşte olması gereken.

Bu tarzı önemsiyoruz.

Bir il yöneticisinin atandığı bir devlet kurumunda görevine başladığının kamuya duyurulmasının en güzel yöntemi.

Gerek işlerin yürümesi anlamında doğacak zaman kaybının önüne geçer nitelikte, gerekse, içinde bulunduğumuz süreçle ilgili insan sağlığına verilen önemin bir karşılığı niteliğindeki bu tarzı, ilimiz bürokratik yapısı ve yönetimi açısından olumlu bulduğumuzu vurgulamak isterim.

Her türlü görüntü verme şeklinin ön planda olup, bu görüntülerle elde edilmeye çalışılan şakşakçılığın yöntem olarak başvurulduğu günümüzde, bir il yöneticisinin şatafat ve ihtişamdan uzak, atandığı yeni görev yerine, ne için geldiği bilincini kamuya yansıtır şeklindeki tarza, örnek sunulabileceğini düşündüğüm tespitimi siz okurlarla paylaşmak istedim.

Sayın Vali’nin daha ilk günden sergilediği bu devlet adabına yakışır tarzının devam etmesini diler, Muğla’ya atanmasından dolayı kendisine hayırlı olsun dileklerimizi iletiriz.   

Bu yazı toplam 1543 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Süleyman Akbulut Arşivi
SON YAZILAR